Argentinië zit in grote problemen, zal de crisis situatie effect hebben op Bitcoin?

Nationale verkiezingen in een land als Argentinië zijn meestal niet iets dat de internationale financiële markten kan beïnvloeden, maar het lijkt erop dat het deze keer anders is.

Het zijn zelfs niet de hoofd-verkiezingen, het waren gewoon de eerste verkiezingen die ervoor zorgden dat iedereen op scherp stond. De algemene verkiezingen zijn pas op 27 oktober.

Het lijkt erop dat macro-investeerders naar deze gebeurtenis kijken als de zoveelste dramatische gebeurtenis die bijdraagt aan de escalerende spanningen in Hongkong, de snelle verkiezingen in Italië, de snel dalende obligatierentes en de nieuwe roep om een wereldwijde crisis, alsook de nu al hoge beurswaarderingen die een somber verhaal schetsen over een goede, ouderwetse overstap naar de ‘safe haven’.

We beginnen bij het begin

Ja. Dat is precies wat we op dit moment in gedachten hebben, een vlucht naar de veiligheid. De aandelen dalen. De edelmetalen stijgen. De obligatierendementen blijven dalen, een trend die alleen maar versneld wordt door de onrust onder de beleggers.

Naarmate beleggers meer obligaties kopen, blijven de rendementen dalen. Hier zien we het rendement van de Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties, wat een soort van de gouden standaard is op de obligatiemarkt.

De valutamarkten komen overeen. De mensen dumpen valuta’s met een hoog risico en laten zich leiden door de veiligheid van de Japanse yen, de Zwitserse frank en de Amerikaanse dollar.

Bitcoin, daarentegen, is een omstreden kwestie geweest. Vorige week klampten beleggers zich nog vast aan de status van Bitcoin als een hedge tegen geopolitieke onzekerheid. Deze week is het echter anders, veel controverse analisten die zeggen dat Bitcoin geen safe haven is en nu lijkt het erop dat de cryptomarkt een stap terug heeft gedaan.

Argentijnse Bitcoin reactie

Iedereen die deze updates leest, weet inmiddels dat Argentinië een bijzondere hotspot is voor crypto-adoptie. Enkele maanden geleden nog maakten ze het voor pendelaars mogelijk om de lokale metro te betalen met behulp van cryptografie.

Argentijnen zijn veruit één van de meest crypto-geletterde bevolkingsgroepen ter wereld. Niet zozeer omdat ze technologisch geavanceerd zijn, maar uit noodzaak vanwege de lange geschiedenis van economische instabiliteit en een steeds dalende Peso.

Na een grote verrassing in de voorverkiezing op zondag, stortte gisterenavond de peso en de beurs van het land in. Op een gegeven moment daalde de Argentijnse peso met meer dan 30% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en bereikte de peso een recordlaagte, alvorens de dag af te sluiten met ongeveer 15%.

Ook de Argentijnse beurs kende een sterk gecorreleerde terugval. De totale markt daalde met ongeveer 25%, terwijl sommige individuele aandelen met meer dan 50% daalden.

Cementproducent Loma Negra behoorde tot de zwaarst getroffenen, toen zijn aandelenkoers met ongeveer 55% daalde. Ook de financiële dienstverlener Galicia Financial zag de waarde van zijn aandelen met 46% dalen.

Argentinië zit gewoon in grote problemen. Er is politieke onzekerheid. Hun munt wordt gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de belangrijkste bedrijven hebben het zwaar te verduren. Als je een Argentijnse burger bent, zou het vanzelfsprekend zijn om op zoek te gaan naar een manier om je tegen deze waanzin te beschermen.

Dit brengt ons bij een belangrijk, maar genuanceerd argument dat we willen toelichten. Wanneer burgers hun munt en economie zien afbrokkelen, willen ze ontsnappen. De vraag is niet of ze zullen ingrijpen, maar waar de betrokken burgers met hun rijkdom naartoe gaan.

Dus de voor de hand liggende vraag die wij ons het grootste deel van de dag hebben gesteld is, hoe komt het dat Bitcoin helemaal niet reageert op deze situatie?

De nuance van het verhaal.

Hier komt de nuance van de speculatie aan bod. De meeste mensen die dit artikel begonnen te lezen zullen gedacht hebben dat wij op de trommel zouden slaan en roepen “Argentijnse burgers zullen Bitcoin kopen!”. Dat is in deze situatie niet het geval. Wij denken zelfs dat de meerderheid van de burgers nog niet eens Bitcoin zal kopen als een store of value om hun rijkdom te beveiligen. In plaats daarvan zullen ze op zoek gaan naar de meest populaire, goed begrepen “safe haven activa” die ze kunnen bereiken – de Amerikaanse dollar.

Ongeacht de potentiële negatieve gevolgen van de dollar is de Amerikaanse munt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Argentijnse peso of aandelenmarkt. Dollars zijn gemakkelijk te begrijpen, doorgaans beschikbaar, en komen met een gevoel van “veiligheid” in samenhang met de Verenigde Staten. Wij zijn echter niet de enigen die dit denken.

Bovendien, hoewel wij niet bekend zijn met de bijzondere politiek van de populistische kandidaten die gisteren aan de top kwamen, lijkt het erop dat zij wellicht niet zo cryptovriendelijk zijn als de huidige minister-president, die we kennen als een echte voorvechter van de belangen.

We kunnen ons ook afvragen, waarom kopen wereldwijde Bitcoin traders niet op het nieuws van de dalende Peso?

Waarbij wij denken dat de meesten waarschijnlijk een beetje voorzichtig zijn om zo dicht op deze markt te springen nadat het verhaal van ‘Chinese kopers die binnenkomen vanwege de dalende Yuan’ als een leugenachtig werd verklaard.

2 mogelijke scenario's

Dit inzicht brengt ons bij twee trends waar we aandacht aan moet besteden:

 

  1. Kapitaalcontroles – Burgers zullen blijven zoeken naar dollars als een hedge tegen de chaos. Dat zou echter kunnen veranderen als er kapitaalcontroles worden ingevoerd die (a) het vermogen van burgers om dollars te kopen beperken, (b) het risico vergroten dat dollars van de traditionele bankrekeningen worden afgepakt, of (c) tot meer fysieke dreigingen leiden bij het kopen van dollars (zwarte markt, persoonlijke transacties worden noodzakelijk, enz.). Als één of veel van deze omstandigheden worden uitgelokt, dan kan er een toename zijn in de belangstelling voor Bitcoin vanwege de niet-censuur, de niet-overdraagbare voordelen van de digitale munt.
  2. Gedigitaliseerde dollar rente – Er zijn veel digitale valuta’s die vandaag de dag  gekoppeld  zijn aan of worden ondersteund door Amerikaanse dollars. Hieronder vallen onder meer Tether, USDC, GUSD, TrueUSD en TrueUSD. Hoewel er zelden over gesproken wordt, zou het een interessante ontwikkeling zijn als de burgers een combinatie zouden zoeken tussen de oude markten (dollars) en de cryptomarkten (digitale valuta). Deze gedigitaliseerde dollars hebben pro’s/cons die wij een andere keer zullen behandelen, maar de interesse van landen die onder druk staan, is iets dat wij nauwlettend in de gaten houden.

Onthoud dit goed!

De situatie in Argentinië is bedroevend. Er zijn individuen en gezinnen die door deze ontwikkelingen worden getroffen. Ze verliezen hun rijkdom, ze verdienen minder geld, ze zien de kosten van hun leefomgeving stijgen en ze zien over het algemeen hun leven slechter worden. Het zijn trieste omstandigheden.

Het dient ook als een herinnering aan het feit dat economische recessie niet iets om te vieren is. Ze veroorzaken pijn voor heel veel mensen. Als investeerders is het onze taak om naar de beschikbare informatie te kijken en om te proberen voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren. We hebben de taak om geld te verdienen in bull- and bear-markten. Dat betekent niet dat we onze menselijkheid in dit alles moeten verliezen.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment