Bedankt om het Bitcoin-netwerk aan te vallen!

De Bitcoin-community is iets unieks en tot op heden nog steeds een select groepje maar CrypoTrain en Trade.be zijn volop bezig om daar verandering in te brengen. Het begon in eerste instantie met de cypherpunks, die over het algemeen activisten zijn om sterke cryptografie en privacy technologie te implementeren teneinde verandering te creëren, zowel sociaal als politiek. Ze werden uiteindelijk vergezeld door anderen, waaronder technologie liefhebbers, investeerders en speculanten om de adoptie van Bitcoin te gaan stimuleren.

Je hebt aanhangers en je hebt tegenhangers, maar is dat nu goed of slecht?

Er zullen ongetwijfeld conflicten zijn, zowel filosofisch als in de praktijk en zeker wanneer verscheidene groepen mensen samenkomen. Ze komen elk met andere ervaringen, andere perspectieven, andere verwachtingen en andere ambities in deze branche terecht. In veel gevallen zijn de verschillende doelgroepen zelfs bezig met de overweging om zich in iets anders te verdiepen.

Dit conflict kan verwarrend zijn voor mensen die nieuw zijn in de Bitcoin wereld. Het kan ook een afknapper zijn. Maar het conflict is een belangrijk onderdeel van Bitcoins reis om de volgende wereldwijde reservevaluta te worden. Als we een nieuwe aanwinst voor dominantie willen verkrijgen, moet het bestand zijn tegen elk type aanval. Deze aanvallen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, cyberaanvallen, ideologische aanvallen, fysiek geweld, een informatieoorlog van de staat, concurrerende digitale valuta, en deze saboteurs zouden zich voordoen als Bitcoin-aanhangers.

In plaats van te vluchten voor het volgende conflict of erover te klagen, is het nuttig om de situatie eens te analyseren. Denk niet “hier, weer een dwaas conflict!”, maar zie het in plaats daarvan als een test voor BTC. Kan Bitcoin deze aanval overleven?

Zullen zij die Bitcoins rekenkundige superioriteit, ideologische hoogstandje of decentralisatie bedreigen slagen in hun opzet?

Tot nu toe is het antwoord nee. Bitcoin heeft al elke aanval overleefd. Het heeft elke test doorstaan. Deze conflicten hebben niet alleen het succes van Bitcoin niet kunnen tegenhouden, maar het heeft ook de aanwinst, en op zijn beurt de Bitcoin-community, weer sterker gemaakt. Zoals Friedrich Nietzsche zei: “what doesn’t kill you makes you stronger.”

Zie het als een onderdeel van Bitcoin’s adoptie

Het idee dat je conflicten ziet als onderdeel om Bitcoin’s weerbaarheid te testen, heeft twee voordelen:

1. het zet de negatieve aspecten van een conflict in een positief daglicht.

2. het verandert de kwade wil tegen de aanvaller in een gevoel van dankbaarheid.

Nu wij suggereren niet dat we mensen willen aanmoedigen om het Bitcoin netwerk aan te vallen, maar wij suggereren wel een nieuw denkbeeld dat de hele conversatie verandert.

Het heeft ons geholpen om niet emotioneel te reageren op elke aanval die gebeurt. Het is een geweldige manier om de beruchte Twitterdebatten te omzeilen. En het geeft innerlijke rust. Bitcoin zal slagen of niet. Om te weten of het klaar is voor prime time moeten we zien dat het de bovenhand krijgt wanneer het constant wordt  aangevallen.

De volgende keer iemand negatieve uitlatingen doet over Bitcoin….bedank hem dan maar. De volgende keer dat iemand probeert om een “51% attack” op het netwerk te doen….bedank ze dan maar. En als je iemand ziet die iets niet pluis probeert te doen…veroordeel ze dan voor hun poging tot fraude maar bedank ze vooral: “Bitcoin is sterker door jouw toedoen.”

In elf jaar tijd is Bitcoin uitgegroeid tot één van de meest antifragmentarische assets ter wereld. Er zullen nog veel conflicten volgen. We moeten niet bang zijn voor deze strijd, maar moeten deze juist omarmen. We moeten het belang van het conflict leren begrijpen. Het conflict moeten we erkennen als een natuurlijke stap in de vooruitgang van de technologie. Hoe sterker Bitcoin is, hoe duurzamer het zal worden. Hoe duurzamer het is, hoe groter de kans wordt dat het de volgende wereldwijde reservevaluta zal worden.

Dus aan iedereen die ooit Bitcoin heeft aangevallen, of de aanval nu technologisch, ideologisch of competitief was – eenvoudigweg, een dikke mercie!

What's your reaction?

Leave a comment