9 belangrijke aspecten over Facebook’s cryptocurrency “Libra”!

Facebook kondigde vanmorgen (18/6/2019) hun nieuwe cryptocurrency Libra aan.

Er waren de afgelopen maanden al verschillende geruchten omtrent het nieuwe geheime cryptoproject van Facebook, maar veel duidelijkheid was er nog niet. Vanmorgen werd alles duidelijk aangekondigd – en het ziet er veelbelovend uit.

De release heeft niet alleen de prijzen op de cryptomarkt beïnvloed, maar gisteren zagen de FAANG-aandelen allemaal een opmerkelijke stijging, uiteraard onder leiding van Facebook. Het ziet ernaar uit dat mainstream investeerders eindelijk beginnen te begrijpen wat de kracht van het internet is, en waar technologie en de financiële wereld naartoe gaan.

Tencent (één van de grootste social media & entertainment organisaties in Azië) heeft al jaren een eigen betaalnetwerk en als tegenhanger Facebook hier ook succesvol in is, dan is er geen reden waarom andere technische giganten niet snel zullen volgen.

Zoals u zich zult herinneren, kwam Facebook Messenger met een eigen script dat ontwikkelaars in staat stelde om bots te programmeren voor de berichtenapplicatie. Maar het lijkt erop dat het concept nooit echt van de grond is gekomen. Wellicht is het ontbrekende ingrediënt daarvan wel degelijk “waarde” geweest.

Door een gemakkelijk toegankelijke service te bieden, duwen ze in wezen de droom van gedecentraliseerde applicaties en programmeerbaar geld naar een veel breder publiek.

 

De details en analyses zullen de komende dagen binnenstromen, maar hier zijn alvast de belangrijkste punten die je moet weten:

  1. De verklaarde missie is om “een eenvoudige wereldwijde monetaire en financiële infrastructuur mogelijk te maken die miljarden mensen in staat stelt om hun eigen kracht te ontwikkelen.”
  2. Libra is ontworpen als een cryptografische munt met een lage volatiliteit die wordt ondersteund door “een verzameling van activa met een lage volatiliteit, waaronder bankdeposito’s en overheidsobligaties in valuta’s van stabiele en gerenommeerde centrale banken”. Het is belangrijk om op te merken dat de Libra niet gekoppeld is aan één enkele valuta of een mandje van valuta’s, maar dat er eerder een reservesysteem lijkt te worden gebruikt.
  3. De cryptocurrency wordt geregeerd door een non-profit (Libra Associatie) gevestigd in Genève. Facebook geeft duidelijk aan dat zij met regelgevers van over de hele wereld willen samenwerken. Zij stellen met name dat “samenwerking en innovatie met de financiële sector, de enige manier is om ervoor te zorgen dat een duurzaam, veilig en vertrouwd kader aan de basis van dit nieuwe systeem ligt. Deze aanpak kan een enorme stap voorwaarts betekenen in de richting van een goedkoper, toegankelijker en meer verbonden wereldwijd financieel systeem”.
  4. De “Libra samenwerking” zal bestaan uit ten minste 100 leden, met als doel het opbouwen van geografische diversiteit in het ledenbestand. Facebook zal optreden als één enkel lid van de vereniging en zij kunnen, net als iedereen, niet meer dan 1% van de stemmen hebben. Daarnaast zal elk lid gevraagd worden om 10 miljoen dollar te investeren om een Node te beheren, samen met een verwachte 280.000 dollar aan jaarlijkse lopende kosten.
  5. De Libra Blockchain wordt gelanceerd als een toelaatbare blockchain, maar het plan is om na verloop van tijd over te gaan naar een niet-toegelaten blockchain.
  6. Facebook lanceert “Calibra”: een gebruiker-gerichte, “custody wallet”. Het ziet ernaar uit dat Facebook (1) één enkel lid van de Libra Association zal zijn en (2) infrastructuur en producten zal bouwen bovenop en rond de cryptocurrency en blockchain.
  7. Het plan is ervoor te zorgen dat alle data (financieel, persoonlijk, sociaal, etc.) gescheiden blijven. De aankondiging van de Libra gaat gepaard met veel informatie over welke data verzameld wordt, waar ze opgeslagen worden, wie toegang heeft tot de data, waarom de data verzameld wordt, enz. Het is duidelijk dat Facebook zich realiseert dat de data-aspecten van dit werk zeer gevoelig liggen en het lijkt erop dat ze proberen er een voorsprong op te nemen.
  8. Facebook heeft een nieuwe programmeertaal (Move), een blockchain (Libra Blockchain), een non-profit (Libra Blockchain), een gereguleerde entiteit (Calibra) en een custodial wallet (ook Calibra genoemd) gebouwd. Dit is een heleboel werk en komt als zeer doordacht over.
  9. Het Libra-ecosysteem heeft ook Investeringstokens (die vergelijkbaar lijken met security tokens), deze geven toegang tot het consensusmechanisme, rechten op het gebied van bestuur en een aandeel van de opbrengst uit de float van de reserve.

Wij zullen de komende dagen dit project & zijn mogelijke impact zeer nauwgezet opvolgen en verder uitwerken. Over het geheel genomen lijkt dit een doordachte, intelligente en verstandige aanpak om een enorm probleem op te lossen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze mijlpaal positief is voor Bitcoin, omdat het miljarden mensen zal indoctrineren met cryptocurrencies, digitale wallets en blockchains.

Het belangrijkste aspect van de aankondiging van vandaag was niet de producten of oplossingen, maar eerder een herinnering aan de kans die we allemaal hebben. Als je aan het volgende denkt, kan het overweldigend inspirerend zijn:

Facebook heeft miljarden gebruikers over de hele wereld. Zij zijn geen onbekende op het gebied van wereldwijde ambities. Of u nu denkt dat het bedrijf succesvol zal zijn met Libra of niet, het is moeilijk om te pleiten tegen meer bedrijven en talenten die zich willen inzetten voor de wereldwijde kansen.

Eén van de grootste en meest succesvolle bedrijven ter wereld dook zojuist met kop en schouders in het diepe deel van blockchain en cryptocurrencies. Wat een tijd om in leven te leven!

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment