7 Scams die je snel kan herkennen

De laatste tijd is het absurd hoe twitter geteisterd wordt door nepaccounts en hoeveel marktmanupulaties er zijn door tal van whales en P&D groepen. Wij van Trade leggen je in dit artikel uit waar op te letten en hoe oplichterij te herkennen door een paar simpele tips and tricks. De cryptocurrency markt is het Wilde Westen met heel wat cowboys. Deze review is bedoeld om je zelfvertrouwen te boosten en geen verlies te maken op je crypotcurrency.

Onze bedoeling

Sinds het begin van de cryptocurrency die een belangrijke plaats in de technologie innam, omdat het een dynamisch gebied is, is de markt opengesteld voor scammers (oplichters) die altijd klaar staan ​​om de onbeperkte mogelijkheden en voordelen die dit gebied biedt te gebruiken. Vanwege de drastische veranderingen, die ook worden beschouwd als een onbeheersbare markt, zit de cryptocurrency-industrie vol scammers die investeerders opzettelijk kunnen bedriegen. Daarom is het noodzakelijk om oplettend te zijn bij het omgaan van de blockchain-ruimte. Trade.be bespreekt in dit artikel de meest voorkomende oplichting waarmee je te maken kan krijgen. In een poging om de kansen te verkleinen dat u met zulke wanpraktijken in aanraking komt.

1. Twitter fraude

Twitter is een paradijs voor oplichters om beleggers te misleiden. Veel nepaccounts hebben Twitter onlangs aangevallen met tweets, waardoor ze zeker zijn dat ze 10x winst behalen. Het is gemakkelijk om jezelf te vinden in deze fraudes.

Dit is hoe het werkt:

  1. Een bekende persoon, b.v. (@CharlieLee) plaatst een tweet.
  2. Een vals account met dezelfde profielfoto (@CharlieLee) reageert onmiddellijk op dezelfde tweet. De faker verwijst naar de originele tweet en roept een “weggevertje/ donatie” op. Bovendien moet u 2-3 Ethereum naar het aangegeven adres sturen; als laatste krijg je 3-20 Ethereum als beloning.
  3. Ingestelde Bots reageren op deze tweet en delen ze met de commentaar dat de weggeefactie voor hen werkte.
  4. Spoiler alert: als u Ethereum verzendt, ontvangt u niets terug.

Ook al lijkt het een voor de hand liggende strategie van oplichters, en zelf geloof je dat je hier nooit in zult trappen, statistisch gezien is er een groot aantal mensen dat vele malen door de mand is gevallen. We raden je nooit aan geld te sturen naar iemand die in plaats daarvan een groter bedrag belooft. Als het te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

2. Marktmanipulatie

Soms kan regulering als een goede zaak worden beschouwd, vooral als het de overgrote meerderheid van mensen beschermt. Dergelijke handelsregelingen voorkomen dat oplichters met een grote invloed de markt in handen kunnen krijgen en zo reguliere beleggers kunnen misleiden. Deze regulaties helpen beleggers meestal om niet in de val te lopen van meest voorkomende marktmanipulaties.

3. Nep buy/sell walls

De Sell walls en buy walls hebben geen invloed op u, tenzij u uw transacties gewoonlijk baseert op diagramanalyse. U kunt eenvoudig een wall identificeren als u naar de dieptemeter van een orderboek kijkt. Op dit punt, zoals de naam zelf zegt, verschijnt een wall gewoonlijk consequent als een hoge muur aan de ene kant van het orderboek, meestal 2-5x groter dan de andere kant.

Over het algemeen raken de meeste beleggers in paniek wanneer ze een sell-wall zien, en de eerste gedachte is om te verkopen, vooral omdat het lijkt alsof dat is wat iedereen in de cryptomarkt doet. Het is volledig het tegenovergestelde, meestal is dat niet het geval. Net zoals de hierboven afgebeelde walls, zijn sell-walls meestal maar door slechts één of enkele individuen. Ze zetten deze walls op om de prijs te onderdrukken en investeerders te misleiden tot de verkoop. En uiteindelijk kopen ze de coins tegen lagere prijzen door het sneeuwbaleffect.

Als de kooporders beginnen door te breken bij de sell-wall, vernietigen ze gewoon de muur. Het tegenovergestelde geldt voor kunstmatige buy-walls. Het is belangrijk om nep-walls te herkennen omdat ze meestal verdwijnen.

4. Pump and Dump

De strategie van pump- en dump groepen is om de waarde van een bepaalde coin kunstmatig te pumpen voordat ze wordt gedumpt door de investeerders die voor de gek werden gehouden en dachten dat de kans om meer te krijgen erg groot was. In industrieën waar 50% winst in een maand gemakkelijk wordt bereikt, het is uitermate raar hoe pump en dump groepen zelfs kunnen bestaan.

Een pump en dump heeft eigenlijk twee afzonderlijke partijen en meestal gaat dat als volgt:

  1. Je sluit je aan bij een pump en dump groep. Sommige zijn gratis om mee te doen, maar je moet meestal betalen om er deel van uit te maken.
  2. De groepsleider kiest een coin om te pumpen en een prijs om deze te dumpen.
  3. Iedereen in de groep haast zich om de coin voor een lage prijs op te kopen.
  4. De coinwaarde begint te stijgen en investeerders buiten de groep, bang om te missen (FOMO), kopen de coin waardoor de prijs verder opdrijft.
  5. De groep verkoopt, en de externe beleggers zitten vast met de coin. Een goed voorbeeld is Verge en VeChain.
  6. De groepsleden profiteren.

De meeste pump- en dumpgroepen hebben de neiging andere leden in de groep te misleiden. Insiders en leiders hebben meestal de neiging de coins vóór de pump te kopen en zo kunnen ze dan ook eerder verkopen voor de aangegeven dumpprijs.

Als u zich ervan bewust bent dat P & D-groepen bedrieglijk zijn en binnenkort ook illegaal zijn, raden we aan om in elk geval te voorkomen dat u deel uitmaakt van deze groepen. Uiteindelijk zul je niet alleen de kans krijgen om te worden opgelicht, maar je zult ook deel uitmaken van een groep met onethische insiders.

Hoe een scam voorkomen

Wees alert op coins waarvan de waarde snel toeneemt. Een gemakkelijke manier om vast te stellen of de munt deel uitmaakt van het pump- en dumpschema is het analyseren van het handelsvolume. Als het handelsvolume aanzienlijk lager is dan bij andere munten, zijn er kansen om opgelicht te worden.

In de onderstaande grafiek toonde U.CASH een korte 400% pump maar het had slechts een handelsvolume van iets meer dan $ 25.000. Dit is een goed voorbeeld van hoe zelfs een kleine groep of één persoon snel een lage marketcapcoin kan pumpen en dumpen.

UCASH

5. Shady exchanges

Wetende dat sommige exchanges kwetsbaar zijn voor hacks, sommige met twijfelachtige managementpraktijken en andere met beveiligingsfouten, is het zeer riskant om uw digitale assets op deze echanges te behouden. Daarom raden we aan om uw coins in een wallet te bewaren, zoals de Trezor of Ledger Nano S. Ook als u uw coins in een wallet opbergt, moet u voorzichtig zijn bij het handelen op exchanges.

6. Phishing-aanvallen

Een van de meest voorkomende cryptocurrency-zwendelacties zijn ‘phishing-aanvallen’. Phishers kopen gewoonlijk domeinen en Google-advertenties die populaire exchanges imiteren. Het feit dat de valse website er hetzelfde uitziet als de echte: zodra je je inloggegevens invoert, leidt de nepsite je naar het juiste platform, waardoor je wordt bestolen en je account leeg raakt. Als u geen deel wilt uitmaken van deze zwendel, typt u altijd de URL rechtstreeks in de adresbalk. Nog belangrijker is dat u ook voor alle accounts een type 2-factor-authenticatie moet hebben ingeschakeld.

Wees voorzichtig met Details

Iedereen heeft geld nodig, terwijl anderen de juiste manier kiezen om dit te doen en anderen niet. Er is veel frauduleus gebruik bij cryptocurrency en er is geen mogelijkheid om ze allemaal te vermijden, maar in dit geval, als je aandachtig bent voor de veranderingen in de markt, en ook de bovengenoemde tips analyseert, zul je veiliger omspringen hierin.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment