“Automated Debt 2.0”, wat is het en wanneer zal het gebeuren?

Uiteindelijk zal 100% van de schuldenmarkt op de één of andere manier worden geautomatiseerd.

Om dit te laten gebeuren, moeten we een paar dingen zien te gebeuren:

1.Digitalisering van schulden – De eigenlijke financiële instrumenten moeten worden gecreëerd, bewaard en verhandeld in een digitaal native formaat. In plaats van papieren documenten of elektronische CUSIP’s (Committee on Uniform Security Identification Procedures) te gebruiken als onderliggende techniek van een schuldaanbieding, moet het vermogen zelf de vorm aannemen van een cryptografische beveiligde token.

2.Drievoudige boekhouding – Aangezien deze schuldinstrumenten worden omgezet in computerbestanden (tokens), moet er voor worden gezorgd dat marktdeelnemers de bestanden niet kunnen dupliceren om vervalste middelen te produceren. Driedubbele boekhouding is gebaseerd op het bekende dubbele boekhoudsysteem en biedt een derde mogelijkheid om in een openbaar bijgehouden grootboek te worden opgenomen, dat iedereen waarschuwt wanneer er sprake is van duplicatie van bezittingen of van snode actoren.

3.Digitaal native contracten – De kredietverstrekkers en leners zullen alleen naar dit geautomatiseerde systeem overstappen als zij erop kunnen vertrouwen dat elke transactie in een gerechtshof zal standhouden en als zij er zeker van kunnen zijn dat alles in overeenstemming is met de regelgeving. Om de werkelijke waarde van machine/algoritmische schuldmarkten te kunnen ontsluiten, moeten programmeerbare contracten, met volledige juridische afdwingbaarheid, wijdverspreid worden.

Dit is een kwestie van tijd!

Deze overstap naar geautomatiseerde schuldmarkten is geen kwestie van “of”, maar eerder van “wanneer”. De eerste producten in de ruimte zijn Brigit en Braavo Capital. Beide maken gebruik van eigen algoritmes  om de leenopportuniteiten te kunnen verzekeren, hebben een geautomatiseerd proces voor het opstellen van de lening, verlagen drastisch het tegenpartij-risico bij het innen van hoofdsom en rente en voeren transacties sneller, goedkoper en met lagere wanbetalingspercentages uit.

Noch Brigit noch Braavo (laten we ze Automated Debt 1. 0 bedrijven noemen) gebruiken blockchain technologie. Naarmate de gedistribueerde grootboektechnologie populairder word, beginnen we de opkomst van de Automated Debt 2.0-bedrijven te zien – twee voorbeelden zijn Société Générale en Figure.

Schuldmarkten op de blockchain?

Société Générale is één van de grootste financiële dienstverleners ter wereld en ze hebben gisteren nog aangekondigd dat ze een obligatie van 100 miljoen euro (112 miljoen dollar) op de Ethereum blockchain hebben uitgegeven. De obligatie werd weliswaar aan zichzelf toegekend, maar het ratingbureau Moody’s verklaarde deze ontwikkeling als ” kredietwaardig ” vanwege de vermindering van het aantal fouten, de toegenomen transparantie en het vermijden van problemen “die het resultaat zijn van de complexiteit en het aantal tussenpersonen die betrokken zijn bij de uitgifte van gedekte obligaties met traditionele middelen”.

De gevestigde financiële instellingen zijn trouwens niet de enigen die deelnemen aan de ontwikkeling van de “Automated Debt 2.0” . Mike Cagney’s Figure is de afgelopen 15 maanden uit de lucht komen vallen om 120 miljoen dollar op te halen, meer dan 100 mensen in te huren en heeft op dit moment meer dan 2 miljoen dollar aan leningen per dag. Dit op software gebaseerde systeem maakt gebruik van de computerwetenschap om de “tussenpersoon functies” te automatiseren of zelfs volledig uit te schakelen.

Deze laatste 2 instanties zijn slechts het topje van de ijsberg. Elk financieel dienstverlenend bedrijf zal de komende jaren gaan deelnemen aan de automatisering van de schuldmarkten. Het is moeilijk om te strijden tegen technologie die deze transacties goedkoper maakt, sneller en met hogere ratings van ratingbureaus.

Software eet de wereld op en de blockchain verstoort de schuldmarkten.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment