Ambrosus (AMB)

Ambrosus is een ecosysteem op basis van een blockchain, gericht op de industrie van de supply chain, met de nadruk op “levensnoodzakelijke producten” (met name voedingsmiddelen en farmaceutische producten). De ambitie is om transparantie te bieden in de supply chain flows, ervoor te zorgen dat kwaliteitsnormen worden nageleefd voor elk product dat door het netwerk wordt gevolgd, en te garanderen dat gegevens up-to-date en vrij toegankelijk zijn voor belanghebbenden. Door een oplossing te bieden voor problemen in verband met het vertrouwen in wereldwijde supply chains (van producenten tot eindgebruikers) pakt Ambrosus een kritieke, maar zeer complexe kwestie aan.

Concept

Ambrosus is een door een Blockchain aangedreven IoT-netwerk voor levensmiddelen- en farmaceutische bedrijven.

Er worden hiervoor hightech-sensoren, blockchain-protocol en smart contracts gecombineerd.

Het zal een veilige en soepele wisselwerking tussen sensoren, gedistribueerde grootboeken en databases mogelijk maken om de visibiliteit van de supply chain en de kwaliteitsgarantie te optimaliseren.

Toepassingsgericht zal het de supply chains optimaliseren door te zorgen voor analytisch materiaal, transparante en nauwkeurige tracering van zendingen, kwaliteitsgarantie van de zendingen (tijd, temperatuur, logistiek en materiaalzegels) en anti-counterfeiting.

Het token wordt voor veel doeleinden gebruikt en is de belangrijkste ‘brandstof’ op het platform.

Gebruik

Amber (AMB) is de fundering van het Ambrosus-netwerk en wordt gebruikt voor:

 1. Uitvoeren van activiteiten op het Ambrosus-netwerk: Telkens als een gebruiker een onderdeel aanmaakt of een evenement opneemt, is er een klein beetje Amber nodig om de nodes in het netwerk te belonen.
 2. Digitale certificaten maken: Gebruikers maken een digitaal record van real-world assets en slaan de bijbehorende data op gedurende de gehele levensduur van het product. Om dat te doen moeten ze AMB vergrendelen.
 3. Masternodes:  Op 4 mei werden de tokenomics van Ambrosus beschreven, met 4 soorten masternodes: Apollo, Hermes, Atlas en Perseus (elk met hun eigen functies in het netwerk) onder de noemer AMBERnomics. Gebruikers moeten een bepaalde hoeveelheid AMB in waarborg geven in verhouding tot de hoeveelheid gegevens die ze wensen op te slaan om een masternode te kunnen gebruiken.

Technologie

Belangrijke niveaus om te overzien voor dit project
Sensoren (hardware)

Het Ambrosus-team werkt aan de ontwikkeling van hardware-sensoren die plug-and-play compatibel zijn met hun blockchain-netwerk (zie hieronder). Het zal een real-time controle van productattributen en omgeving mogelijk maken. Gepersonaliseerde tag-methoden en tracers, biosensoren en mechanismen tegen manipulatie maken deel uit van de roadmap. Hoewel het onderdeel “sensoren” van het project gedeeltelijk wordt gesteund door de Zwitserse autoriteiten, is het nog steeds zeer ambitieus en O&O-intensief (Onderzoek & Ontwikkeling). Een volledige operationele oplossing kan in ieder geval pas op lange termijn worden gerealiseerd.

Een blockchain-protocol

Bescherming van de integriteit, controleerbaarheid en beschikbaarheid van de door sensoren gegenereerde gegevens. Vervolgens kunnen er met behulp van smart contracts geautomatiseerde supply chains worden beheerd en commerciële relaties (of geschillen) tussen belanghebbenden worden geregeld. Optionele dynamische prijsstelling kan ook worden ingevoerd.

Het protocol werkt op dit moment bovenop het Ethereum-platform. Het is de ambitie om een eigen Ambrosus-blockchain te bouwen die toegankelijk is voor iedereen die van het netwerk gebruik wil maken.

Veilige gegevensopslag

Alle procesmetingen worden onomkeerbaar geregistreerd op een gedecentraliseerde manier, die tegen hacking, gegevensmanipulatie en fraude beschermt.

Tools voor developers

Er zijn tools en modules voor de developer om leden van de gemeenschap in staat te stellen om gedistribueerde apps, uitbreidingen en protocol-upgrades te bouwen. Hierdoor kunnen waardevolle oplossingen ontwikkeld worden voor de samenleving, met inbegrip van consumenten, boeren, apotheken, distributeurs en ondernemers.

Amber-token

De ERC-20 tokens ondersteunen alle transacties binnen het Ambrosus-netwerk. Het token wordt gebruikt om continue gegevens die worden gegenereerd/verzameld via het netwerk te verbinden met gerelateerde items. Daarnaast wordt het ook gebruikt om waarde-overdrachten binnen het ecosysteem uit te voeren (zie onderstaand schema, uit de white paper van Ambrosus). Aan het einde van de cyclus worden de tokens verbrand.

Het ecosysteem van Ambrosus bestaat uit 4 hoofdonderdelen:

1. Supply chain 2.0

 • Intelligent beheer van de supply chains met volledige controle over processen, kwaliteit en tracing.

2. Data-transformatie

 • Sensoren genereren waardevolle gegevens over goederen en zendingen die kunnen worden ontvangen.

3. Directe deals 

 • Exchanges en gedecentraliseerde markten.

4. Gedistribueerde veelzijdigheid

 • Van nano-sensoren tot supercomputers, alle apparaten werken samen zonder een centraal knooppunt (node).
 •  Het Amber-token wordt gebruikt om producten te traceren in de hele keten, waarbij de verzamelde informatie wordt gekoppeld aan de records over de batch.
 • Ook wordt het Amber-token gebruikt als brandstof voor het Ambrosus-ecosysteem, hiermee kan je toegang krijgen tot de netwerkdiensten, interactie met de sensorsystemen of gewoon om commerciële landbouwactiviteiten in te voeren.

Recent nieuws

 • Ambrosus sluit zich aan bij Swiss Food Research om industriële adoptie van de blockchain te stimuleren. Swiss Food Research is het toonaangevende netwerk in Zwitserland dat geavanceerde wetenschap en innovatieprojecten verbindt met de grootste agrarische supply chains in het land.
 • In mei kondigde Ambrosus 13 nieuwe teamleden aan en heeft momenteel 4 kantoren met in totaal meer dan 30 medewerkers.
 • Tevens werd bekend gemaakt dat in mei de bètaversie 0.95 van Ambrosus Network (AMB-NET) is uitgebracht. AMB-NET is een dataopslagsysteem voor bedrijven dat een uniforme en schaalbare infrastructuur biedt voor het veilig opslaan en delen van data uit de Supply Chain.

Beschikbaarheid en prijs

AMB is genoteerd op verschillende beurzen:
 • Binance (98% van het volume)
 • RightBTC (1% van het volume)
 • Kucoin (1%)

ook op HitBTC, Gatecoin, Livecoin en IDEX

De huidige prijs vanaf 15 juni is rond $0.31 met AMB die op de 186 de plaats wordt gerangschikt in termen van marktkapitalisatie en dit met een marktkapitalisatie van $45M.

De ATH is $1.72 en werd bereikt op 6 januari 2018 oktober en de huidige prijs is ongeveer $0,30.

Ongeveer 145M tokens van de 361M zijn in circulatie. Dus bijna 50% van deze tokens zullen in de toekomst nog worden geïntroduceerd.

Andere aspecten

Ambrosus heeft enkele belangrijke concurrenten :

✅Walton (267 miljoen),
✅Vechain (1.6 miljard),

 • De overige twee concentreren zich meer op een grootschalige verzending van alles. Ambrosus is meer gespecialiseerd.
 • Ambrosus probeert ook te fungeren als een echt platform om in de goederen te handelen.
 • Op lange termijn lijkt Ambrosus veelbelovend met een ambitieuze roadmap, een groot team en een algeheel enorm potentieel.

Team

 • Gevestigd in Zwitserland.
 • 14 teamleden volgens LinkedIn met verschillende openstaande posities en 10 adviseurs.
 • Teamleden hebben een indrukwekkend CV.
 •  Partnerschap met Parity.

Het team bestaat uit 8 kernleden met ervaring op het gebied van sensortechnologie, data-encryptie, supply chains, blockchain, smart contracts en dApps.

Angel Versetti, CEO werd opgeleid bij Google en werkte eerder bij Bloomberg, het World Resources forum en was de jongste projectleider en schrijver bij de Verenigde Naties.

Dr. Stefan Meyer, CTO leidde R&D-projecten bij Nestle en andere bedrijven. Hij promoveerde in de voedingswetenschappen (ultrageluidstoepassingen in de voedingsindustrie) aan de Universiteit van Leeds en MSc in de Geo-wetenschappen aan de Universiteit van Lausanne.

Professor Jean-Paul Sandoz, hoofdingenieur heeft meer dan 40 jaar ervaring in sensors en micro-elektronica. Hij is meer dan 30 jaar werkzaam geweest als hoogleraar aan de Technische Hogeschool van Le Locle en aan de Hogeschool van West-Zwitserland.

Aanhangers zijn onder andere de Verenigde Naties, de Zwitserse kwaliteits- en veiligheidsassociatie, de Crypto Valley Association en zelfs de regering van Canton of Vaud in Zwitserland.

Community (16/06/2018)

Twitter 17.215 volgers
Reddit 4900+ subs
Telegram 5.663 volgers
Youtube 556 subs
Facebook 3.996 volgers

Waarom ondergewaardeerd

 • Ontbreekt aan de grootste exchanges. Uit de belangrijke exchanges wordt het alleen vermeld op Binance.
 • Team is ervaren, redelijk groot en werft momenteel nieuwe teamleden aan voor verschillende posities. Ze zijn ook erg betrokken en communiceren goed met elkaar, inclusief constante blogposts.
 • Het token heeft een degelijke functie en meerwaarde op het platform. Het kan in de toekomst door veel bedrijven gebruikt worden.
 • Er komen nog veel belangrijke ontwikkelingen aan in 2018, als ze deze allemaal tijdig kunnen verwezenlijken, zal ook de prijswaarde meegroeien.

Roadmap

 • Tegen het einde van het tweede kwartaal zal Marketplace Network nog worden geïntroduceerd. Ambrosus zal het verrichte werk aan Crossroads en hun marktplaats samenvoegen tot een afgewerkt platform, waar leveranciers hun gewaarborgde kwaliteitsproducten kunnen verkopen.
 • AMB-NET v1.0 en zal in juli worden vrijgegeven als volledig functionerende bedrijfsoplossing.
 • Tegen het einde van Q3 zal Ambrosus zijn eerste complete toolkit voor sensoren & IoT-apparaten uitbrengen.
 • Tegen het einde van het jaar streven ze naar een volledig operationele en bedrijfsklare blockchain-oplossing die tientallen real-world applicaties ondersteunt.

Score

Conclusie

Ambrosus lijkt het zeer goed te doen wat betreft de ontwikkelingsvooruitgang die op schema ligt. Het team is ook druk bezig met het uitbreiden van het team met veel nieuwe medewerkers.

Het partnerschap met Swiss Food Research is zeer bullish omdat het samenwerkt met de grootste industriële spelers in de Zwitserse voedingsindustrie die in de toekomst de blockchain zouden kunnen openen.

De huidige waardering is vrij laag gezien het langetermijnpotentieel. AMB wordt overschaduwd door VEN en WTC, wat betekent dat het vaak genegeerd werd door investeerders.

Onthoud

We blijven sceptisch het gebruik van het token. De munten blijven bij de aflezingen en worden in het smart contract opgesloten tot op het moment dat het artikel helemaal naar de eindconsument is gegaan of een vervaldatum heeft bereikt. Leveranciers betalen voor het gebruik van het systeem door Amber-tokens te kopen en consumenten worden beloond voor het gebruik van het netwerk door de tokens aan het eind te claimen. Wat Ambrosus precies ziet als de belangrijkste drijfveer om Amber-lokens vast te houden is niet duidelijk.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |  |  | 

What's your reaction?

Leave a comment