AEternity

Aeternity is in meer dan één opzicht een interessante coin. Cryptovaluta worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Sommige zijn valuta en dus puur gericht op waardeoverdracht. Anderen zijn app-gebaseerd. De app gebruikt de coins als brandstof voor het ecosysteem. En sommige (zoals Aeternity) zijn blockchainplatforms voor het hosten van smart contracts en gedecentraliseerde apps.

Concept

Aeternity is een blokkettingplatform dat in oktober 2016 met zijn ontwikkeling is begonnen. Het platform is een open-source, gedistribueerd computerplatform dat voortbouwt op de technologie van bitcoin en Ethereum.

De belangrijkste technologie achter Aeternity is de gedecentraliseerde virtuele machine. Die virtuele machine kan scripts uitvoeren met behulp van een internationaal netwerk van public nodes. Deze nodes zijn allemaal verbonden zijn via de blockchain en via state channels.

Het ecosysteem van Aeternity draait om een token dat het token van Aeternity wordt genoemd. Die token kan worden overgedragen tussen deelnemers. Net als andere blockchainfiches wordt de Aeternity-fiche gebruikt om nodes te compenseren voor berekeningen die ze uitvoeren.

Het AE-token kan ook gebruikt worden om te betalen voor ruimte en rekentijd op de virtuele machine. Aeternity heeft zelfs een anti-spam functie in haar token ingebouwd.

Aeternity werd gelanceerd op een testnet in februari 2017. De ontwikkelaars zijn van plan om in het derde kwartaal van 2018 het mainnet van de Aeternity te lanceren.

De officiële naam van het platform is overigens æternity. Het wordt echter vaak aangeduid als Aeternity of AEternity.

Gebruik

De blockchain van Aeternity is gebouwd op blockchaintechnologieën van zowel bitcoin als Ethereum. Aeternity gebruikt een hybride consensus mechanisme gebaseerd op proof of work en proof of stake. Het primaire doel van deze technologie is privacy en schaalbaarheid.

Met Aeternity kunnen tokens tussen partijen van een smartcontract via channels worden overgedragen zonder dat de code van het contract in de chain wordt opgeslagen. Hier grijpt de blockchain alleen in als de verificatie in het channel mislukt of als er een geschil is. Dit is het “crypto-court” mechanisme van Aeternity.

Daarin ligt de primaire kracht van Aeternity. Het biedt de mogelijkheid om complexe relaties voor een groot aantal gebruikers te programmeren bij het gelijktijdig verwerken van een groot volume aan producten en informatie.

Technologie

Aeternity is een smart contract platform, net als Ethereum, maar met 3 belangrijke onderscheidende kenmerken. Over het algemeen heeft Aeternity veel oplossingen uit de 2de laag genomen voor smart contract blockchains (State Channels, Governance, Oracles, Naming) en heeft ze geplaatst als 1ste laag objecten. Dit betekent dat ze fundamenteel zijn voor de blockchain en niet een abstractie op de 2de laag. Dit algemene ontwerpprincipe heeft een aantal voordelen.

 • Het kan het leven gemakkelijker maken voor ontwikkelaars, met officiële documentatie op oracles en state channels zal het hopelijk vereenvoudigen.
 • In het algemeen zou het goedkoper / efficiënter moeten zijn om te werken met deze eersteklas objecten dan wanneer ze op de smart contract layer zouden worden gebouwd.
 • Ze kunnen gemakkelijker worden gezien als een bron van waarheid (het is gemakkelijker om iets te vertrouwen dat fundamenteel is voor een blockchain).
 • Ik zie geen reden waarom 3de partijen geen alternatieve 2de laag oplossingen zouden kunnen implementeren die concurrerend zijn met de eigen eersteklas objecten die Aeternity heeft.
State channels

State channels zijn in principe een manier om transacties/berichten veilig off-chain te versturen, zodat de gebruiker niet het risico loopt om geld te verliezen. On-chain transacties worden alleen uitgevoerd bij het openen en sluiten van een state kanaal. Dit betekent dat alle transacties binnen een State channel zeer goedkoop en snel zijn omdat ze niet bevestigd hoeven te worden door de basis blockchain.

Privacy is een extra voordeel van state channels, omdat alleen de deelnemers van de state channel moeten weten wat er is gebeurd in het contract en de Aeternity contract states zijn niet opgeslagen op de chain, ze zijn gemakkelijk te verifiëren.

Opmerking:

De meeste andere blockchains, waaronder Bitcoin & Ethereum, zullen binnenkort soortgelijke live state channel oplossingen hebben. Zie Lightning Network voor Bitcoin en SpankChain / FunFair / Raiden voor de op Ethereum gebaseerde oplossingen. Het primaire verschil tussen deze oplossingen en de state channels van Aeternity is dat Aeternity’s eersteklas oplossingen zijn, wat betekent dat ze binnen de context van het eigenlijke protocol vallen, terwijl de andere tweedeklas oplossingen zijn die bovenop de basislaag gebouwd moeten worden.

Oracle

Een Oracle, eenvoudig gedefinieerd, is een methode om gegevens die bestaan buiten een blockchain, op een blockchain te krijgen. Bijvoorbeeld het plaatsen van de prijs van goud in dollar op de Aeternity blockchain. In Ethereum en de meeste andere Blockchains is er geen “eigen” manier om dit te doen en ze vertrouwen op andere oplossingen.

Governance

Aeternity heeft gekozen voor on-chain governance via delegated voting, in verhouding tot het aantal tokens op de account. De stemmen zullen van plaatsvinden op de Aeternity blockchain waar AE houders ofwel (1) zelf kunnen stemmen, (2) hun stemmen kunnen toevertrouwen aan een vertrouwde derde partij of (3) hun stemmen helemaal niet gebruiken.

Door te stemmen kunnen verschillende variabelen on-chain worden gewijzigd. Dit omvat zowel relatief oncontroversiële als zeer controversiële veranderingen. O.a. het veranderen van de blockchainstatus door een smart contract dat zich op een onverwachte manier gedroeg (bijvoorbeeld de DAO).

Er zijn verschillende argumenten die pleiten voor een on-chain governance

 • Dit helpt om controversiële hard forks te voorkomen, omdat mensen misschien meer een stake weighted vote aanvaarden dan een willekeurige beslissing om iets te veranderen door ontwikkelaars.
 • Onomstreden wijzigingen aan de blockchain kunnen gemakkelijker / sneller (en zonder hard fork!) worden aangebracht. Veel mensen zullen gewoon hun stem overdragen aan iemand die heel goed op de hoogte is in de ruimte. Dit betekent als een relatief klein aantal betrokkenen het eens zijn over een kwestie, dat ze snel genoeg stemmen kunnen genereren om de toegewezen drempel te bereiken en zo het resultaat van de stemming kunnen realiseren.
 • Veranderingen kunnen worden doorgevoerd zonder een hard fork. Het voordeel hierbij is dat veranderingen niet “samengepakt” moeten worden zoals in Ethereum hardforks. Op dit moment moeten miners geen keuze maken tussen de nieuwe chain en de oude chain. Aeternity kan stemmen over individuele zaken/wijzigingen en deze integreren (of niet) zonder een hard fork.
Consensus / Mining

Zoals eerder vermeld hanteert Aeternity een hybride aanpak van Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). Alleen miners zullen inflatierentes ontvangen, terwijl PoS uitsluitend wordt gebruikt voor governance.

Aeternity gebruikt een nieuw ASIC resistent mining algoritme genaamd de Cuckoo Cycle. In theorie is het waarschijnlijk dat dit de centralisatie van mining zal verminderen, gezien het feit dat de Cuckoo Cyclus is ontworpen op een manier dat zelfs mobiele telefoons in staat zullen zijn om te minen.

Tot nu toe hebben ze aangegeven dat ze van plan zijn om een variant van Bitcoin-NG (al geïmplementeerd in de cryptovaluta Waves) te gebruiken als hun consensus algoritme. Bitcoin-NG zal aanzienlijke verbeteringen in transacties per seconde op het Aeternity basisprotocol brengen. Het team schat 100 txps op de chain (dit omvat geen transacties in de state channels).

Beschikbaarheid en prijs

 • De ATH van $5 werd bereikt op 30 april 2018.
 • Beschikbaar op alle grote exchanges, met als meest gebruikte DragonEX. Binance komt pas op de 4de plaats met een handelsvolume van 10%.

Andere aspecten

Parity hack

In juli 2017 werd Aeternity getroffen door de Parity Multisig hack en 82.000 mensen werden door een hacker van hun adres verwijderd. Naar mijn mening is het heel moeilijk om de schuld van deze hack & loss van fondsen op het Aeternity-team te schuiven. Veel andere gerespecteerde projecten zijn kwetsbaar voor dezelfde hack die hun vertrouwen hebben gesteld in de wallet van Parity Multisig. De ironie is dat multisig wallets ontworpen zijn om hacks moeilijker te maken.

Het verlies van middelen heeft de projectontwikkeling niet beïnvloed en geen enkele ICO-deelnemer is direct geld kwijtgeraakt.

Concurrerende projecten

Aeternity bevindt zich in de ruimte van de smart contracts. Dit is waarschijnlijk het meest concurrerende gebied in de blockchain op dit moment. Hier is een lijst van concurrerende projecten:

 • Ethereum
 • Eos
 • Cardano
 • NEO
 • Ethereum Classic
 • ICON
 • Lisk
 • Zilliqa
 • Waves
 • Rchain
 • Stratis
 • Aion
 • Alef
 • Ardor
 • Tezos
 • Dfinity
 • Cosmos
 • Tron

Waarschijnlijk zijn er nog andere, maar dit zijn de voornaamste concurrenten van Aeternity

Social media
Reddit – 2.800 subs
Twitter – 21.300 volgers
Youtube – 348 abonnees
Telegram – 11.270
Facebook – 2.720 volgers

Team & Community

Yanislav Malahov is de founder en daarbij ook de CEO van Aeternity. Malahov beschrijft zichzelf als de Godfather van Ethereum. Hij was vanaf het begin bij het project betrokken. Hij richt zich nu op Aeternity. De huidige technologische leider is Sascha Hanse.

Het Aeternity-team is het afgelopen jaar aanzienlijk gegroeid. Op de website van Aeternity staan nu 45 medewerkers vermeld (hoewel er slechts 18 gelinkt zijn), ongeveer 75% van de medewerkers zijn ontwikkelaars of technische medewerkers. Aeternity heeft ook samengewerkt met Erlang Solutions, een wereldleider op het gebied van Erlang & Elixir consultancy. Aeternity heeft een sterk team van Erlang-ontwikkelaars die bouwen aan de kern van het protocol & VM.

Aeternity is gevestigd in Liechtenstein, een land dat de laatste jaren steeds gunstiger is geworden voor blockchaintechnologie.

Team sleutelfiguren

 • Team van 45 personen.
 • 75% zijn ontwikkelaars.
 • Oprichter Yanislav Malahov. Hij was betrokken bij de oprichting Ethereum.
 • Sterk team van Erlang-ontwikkelaars met uitstekende ervaring in de branche.
 • Samenwerking met het toonaangevend adviesbureau Erlang Solutions.

Roadmap

Pro-Con

Pro’s
 • Ethereum heeft veel schaalproblemen die ze op dit moment proberen op te lossen, AE lijkt dat probleem op te lossen.
 • Erlang is een zeer veilige en betrouwbare taal op het platform.
 • Cuckoo Cycle is innovatief en energiezuinig.
 • Hun team van ingenieurs is zeer goed in staat om een solide project te ontwikkelen.
 • Zelfs mobiele telefoons zullen AE kunnen minen. Dit zal leiden tot een groter aantal nodes en een grotere decentralisatie.
 • Aeternity ondersteunt de EVM, waardoor het voor bestaande DApps relatief eenvoudig zou moeten zijn om over te gaan naar Aeternity.
Con’s
 • Op dit moment zien de mensen de innovatie en echte waarde niet door slechte communicatie en marketing.
 • Doordat Ethereum een grote en bekende concurrent is, kan het moeilijk zijn om projecten & gebruikers aan te trekken.
 • Blijkbaar is de schaalbaarheid van de 2de laag aan het veranderen van state channels naar plasma type modellen. Dit is niet per se negatief, maar het betekent wel dat de state channels van Aeternity minder impact zullen hebben.
 • Er is een krankzinnige hoeveelheid concurrentie in de ruimte van smart contracts.

Score

Conclusie

Aeternity kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De officiële website van de ontwikkelaars vermeldt informatiemarkten, crowdfunding projecten en instant video game rewards als een paar van de mogelijke toepassingen voor hun blockchain. De blockchain kan ook worden gebruikt voor gedecentraliseerde fintechprojecten, betrouwbare exchanges en micro/nanobetalingen.

Aeternity heeft duidelijk een aantal belangrijke innovaties geïntroduceerd in de blockchain-industrie met inbegrip van state channels, gedecentraliseerde Oracles, consensus en een uniek ‘governance’. Al deze eigenschappen verbeteren de eigenschappen van de bitcoin of Ethereum blockchains.

Onze grootste zorg is dat ze er niet in slagen om gebruikers/ontwikkelaars naar het netwerk aan te trekken.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment