5 Cryptocurrency Trends in 2018: DEEL3

Schaalbaarheid is de hamvraag van 2018. Zal Bitcoin zich kunnen bewijzen als de koning van de crypto’s of zal Ethereum de nieuwe leider worden op de markt?

Trend 3: Het Schaalbaarheidsdebat zal verhitten met Lightning Network in de spotlights

Aangezien de hype rond crypto’s in december 2017 een historisch hoogtepunt bereikte, werden de huidige schaalbaarheidsbeperkingen van zowel Bitcoin als Ethereum zichtbaar. De kosten stegen en het bevestigen van transacties duurde te lang. Herinner je de CryptoKitties nog?

We zijn het er allemaal over eens dat schaalbaarheid de hoogste prioriteit heeft, maar de gemeenschap is verdeeld over eventuele oplossingen:

  • BTC richt zich op off-chain oplossingen zoals het Lightning Network.
  • BCH richt zich op schalingsoplossingen in de chains, zoals grotere blocks-afmetingen.
  • ETH stapt langzaam over op PoS en overweegt technologieën zoals sharding en een Layer-2 oplossing vergelijkbaar met Lightning Network genaamd Raiden.
  • Altcoins experimenteren met verschillende consensusalgoritmen zoals DPoS.

De belangrijke vraag is: Kunnen de grote spelers de schaalbaarheid verbeteren voordat de nieuwere projecten binnenlopen en een marktaandeel veroveren?

We hebben al gezien dat Kik zijn ICO op Ethereum heeft geannuleerd en is overgestapt op Stellar. EOS heeft een ongelofelijke snelheid en is zonder kosten, en is enkele dagen gelden gelanceerd.

Persoonlijk zijn we ervan overtuigd dat Bitcoin zijn dominante positie in de monetaire ruimte zal behouden naarmate de huidige technologieën zoals SegWit en Lightning Network verder worden toegepast. We hebben al gezien dat de transactiekosten op BTC dramatisch daalden naarmate de adoptie van SegWit een historisch hoogtepunt bereikt (30%, op het moment van schrijven). Dit is echter slechts een tijdelijke verlichting van een doorlopend schalingsproces.

De meest veelbelovende schaaloplossing is het Lightning Network.

Wij zullen hier niet verder op ingaan, maar in dit artikel kunt u meer te weten komen over de basisprincipes van Lightning Network. Als u zich wilt verdiepen hierin, vindt u hier een lijst met meer bronnen.

Als Lightning Network geïmplementeerd kan worden zoals men voorzien heeft, zullen bitcoin-transacties minder dan 1 satoshi kosten en kunnen deze vrijwel direct worden bevestigd.

Lightning Network verhoogt ook de privacy drastisch door het gebruik van Tor-routing om transactie afzender/ontvanger te verdoezelen. Als Lightning Network een ingebouwde privacyfunctie heeft, wat is dan de toekomst voor privacy-georiënteerde coins?

De belangrijkste onbekende met het Lightning Network is wanneer het klaar zal zijn voor massale adoptie (er gaan geruchten over eind 2019). Op dit moment draait Lightning Network live op het belangrijkste Bitcoin-netwerk, maar volgens Elizabeth Stark en het ontwikkelingsteam van Lightning Labs is het nog niet klaar voor massale adoptie.

Lightningnetwerk draait al op het testnet sinds 23 februari 2018.

Cross chain atomic swaps over Lightning Network

Door gebruik te maken van het Lightning Network en atomic swaps is het bv. mogelijk om BTC te versturen en voor de tegenpartij om LTC te ontvangen. Dit heeft enorme invloed op de toenemende adoptie van Lightning en gedecentraliseerde exchange.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat het Lightning Network een layer-2 oplossing is die gebruikt kan worden met elke blockchain die een oplossing heeft voor “transaction mallaebility” zoals SegWit.

Conclusie

We zullen zien dat de technologie van Lightning Network in 2018 veel meer zal worden toegepast. Het is echt moeilijk om de ontwikkelingscyclus te voorspellen en dit jaar zien we het Lightning Network langzaam groeien en pas in 2019/2020 zijn opmars maken.

Ik voorspel dat valutamunten die het Lightning Network niet omarmen marktaandeel zullen verliezen aan Bitcoin. BCH, Dash, Pivx lijken bijzonder kwetsbaar.

Privacy coins kunnen ook wat marktaandeel verliezen omdat het Lightning Network wordt geleverd met ingebouwde privacy. Aan de andere kant is privacy een belangrijke niche en als privacy coins nieuwe en betere technologieën blijven gebruiken, zal er altijd behoefte zijn aan een solide waardering.

Na verloop van tijd, als Lighting Network geleidelijk aan wordt ingevoerd, verwachten wij dat generieke munten het grootste deel (of alle) marktaandeel zullen verliezen aan Bitcoin en andere coins die gebruik maken van de technologie.

 

What's your reaction?

Leave a comment