Bescherm uw crypto!

Het feit dat Coinbase en andere bedrijven het voor bijna iedereen mogelijk hebben gemaakt om te investeren in cryptocurrencies is een goede zaak, maar het heeft ertoe geleid dat veel mensen cryptocurrencies kopen zonder het ecosysteem te begrijpen. Bitcoin en andere cryptocurrencies worden alleen gezien als riskante investeringen vanwege hun toekomstige waarde, terwijl ook het risico van diefstal zeker aanwezig is.

Veel beleggers leggen hun focus op het rendement om hun beleggingen te maximaliseren, maar bescherming tegen het verlies van deze investeringen is even belangrijk.

Er zijn enkele stappen die een nieuwe belegger in de cryptocurrency kan nemen om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk beschermd zijn. Dit gaat van wallets tot basisbeveiliging en diversificatie. De onderstaande punten zijn een paar tips die u kunt toepassen om uw veiligheid te maximaliseren.

De basis

Exchanges worden als veilig beschouwd, maar er zijn in het verleden veel inbreuken geweest, dus het is niet onmogelijk dat uw kapitaal in de toekomst in gevaar komt. In het geval van een hack, zal de exchange u hopelijk vergoeden, maar het beste wat u kunt doen is uw kapitaal verplaatsen naar een offline wallet (bijvoorbeeld desktop, mobiel of hardware). Door uw kapitaal af te zonderen van de exchanges, wordt de stimulans voor hackers sterk verminderd.

Daarnaast beperkt u, door 2-factor authenticatie in te schakelen en een applicatie te gebruiken, het risico dat uw wachtwoord of telefoonnummer misbruikt kan worden. Dit klinkt misschien gek, maar het is mogelijk dat een SIM-kaart wordt gekraakt en een hacker uw telefoonnummer gebruikt om toegang te krijgen tot uw kapitaal. Authly en Google Authenticator maken het mogelijk om dat te voorkomen.

Wallet- beheer

Heeft u uw digitale munten in een persoonlijke wallet geplaatst, dan zijn er nog steeds risico’s waarmee u rekening moet houden. Op dit moment is het grootste risico dat u het wachtwoord of de PIN-code van uw wallet vergeet. Als u beschikt over een hardware wallet kan u eventueel ook het apparaat kwijtraken. Beide situaties kunnen eenvoudig worden vermeden door zorgvuldig nota te nemen van uw wachtwoord en een back-up te maken van uw wallet op een tweede apparaat.

Uw geheime sleutel (private key) kan u vergelijken met de PIN-code van uw bankkaart. De publieke sleutel (public key) kan worden vergeleken met een bankrekeningnummer. Als u uw digitale munten in een offline wallet deponeert, bent uzelf eigenaar van de geheime sleutels. Dit is een essentieel onderdeel van de vorming van een gedecentraliseerd netwerk. Als u dit niet doet, zullen deze geheime sleutels nog steeds worden beheerd door een gecentraliseerde bron (bijvoorbeeld een exchange).

Wat steeds minder mensen in het ecosysteem zich realiseren, is dat ze niet één sleutel toegewezen krijgen, maar dat ze veel verschillende sleutels hebben. Deze sleutels worden gegenereerd uit een “seed”, een opeenvolging van 12, 16 of 24 woorden die schijnbaar willekeurig zijn. Door deze seed te hebben, kunt u bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar bent van de betreffende cryptocurrencies. Het wordt beschouwd als het wachtwoord van wachtwoorden en moet goed worden beschermd.

Recovery seed (recovery Phrase) van de software wallet "EXCODUS".
Recovery seed (recovery Phrase) van de software wallet “EXCODUS”.

Om uw veiligheid te handhaven kan u best deze seed van (in bovenstaand voorbeeld) 12 woorden opschrijven. Deze seed bewaart u dan op een aparte en veilige plaats. U kan dan ook best nog een back-up van de gegevens maken op een offline harde schijf. Dit alles kan klinken als paranoia, maar deze kleine moeite kan in de toekomst het verlies van uw kapitaal voorkomen.

Bescherm uw crypto

Door uw geld goed te leren beheren, kunt u de bescherming van uw cryptocurrencies verhogen. Het laatste wat u moet overwegen is het spreiden van uw kapitaal over verschillende wallets. Er is altijd het risico dat een bedrijf gehackt wordt. Door uw investeringen op meerdere wallets te bewaren, kunt u de impact en de kans hierop verminderen.

 

What's your reaction?

Leave a comment