37% van de top 100 cryptocurrencies hebben een werkend product, DEEL 2

De belangstelling voor de cryptocurrency ruimte is op dit moment enorm en staat gelijk aan verwarring, onzekerheid en twijfel. Bitcoin, cryptocurrencies, blockchain, ICO’s. Wat betekenen deze zelfs? De natuurlijke reactie op deze vreemde concepten is meestal scepticisme en afwijzing, maar onder het jargon ligt een krachtige nieuwe technologie die ons financiële systeem vernieuwt. Het heet namelijk de blockchain technologie.

Herinner je nog die oude Apple marketingcampagne toen de iPhone nog in de kinderschoenen stond en de rage rond de app store in volle gang was? “Er is een app voor dat.” , de blockchain heeft de hele wereld op zijn kop gezet met zijn eigen stijgende populariteit en als er use-cases en adopties in overvloed zijn, zou een gelijkaardige mantra kunnen klinken als: “Er is een crypto voor dat“.

Het lijkt er zelfs op dat ontwikkelingsteams van crypto in elke bestaande industrie wel een nuttige toepassing vinden die door de blockchain zou kunnen worden gebruikt. We hebben er al een paar besproken, die projecten met echte, werkende diensten en we zullen er vandaag nog een negental toelichten in het 2de deel van deze 4-delige reeks.

Zcash (ZEC)

ZCash is een cryptocurrency met een gedecentraliseerde blockchain die anonimiteit biedt aan haar gebruikers en hun transacties. Als digitale valuta is ZCash op veel manieren vergelijkbaar met Bitcoin, inclusief de open-source functie, maar hun grootste verschillen liggen in de mate van privacy en fungibiliteit die elk van hen biedt.

ZCash is in oktober 2016 opgericht door Zooko Wilcox-O’Hearn om een open financieel systeem aan te pakken met de privacy-functie die internetgebruikers wilden. Bitcoin is een pionier in het open financiële systeem en ZCash streeft ernaar om dezelfde structuur te handhaven, maar met privacy en fungibiliteit inbegrepen. Fungibiliteit is het gemak waarmee een product kan worden vervangen door een ander product, wat belangrijk is in de cryptowereld, omdat het ervoor zorgt dat de ene gebruiker zijn coin zo goed als de andere is. Dus terwijl Bitcoin een open grootboek systeem is, is ZCash een versleuteld open grootboek systeem. Dit betekent dat, ook al worden alle transacties geregistreerd op een blockchain, de transacties versleuteld zijn en alleen kunnen worden bekeken door gebruikers die er toegang toe hebben gekregen.

Quantum (QTUM)

Qtum is een open-sourceproject in Singapore dat het ongebruikte UTXO-model (Unbest Spent Transaction Output) van Bitcoin combineert met de Ethereum Virtual Machine (EVM). De EVM maakt compatibiliteit mogelijk met op Ethereum gebaseerde smart contracts die in solidity zijn geschreven. Door gebruik te maken van zijn core technologie, “Account Abstract Layer”, om het UTXO-model van Bitcoin Core en het EVM te combineren. Het doel hiervan is om smart contracts en decentrale applicaties te laten werken op het bewezen fundament van Bitcoin. Qtum maakt gebruik van een proof-of-stake consensusmechanisme.

In maart 2017 lanceerde Qtum een crowdfunding campagne om financiële middelen te verzamelen voor de ontwikkeling van hun nieuwe blockchain-based platform. De crowdsale zou 30 dagen duren of tot alle tokens uitverkocht waren.

Qtum verkocht na slechts 90 minuten al meer dan 10 miljoen dollar aan tokens. Het haalde uiteindelijk een totale waarde van $15,7 miljoen op, waardoor het slechts na 5 dagen de crowdfunding moest stopzetten. Zij haalden in totaal 11.156.766 bitcoins (BTC) en 77.081.031 ether (ETH) op in ruil voor de 51 miljoen Qtum tokens die aan het publiek werden uitgereikt.

Twee van haar belangrijkste concurrenten zijn, Ethereum en NEO, die momenteel de nummers 2 en 15 innemen volgens marktkapitalisatie

0x (ZRX)

0x is een open gedecentraliseerd uitwisselingsprotocol op de Ethereum blockchain. Het protocol is gewoon een set van regels die door twee of meer partijen worden gebruikt om het gemakkelijk te maken om met elkaar te communiceren. In dit geval is het een berichtvorm voor twee partijen om tokens uit te wisselen. Dus in plaats van een derde partij zoals een gecentraliseerde exchange die transacties tussen twee partijen afhandelt, zouden ze het nu rechtstreeks met elkaar kunnen regelen.

0x heeft ook een indrukwekkende sociale media, die ongeveer 135.730 volgers op Twitter heeft.

Het leuke van 0x is dat het andere smart contracts in staat stelt om programmeerbaar transacties uit te voeren in één lijn van de solidity code. Zo kunnen smart contracts efficiënter werken en is interoperabiliteit tussen verschillende dapps en smart contracts mogelijk.

Voorbeeld:

Zo hebben we bijvoorbeeld een dapp die gebruik maakt van file storage (filecoin), fog computing (golem) en een dispatcher (Snow). Dingen als filecoin, golem en snow zijn een uniek project met verschillende tokens. Als eindgebruiker van deze dapp, zou u er waarschijnlijk geen gebruik van maken als u een handvol verschillende zeer volatiele speculatieve crypto assets moest vasthouden om het protocol te gebruiken, het is enorm en draagt bij aan een onnodig technische en omslachtige gebruikerservaring.

In dit voorbeeld zou deze dapp dus een stablecoin accepteren zoals tether van de eindgebruiker. De dapp zou dan 0x gebruiken om 0x tokens te kopen die gebruikt zullen worden om de handel te voeden voor de andere tokens zoals filecoin en golem en snow. De aangeschafte tokens worden dan door de dapp geconsumeerd. Dit is ongelooflijk krachtig, omdat dit alles buiten het zicht van de eindgebruiker zou worden gedaan. Dit maakt het zo dat dapps een bredere functionaliteit kunnen hebben om het gebruik te stimuleren. Bovendien maakt het 0x protocol het mogelijk dat de gebruiker één enkele cryptocurrency kan gebruiken om het geheel te laten werken.

Bytecoin (BCN)

Bytecoin is een privé, decentrale cryptocurrency met een open source code waarmee iedereen kan deelnemen aan de ontwikkeling van het Bytecoin netwerk. Privacy en veiligheid komen natuurlijk voort uit het gebruik van Bytecoin. De beste oplossing voor degenen die hun financiën privé willen houden.

Instant private transacties worden over de hele wereld aangeboden door het Bytecoin Network, ze zijn totaal niet te traceren en ze vereisen geen extra kosten.

Fiat-valuta’s worden toegewezen aan specifieke gebieden, terwijl Bytecoin gebonden is aan het internet en daarom automatisch internationaal is.

U kunt meewerken aan de werking van het netwerk door de rekenkracht van uw computer toe te wijzen. Door dit mechanisme is de transactieverwerking gedecentraliseerd, waardoor een persoon niet alleen gebruiker, maar ook deelnemer kan zijn.

De onlangs bijgewerkte Bytecoin roadmap heeft een hard fork voor een consensus update gepland staan op 31 augustus, maar ook tal van initiatieven voor de gemeenschapsgroei te stimuleren.

Decred (DCR)

Decred werd officieel gelanceerd in februari 2016, en noemt zichzelf een “open, progressieve en zelf-financierende cryptocurrency met een systeem van community-based governance geïntegreerd in zijn blockchain”.

Met behulp van de Decred blockchain willen ze een cryptocurrency-technologie ontwikkelen ten behoeve van het algemeen belang, die rechtvaardig en gelijk is voor alle betrokkenen, aangezien ze gebonden zijn aan een reeks regels, waaronder leidende principes, een governancesysteem en een zelf-financierend systeem.

Door gebruik te maken van gedecentraliseerd management en processen gedurende het hele project, laat Decred mensen met ideeën haar toekomst vormgeven. Aangezien het een ontwikkelingsecosysteem met meerdere belanghebbenden is, zijn deelnemers welkom om bestaande functies te verbeteren of nieuwe instrumenten voor de technologie te ontwikkelen.

Decred heeft zijn deuren geopend voor voorstellen voor functies en ze stellen al hun gebruikers in staat om suggesties te doen. Een andere gewaagde zet die ze hebben gebruikt om een collaboratieve cryptocurrency rijk te ondersteunen, is om alle ontwikkelaars te betalen in het volledige beeld van de community van de Decred blockchain.

Met de Decred Constitution weten gebruikers altijd wat ze kunnen verwachten en Decred heeft een belofte gedaan om te draaien op een manier die iedereen ten goede komt.

Bitshares (BTS)

BitShares (symbool BTS), voorheen bekend onder de naam ProtoShares (PTS), is een zogenaamd “crypto-equity” van industriële kwaliteit, peer-to-peer gedistribueerd grootboek en netwerk op basis van een DPoS (“Delegated Proof of Stake”)-algoritme. Het werd in 2014 opgericht door visionair Dan Larimer (“Bytemaster”), medeoprichter van Steemit, EOS en Cryptonomex.

BitShares is gebaseerd op Graphene, een open source C++ blockchain implementatie, dat fungeert als een consensusmechanisme. Graphene wordt gebruikt door verschillende andere projecten, zoals Steemit.com (gedecentraliseerd Reddit, blogplatform) en PeerPlays.com (gaming site en token PPY), waarmee het real-worldgebruik wordt aangegeven.

BitShares opereert meer als een aandeel (equity) dan als een pure “currency”, omdat BTS tokens gebruikt worden als onderpand voor een verscheidenheid aan gedecentraliseerde financiële diensten zoals smart contracts, gedecentraliseerde exchanges, bankieren, het creëren van derivaten (van marktgekoppelde “bitAssets”) en currency rails.

Steemit (STEEM)

Steem is een Social Media-platform met een blockchain-structuur waar iedereen een beloning kan verdienen. Steem, een gestimuleerd platform, ondersteunt community building en sociale interactie door het belonen van degenen die deelnemen door het plaatsen van, stemmen op, en het samenstellen van een goede content met cryptocurrency.

Steem is een functionele cryptocurrency die uitsluitend op het Steemit platform wordt gebruikt. Dat geeft het iets van een beperkt gebruik, maar gezien het feit dat Steemit live is en beschikt over een paar honderdduizend gebruikers, is het moeilijk om te beweren dat het geen werkend product is.

CEO Ned Scott en Daniel Larimer, CTO van Steemit en oprichter van Bitshares, kwamen samen en richtten Steem op in 2016.

Het belangrijkste statement van Steem is hoe hun platform ‘de eerste cryptoccurrency is die een onbegrensd aantal individuen, dat subjectief bijdraagt aan de community, op een accurate en transparante manier beloond’. Ze hanteren een eerlijk administratiesysteem dat altijd uw eigen bijdrage weerspiegelt, dus als u gewoon meedoet, wordt u beloond.

Siacoin (SIA)

Siacoin biedt een gedecentraliseerde cloud-opslagdienst die direct concurreert met gecentraliseerde cloud-opslagaanbieders zoals DropBox, Amazon, Apple en Microsoft. Met Sia kan iedereen zijn harde schijf vrijmaken en Siacoins terugverdienen. Simpel gezegd, Sia stelt iedereen in staat om zijn gratis en onbenutte opslagruimte te verhuren en in ruil daarvoor een beloning te verdienen in Siacoins.

Siacoin vond een niche die miljarden dollars waard was. Cloud storage is een grote business, geschat op 178 miljard dollar vanaf eind 2017. Amazon, Dropbox, Microsoft en Google concurreren met andere zware hitters om gebruikers ervan te overtuigen gegevens op te slaan op hun cloudservers.

Sia is een platform voor gedecentraliseerde cloud-opslag. Door opslagcontracten met collega’s te sluiten, stelt Sia zijn gebruikers in staat om gegevens op een veilige, private en betrouwbare manier op te slaan over een breed netwerk van deelnemers. Gecentraliseerde opslagservices zijn gevoelig voor single points of failure, hacks en ook het misbruik van ongecodeerde gegevens voor hogere bedrijfswinsten. (Vergeet niet, hoe vaak, foto’s van beroemdheden over de hele wereld uitgelekt uit Apples cloud storage. Decentrale cloud-opslag kan hier een perfecte oplossing voor zijn.)

Het idee van het Siacoin project werd al in 2013 bedacht door HackMIT, een hackathon gehost bij het Massachusetts Institute of Technology. Op dit moment zijn cloud-opslagservices meestal gecentraliseerd en worden de gegevens opgeslagen op een server van een derde partij. Siacoin wil deze markt verstoren met zijn gedecentraliseerde cloud-opslagplatform.

Sia 1.0 is in juni 2016 gelanceerd en heeft sindsdien een aanzienlijke adoptie bereikt. Met de cloud-opslagmarkt die algemeen beschouwd wordt als één van de ruimtes die het meest klaar zijn om verstoord te worden door de blockchain, heeft Sia al een mooie start gemaakt. Dit door al meer dan 2 jaar een functioneel gedecentraliseerd cloud-opslagplatform aan te bieden.

Augur (REP)

Augur is een gedecentraliseerde voorspellingsmarkt die het resultaat van een gebeurtenis kan voorspellen op basis van het ‘crowd wisdom’ principe. Met deze methode wordt informatie die bij de menigte wordt verzameld, tot de meest realistische mogelijkheid en dus de meest waarschijnlijke uitkomst herleid. Correcte voorspellingen worden beloond door het netwerk, terwijl onjuiste verslaggeving wordt bestraft – dit stimuleert waarheidsgetrouwe verslaggeving.

De Augur wil de voorspellingsmarkten revolutioneren en daarmee de manier veranderen waarop mensen ‘waarheid’ ontvangen en verifiëren. Het belangrijkste idee is om nauwkeuriger voorspellingen te doen door grote groepen mensen, in plaats van door een klein team van experts.

Augur is ook de eerste grote gedecentraliseerde toepassing (Dapp) ontwikkeld met behulp van Ethereum en vormt een belangrijk proof of concept voor deze onderliggende technologie. Decentralisatie zorgt ervoor dat Augur niet kan worden gecensureerd door overheden die voorspellingsmarkten als gokken beschouwen en tegelijkertijd de duurzaamheid van de applicatie waarborgen. Dit gedecentraliseerde karakter zorgt voor eerlijkheid bij het rapporteren van de uitkomst van gebeurtenissen, met behulp van ‘crowd wisdom’ om individuele fraude uit te schakelen.

Augur’s crowdsale bracht op zijn eerste dag meer dan 2.000 BTC en 100.000 Ether op. Het liep van 17 augustus 2015 tot 5 september 2015.

De lancering van Augur heeft lang op zich laten wachten. Het project ging al in 2014 van start, bijna een jaar voor de ICO. De founders noemen de complexiteit van Augur’s smart contracts de belangrijkste oorzaak van de lange ontwikkeltijd.

Ongeacht zijn verleden is Augur nu een levend product met een mooie toekomst. Er zijn al meer dan 300 voorspellingen gedaan, waarvan de grootste winnende uitbetaling 20.000 dollar heeft bereikt. Het betting volume bereikte zelfs meer dan 1 miljoen dollar in de eerste weken van zijn lancering.

Zo dit was dan ons 2de deel van de reeks werkende producten in de top 100 van de crypto-markt. Als u echter van mening bent dat we een fout hebben gemaakt, verzoeken wij u bronnen te verschaffen die deze bewering staven, zodat we de geldigheid ervan kunnen beoordelen.

Wat is uw favoriete werkproduct in de crypto ruimte? Laat het ons weten in de commentaren!

 

What's your reaction?

Leave a comment