7 lessen die we uit 2018 hebben geleerd!

2018 is een memorabel jaar geweest voor de cryptocurrency markt, met veel gespreksonderwerpen gedurende het jaar. 2018 werd gekenmerkt als een tumultueus jaar vanwege de verwoestende marktcrash. Door deze crash zijn de cryptocurrency prijzen meer dan 80% van hun waarde verloren. Wij hebben alvast onze lessen hieruit geleerd en ze voor u op een rijtje gezet.

Winst nemen

Wanneer de investeringen stijgen is het belangrijk om regelmatig winst te nemen, omdat u nooit weet wanneer de bullmarkt eindigt. De hoogste prioriteit zou zijn om voldoende winst te maken om uw initiële investering te compenseren, zodat u uw geld kunt terugverdienen en nog steeds geld in fondsen kunt beleggen.

Dit was waarschijnlijk de belangrijkste les van 2018. Veel mensen hadden aanzienlijke winsten die nooit zijn gerealiseerd omdat ze bang waren dat de prijs verder zou stijgen en ze ‘gratis geld’ zouden mislopen.

Dit is een waardevolle les voor de toekomst. Wees niet bang om een deel van uw assets met winst te verkopen zolang u nog wat investeringen over hebt is het een win-win situatie. Als het meer omhoog gaat, dan hebt u ‘gratis geld’. Als het naar beneden gaat, kan u goedkoper terugkopen.

Markten zijn onvoorspelbaar en herhalen zich

We hebben meerdere malen gezien dat de markten groeien in bubbels en negatieve bubbels. De jaren 2017 en 2018 waren goede voorbeelden van de cycli in actie.

Het is niet de eerste keer dat wij dit zien gebeuren met 2014-2015 in gedachten (ook al was die situatie minder extreem), het was nog steeds vergelijkbaar met de situatie die we onlangs hadden. De les voor de toekomst is dat we ons ervan bewust moeten zijn dat wanneer er sprake is van een sterke/snelle groei, deze waarschijnlijk zal volgen door een snelle daling.

Maar na deze snelle daling kan de markt worden beschouwd als ‘oververkocht’, wat betekent dat op een gegeven moment de waardevolle cryptovaluta’s zich zouden moeten herstellen (maar niet allemaal).

In de meeste gevallen zijn ICO’s verliesgevend

Het investeren in ICO’s was in 2016 en 2017 bijzonder gunstig, aangezien de meeste tokens aanzienlijke inkomsten genereerden als gevolg van fomo (angst om ze te missen) als ze eenmaal op de beurs werden aangeboden.

Deze situatie veranderde tijdens de bearmarkt, waarbij het merendeel van de ICO’s geld begon te verliezen. Daar waren verschillende redenen voor, maar uiteindelijk kwam het erop neer dat mensen de gekochte tokens op de markt dumpte. Dan is er ook nog het feit dat de markt oververzadigd was met ICO’s.

Dit betekent dat investeren in ICO’s niet meer de moeite waard is en dat het beter is om gewoon Bitcoin of Ethereum vast te houden. Persoonlijk denk ik niet dat dit in 2019 zal veranderen en de trend zal zich in de toekomst voortzetten.

Bewaar geen tokens op exchanges

Een les uit 2018 was het bewaren van tokens op exchanges. Dit geldt niet alleen voor 2018. We hebben in het verleden al vaak ondervonden dat het opslaan van tokens op exchanges simpelweg niet de moeite waard is.

We hebben verschillende gevallen meegemaakt waarbij de exchange werd gehackt of er wel degelijk sprake was van oplichterij, waarbij ze alle fondsen voor zichzelf hebben meegenomen. Dit betekent dat de assets die u op de exchange opslaat, niet de uwe zijn, omdat ze verloren kunnen gaan.

Als u geen tokens trade, dan is er geen reden om ze op de exchange te bewaren. Dan is het gewoon beter om ze in uw eigen wallet op te slaan, waarvan u de private keys beheert. Zorg ervoor dat u een back-up maakt van alle keys.

Bitcoin VS. Altcoins

Zoals we in het verleden hebben gezien, heeft Bitcoin de neiging om beter te presteren dan altcoins wanneer de markt het slechter doet. Dit is de trend die we in 2018 meermaals hebben gezien, waarbij Bitcoin veel waarde verloor, maar toch veel beter presteerde dan alle altcoins.

Tijdens de bullmarkt genereren altcoins meestal veel meer hype en als gevolg daarvan stijgen ze meer.

Wanneer u verwacht dat de markt het moeilijk heeft, zou u in plaats daarvan in stablecoins moeten investeren, maar als u dat niet wilt doen, is Bitcoin beter dan altcoins. Als de markt het super goed doet, is het ook een goede optie om over te stappen op goede en bewezen altcoins.

Oplichting in cryptovaluta’s

2018 benadrukte ook hoeveel oplichters er in cryptocurrency zijn. We hebben verschillende scams gezien waarvan sommige voor de hand liggend zijn en andere behoorlijk diep verborgen zijn.

Afgezien van de voor de hand liggende scams zoals dodgy exchanges of voor de hand liggende ICO cash grabs verwachten wij ook veel ‘soft exist scams’ waarbij ontwikkelaars van de ICO nauwelijks werkende producten zullen vrijgeven en aankondigen dat ze de roadmap hebben afgerond. Ik denk dat dit voor veel projecten in 2019 het geval zal zijn.

Iets om als investeerder in te variëren. Investeer alleen in projecten die daadwerkelijk vooruitgaan met de ontwikkeling en die niet zullen stoppen met de werkzaamheden aan het project als ze eenmaal een basisproduct op de markt hebben gebracht.

Gebruik 2018 om 2019 te voorspellen

Uiteindelijk zijn er weliswaar enkele manieren om de marktbeweging te ‘voorspellen’, maar uiteindelijk zijn er te veel mogelijkheden om de markt te manipuleren of gewoonweg fomo of fud te creëren.

Zoals wij al eerder hebben gezegd, bewegen de markten zich in cyclussen en hoewel het onduidelijk is of dit de bodem is, zijn de meeste coins al tussen de 80-95% van hun ATH verloren en is dit dus iets om te overwegen. Waarom? Omdat, net zoals er na een stijging een daling wordt verwacht, het ook andersom werkt en de kans op een bullmarkt toeneemt omdat er een langere periode een bearmarkt is geweest.

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment