Alex Gordon-Brown interview

 

“Het algoritme weet iets wat jij niet weet”. Een interview met een van ’s werelds top algoritme traders op de crypto-markt. 

 

Wanneer Alexander Gordon-Brown voor de eerste keer van Bitcoin hoorde in 2010 dacht hij dat dit wiskundig zeer interessant was en financieel onpraktisch. 

Het zag eruit als een volgende passerende rage, zo vertelde hij zonder enig klein gevoel voor ironie. Dit was wel vaker een voorkomende gedachte in die tijd (zelfs vandaag zijn er nog steeds mensen die zo denken), Alex zijn zienswijze ging zo volledig veranderen als maar kan bij een persoon. 

Toen hij in 2016 een dag op kantoor was en hij de toename van cryptocurrencies gadesloeg, kwam hij al snel tot het besef dat zijn huidige oordeel verkeerd was. Alexander, nog steeds gefascineerd door de wiskundige achtergrond van crypto, zag het niet meer als een “passerende rage” maar als een ongewone en buitengewone gelegenheid om te handelen met assets zonder historisch precedent. 

Alex was niet de eerste financieel professional die all-in ging op crypto. Bankiers zoals Arthur Hayes hebben bitcoin al verkend, geruime tijd voor de toename die nu te zien is. Toch was er één vaardigheid waarmee Alex zich onderscheidde. De laatste jaren had hij geleerd om financiële algoritmes te creëren – een code die de markten volgt en transacties genereert om profit te kunnen maken van elke voorbijgaande trend. 

Alex is vrij nederig, elk woord dat hij zegt voelt zorgvuldig gekalibreerd, dit om overdrijving of zelfverheerlijking te voorkomen. Maar de feiten van zijn korte carrière in crypto spreken voor zich. Hoewel hij begon met een reeks kleine trades van weinig waarde, zijn de trades van Alex nu tientallen miljoenen dollars waard. Alex is misschien wel de meest vruchtbare trader op de crypto markt als het op algoritmes aankomt, maar hij is ook de eerste persoon om te zeggen dat het woord “meest” in die titel moeilijk te bewijzen valt. 

Of hij nu de eerste, tweede of derde persoon is die dit soort van succes heeft opgebouwd vanuit duizenden kleine trades i.p.v een paar grote bull runs komt niet door gewoon puur toeval. Alex beschrijft zijn specifieke talent als volgt: 

“In termen van inzicht van hoe deze markten samen gaan en hoe kansen en opportuniteiten zich voordoen, vooral gekeken naar een tijdschaal van de korte termijn, veronderstel ik dat ik kwalificeer als een expert.”

Ik zou zelfs wat verder gaan en hem een trader van wereldklasse noemen. Iemand die het keer op keer is gelukt om geld te kunnen verdienen op een van ’s werelds meest chaotische markten en dit door zijn eigen opgestelde regels te volgen.

 

Je studeerde wiskunde aan de universiteit van Cambridge. Wat leidde je van wiskunde naar je eerste baan bij een hedge fund? 

Alexander Gordon-Brown: Ik raakte geïnteresseerd in traden op de universiteit, ik dacht dat dit misschien een extra sterkte kon zijn aan mijn eigenschappen. Het bouwen van wiskundige modellen is iets wat ik van nature bezit. Bij het traden is een snelle analytische redenering nodig, het heeft veel weg van een intens strategie spel, het soort spellen dat ik altijd graag heb gespeeld. 

Je deed het zeer goed als een trader in je vorige job. Hoe heb je besloten om zo een dramatische switch te maken naar een markt waar je nog niet veel ervaring in had? 

Alex: Ik heb wat geld bij elkaar gespaard van mijn werk en ik wilde meer controle en flexibiliteit van mijn tijd, prioriteiten en de aard van mijn werk. Ik was op een avond op Facebook en iemand had een link gedeeld over de ondoeltreffendheid van de crypto-markt, dus besloot ik om het eens van dichterbij te bekijken. Daarna probeer ik gewoon eens te traden met het geld dat ik me kon veroorloven te verliezen, naarmate ik meer zekerheid kreeg begon ik met grote bedragen te traden. 

Ben je goed begonnen of was er een steile leercurve voor dat de trades goed begonnen te gaan? 

Alex: Ik ben begonnen met Bitcoin futures, niks te gecompliceerd. Ik denk dat mijn eerste ideeën goed doordacht waren. Bij het begin was ik al aardig goed begonnen, dat gezegd zijnde moet ik toch wel toegeven dat er een aantal foutjes zijn gemaakt. Maar meer in de vorm van gemiste kansen i.p.v geld te verliezen. Ik verwachte bepaalde efficiëntie terug te zien in crypto, die op elke andere markt ook zouden bestaan. Maar kwam tot de vaststelling dat deze nog niet bestonden. 

Gedurende zijn handelscarrière heeft Alex zich gespecialiseerd in “market-making”, het aanbieden van een breed scala aan activa en dit te kopen en verkopen. Om winst te maken door de spreiding en liquiditeit te creëren op de markten, zodat andere deelnemers een grotere flexibiliteit hebben voor hun eigen trades. Kleinere markten hebben minder liquiditeit en bieden daarom grotere mogelijkheden voor market makers zoals Alex om er profijt uit te halen. 

 

Je zal het mij waarschijnlijk niet vertellen, maar toch ga ik het je vragen: wat is het geheim van je succes? Hoe ben je erin geslaagd om zo snel met zo een grote bedragen te werken? 

Alex: Ik concentreer mij vooral op een grote hoeveelheid trades waarvan mijn posities niet zo groot zijn. Met elk van mijn trades verdien ik kleine hoeveelheden geld maar deze compenseren door het grote aantal trades dat ik maak. Ik wil niet dat één fout in één grote trade gaat doorwegen op mijn positieve balans. 

 

Hoe ziet een dag in jou dagelijks werkleven eruit, gezien dat je algoritmes beheert i.p.v zelf transacties uitvoert? 

Alex: Het is gewoon een blijvend durende cyclus, ik spendeer wat tijd aan het in oog houden van de posities waar ik over beschik om ervoor te zorgen dat de algoritmes niet uit elkaar lopen of iets onredelijks doen. Bij geautomatiseerde trades is het veel gemakkelijker om van één kleine fout, één grote fout te maken. Ik probeer ook bij te blijven in de grotere wereld van crypto. Het is een drukke paar maanden geweest! Het meeste nieuws dat recent is uitgekomen had een grote invloed op de prijs, dus blijf ik constant het nieuws controleren. Bij mijn vorige job werkte ik meestal wanneer de Londense markten open waren, maar bij crypto is de markt constant open. Het moeilijke is om de discipline te vinden en soms even te stoppen met werken. Omdat ik weet dat ik het naderhand allemaal terug opnieuw moet inhalen. 

 

Wanneer je je algoritmes nakijkt, hoe weet je dan wanneer het tijd is om deze aan te passen? 

Alex: Wanneer een positie snel opbouwt zonder een duidelijke reden of wanneer een ongewoon groot aantal kleinere trades steeds opnieuw opduikt voor een onbekende reden. Telkens wanneer ik een groot algoritmisch besluit zie, moet ik het proberen aan te passen aan een verandering in de wereld. Meestal is hier een duidelijke reden voor bv. een prijsstijging van een munt. Maar als ik de reden niet kan vinden is dat een teken dat er iets vreemds aan de hand is. Gelukkig zijn de meeste vreemde gevallen eigenlijk valse positieven. Het lijkt erop dat er iets vreemd aan de hand is, maar het algoritme wordt gerechtvaardigd omdat het iets weet wat jij niet weet. 

 

Passen jou algoritmes zichzelf aan door automatisch voorop gestelde regels of pas je deze over het algemeen zelf aan naar jou overtuigingen over de markt? 

Alex: Het is dichterbij het laatste. Ik probeer de codes zo te schrijven dat de algemene structuur erg flexibel is en dat ik meestal alleen maar de parameters moet veranderen. Ik heb alles zo geregeld dat ik telkens wanneer de wereld verandert ik niet steeds extra codes hoef te schrijven. 

 

En wanneer de wereld verandert, hoe kies je dan waar je aandacht naartoe gaat? Wat is het belangrijkste soort nieuws voor jou manier van werken? 

Alex: Ik probeer de meeste aandacht te steken in de dingen waarvan ik denk dat andere mensen er veel aandacht aan besteden. Dit soort nieuwsartikelen signaleert meestal een tijd dat traden bijzonder goed zal gaan of wanneer het een goed idee is om mijn slaapschema aan te passen zodat ik kan traden wanneer er veel marktactiviteit is. Ik heb misschien mijn eigen overtuigingen over welk soort van nieuws of meningen het meest betrouwbaar zijn, maar wanneer een groter aantal traders het nieuws belangrijk vind zal het een belangrijke dag worden. 

 

Gezien de grote interesse in ICOs de laatste tijd, hoe benader je de release van nieuwe munten die je misschien wilt verhandelen? 

Alex: Ik ben er in het algemeen niet zo happig op om nieuwere cryptomunten op grotere schaal te traden. Ik wil blijven vasthouden aan de dingen waarvan ik denk dat ze relatief goed zijn ingeburgerd en waarvan ik begrijp wat er aan de hand is. Ik zal hun niet voor altijd blijven negeren, maar voor nu is het niet iets waar ik veel aandacht aan besteed. 

 

Traden met algoritmes krijgt redelijk wat negativiteit van mensen die het als oneerlijk beschouwen of misbruik makend van menselijke traders. Maar in een interview over je vorige job heb je gezegd dat je traden met algoritmes als iets positief beschouwd omdat het helpt de markten efficiënter te maken. Denk je hetzelfde over de crypto-markt? 

Alex: Ik denk dat argumenteren over efficiëntie eigenlijk sterker van toepassing is omdat crypocurrencies nog inefficiënt zijn. In de crypto-markt zie ik zowel de mogelijkheid voor mensen die traden met algoritmes als de waarde voor andere traders die groter zijn. De meeste mensen die Bitcoin willen traden, willen niet op elke exchange een account aanmaken, ze willen gewoon op elk moment wanneer ze willen kunnen verkopen voor de beste prijs. Het maakt hun niet uit op welke exchange ze moeten verkopen zolang de prijs niet te ver uit elkaar loopt. En dit is wat traders met algoritmes hen laat doen. Zonder dit, heb je iemand nodig die elk van deze trades bijhoudt. 

 

Gezien het feit dat er mensen zoals jou zijn met dezelfde achtergrond en talenten op de crypto-markt, zou het dan niet beter zijn voor “amateurs” om helemaal niet te traden? Hoe raad jij het iemand aan om de markt te benaderen als die persoon niet dezelfde programmeervaardigheden en tijd hebben om jou pad te volgen? 

Alex: Wanneer je gewoon voor de lange termijn wil investeren in cryptomunten lijkt het mij het juiste plan om er een aantal van te kopen en gewoon te vergeten. Maar als je toch iedere dag wil gaan traden concentreer je dan op de dingen waar computers slecht in zijn en wees er zeker van dat je echt begrijpt wat je aan het doen bent voordat je geld inzet waarvan je het niet kunt veroorloven te verliezen. 

 

Waar zijn computers slecht in als het gaat om het traden op de crypto-markt? 

Alex: Algoritmes zijn nog steeds behoorlijk slecht in het verwerken van nieuws. Je moet gaan kiezen welke verhalen je kan vertrouwen en in hoeverre je deze kunt vertrouwen, dit is een gebied waar algoritmes mee worstelen, zelfs op de gewone beurzen die veel volwassener zijn. 

 

Heb je enig idee hoe vaak traden met algoritmes plaatsvindt binnen de crypto-markt? Kent u iemand die op dezelfde manier als u werkt?` 

Alex: Ik vermoed dat er nog andere mensen zoals mij bestaan, maar ik ken niemand in het bijzonder. Als je ziet hoe dat deze markten zich gedragen, als je eenmaal weet naar wat je opzoek bent, dan kan je zien dat er andere mensen traden met algoritmes. Bijvoorbeeld: je ziet dat een order elke seconde met exact dezelfde grootte op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Misschien zit er iemand in een stoel die heel precies op dezelfde knop duwt, maar waarschijnlijk is het een computer. 

 

Je hebt je trading volume op een relatief korte tijd indrukwekkend laten groeien. Zie je nog steeds een snelle groei met het aantal trades dat je doet? Verwacht je een natuurlijke limiet te bereiken, aangezien je het meeste laaghangende fruit plukt met het soort van trades die je doet? 

Alex: Het is mogelijk dat ik momenteel op een lokale piek zit, vooral omdat een deel van de grote opkomende interesse van 3 maanden geleden is verdwenen en het algehele handelsvolume is afgenomen. Maar met een paar spannend goed uitziende evenementen binnen de crypto-wereld kan het volume terug omhoog gebracht worden omdat er terug meer mensen naar de markt komen. Er zijn andere Bitcoin-crashes geweest maar dat is nooit een permanente trend geweest. Ik verwacht ook niet dat het deze keer permanent zal zijn. 

 

What's your reaction?

Leave a comment