Bij welke assets liggen de grootste koopopportuniteiten en bij welke juist niet? Wij zochten het voor u uit!

De marktchaos heeft zich deze week in alle asset classes voortgezet. We zien ongelooflijke niveaus van volatiliteit, die nog verergerd worden door de kans dat de VS, alleen al deze week, meer dan 2 miljoen werkloosheidsclaims zullen zien.

Veel beleggers verliezen de controle over hun emotionele discipline. Je ziet verwarring, angst, paniek en onzekerheid in verschillende sectoren en bij diverse strategieën. Het lijkt alsof elke dag een verschillende miljardair CNBC haalt met de boodschap hoe slecht de economische situatie is en welke industrieën een bailout nodig hebben of welke monetaire stimuleringsoptie zij ondersteunen.

Hoewel dit zorgt voor vermakelijke televisie, draagt het niet veel bij aan de gemiddelde investeerder om door deze chaotische tijden te navigeren. Hieronder hebben wij veel moeite gehad om onze gedachten over een paar assets samen te stellen en hoe ze waarschijnlijk zullen presteren in de komende 18-24 maanden. Je moet van tevoren weten dat het bijna onmogelijk is om accurate voorspellingen te doen, dus dit is dan ook niet onze bedoeling hiervan. In plaats daarvan hebben wij als  doel om ons denkproces op dit moment te documenteren. In de toekomst zal het ook goed van pas komen als datapunt om hierop terug te kijken, maar hopelijk kan het vandaag ook een paar mensen verder helpen/informeren.

Het is duidelijk dat wij geen beleggingsadvies geven. Doe je eigen onderzoek. Investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. En eerlijk gezegd, probeer geen idioot te zijn.

Om te vertellen wat wij van trade.be ervan denken dat er de komende maanden en jaren zal gebeuren, is het belangrijk dat we eerst beginnen met te omschrijven waar we zitten op het moment schrijven (20 maart):
  1. Aandelen – De S&P 500 en Dow Jones Industrial Average zijn beide ongeveer 30% gedaald in de laatste maand. Hetzelfde geldt voor de Vanguard Emerging Markets Stock Index en andere variaties van publieke aandelen.
  2. Olie – De olieprijs is momenteel ongeveer 60% gedaald, inclusief een recente rally van 25% die een vat olie van ongeveer $20 naar iets meer dan $25 bracht.
  3. Goud – De prijs van goud is op dit moment ongeveer 12% gedaald ten opzichte van zijn lokaal hoogtepunt van ongeveer $1.700.
  4. Bitcoin – De Bitcoin koers is momenteel met ongeveer 40% gedaald van ongeveer $10.000 naar ongeveer $6.000.

Wij laten bewust de obligatiemarkt buiten deze analyse. Misschien dat wij dit in een ander artikel gaan behandelen, maar wij hebben helaas niet genoeg tijd om daar diepgaand onderzoek naar te doen en dus niet in staat zijn om hier waardevolle analyses van te maken.

We hebben grote prijsdalingen van assets gezien in de verschillende markten, dus waar gaan we vanaf hier naartoe?

Het antwoord is vrij eenvoudig – bijna elke asset zal qua prijs in de komende 18-24 maanden substantieel stijgen. Er is geen wetenschap voor nodig om dit te beseffen. In feite, zolang je gelooft dat de Verenigde Staten niet zal falen en bepaalde assets niet tot nul zullen gaan, dan zijn deze dips in de prijs eigenlijk een aantrekkelijk alternatief. kansen om uw rendement te verhogen, hoewel u dezelfde assets koopt.

Maar welke assets gaan eigenlijk het best presteren? Welke het slechtst? Wij gaan elke asset afzonderlijk analyseren zodat wij beter kunnen schetsen wat er de komende 18 tot 24 maanden kan gebeuren. Voordat we starten, is het echter belangrijk om te begrijpen dat de prijzen van deze assets snel dalen omdat de US-dollar sterker wordt. Bij elke liquiditeitscrisis is er de wens van beleggers om toegang te krijgen tot de dollar. Ze zullen alle assets die ze bezitten en die een liquide markt hebben, verkopen, zodat ze liquiditeit kunnen krijgen.

Na verloop van tijd zal de dollar moeten worden verzwakt om de markten te stabiliseren en uiteindelijk te herstellen. Dit wordt gedaan door de markt te overspoelen met liquiditeit (dollars) die de wereldwijde reservevaluta zal devalueren.

Laten we eens kijken wat dat betekent voor de verschillende assets:


1. Aandelen – 8/10

De meeste aandelen worden verkocht als onderdeel van de grotere trend. De S&P, DJIA en de opkomende markten zijn met ongeveer 30% gedaald. De sectoren die het hardst getroffen worden (hotels, luchtvaartmaatschappijen, horeca, voedseldiensten, enz.) zien een daling die varieert van 50% (ex: Marriott Hotels) tot 75% (ex: United Airlines). De grote vraag over deze “door de corona getroffen sectoren” (CIS) is of (a) zij meerdere maanden van bijna volledig verlies van inkomsten kunnen overleven, (b) faillissement zullen moeten aanvragen, of (c) de overheid zal moeten ingrijpen om die sector overeind te houden.

Wij gaan de Amerikaanse publieke aandelenmarkt in CIS en niet-CIS scheiden omdat de niet-CIS aandelen zich de komende 24 maanden waarschijnlijk sneller zullen herstellen. Persoonlijk denken wij ook niet dat we een volledig herstel zullen zien dat verder zal leiden tot de hoogtepunten van februari 2020. Dat soort herstel zou waarschijnlijk 3 tot 5 jaar duren. Dit betekent dat beleggers de komende twee jaar waarschijnlijk 20-30% rendement zullen behalen in publieke aandelen als de koersen niet lager gaan. Als ze wel lager uitkomen voordat het herstel begint, dan zou je kunnen verwachten dat het rendement in niet-GOS-aandelen over 24 maanden 40-70% is (gebaseerd op een totale marktonttrekking van 40-50%).

De “door de corona getroffen sector” (CIS) is een ander verhaal. Het grote risico hier is dat deze bedrijven failliet zouden kunnen gaan omdat het grootste deel van hun inkomsten verdwenen zijn. Onze mensen van Trade.be geloven echter niet dat dit zal gebeuren. In plaats daarvan is het waarschijnlijker dat we een aanzienlijke consolidatie zullen zien in sectoren die overlapt worden met overheidssteun teneinde de vernietiging van hele bedrijfstakken te voorkomen. Als dit juist is, zullen de beste rendementen waarschijnlijk komen van de aandelen die het meest zijn afgenomen (kanttekening: zolang ze niet tot nul gaan). Hierdoor zien de meeste hotels, luchtvaartmaatschappijen en voedselsectoren er op dit moment ongelooflijk goedkoop uit.

Het zou niet verwonderlijk zijn om meerdere luchtvaartmaatschappijen of hotel aandelen 2-3x te zien gaan in de komende twee jaar. Neem bijvoorbeeld United Airlines – het is gedaald van een $80-85 koers eerder dit jaar naar bijna $20. Het bedrijf deed $6,5 miljard aan EBITDA in 2019, maar vandaag de dag handelt het bedrijf met een beurswaarde van $5,7 miljard. Het is zo’n belachelijke waardedaling dat je bijna niet kunt geloven dat dit echt is. Nogmaals, zolang je gelooft dat de Amerikaanse luchtvaartindustrie niet naar nul gaat, zijn er grote investeringsmogelijkheden beschikbaar in de gehele GOS-aandelen.

Ik (Tim Broekmans, CEO van trade.be) heb persoonlijk geen aandelen, maar als je je emoties onder controle kunt houden en de recente koersdaling als een kans kunt zien, dan is er op dit moment veel om om enthousiast over te worden wat betreft de publieke aandelen.

Als de koersen nog verder dalen, zou de 8 op 10 rating naar 9 op 10 gaan.


2. Olie – 5/10

Dit is de meest enge markt voor ons. Olie is op dit moment één van de meest essentiële grondstoffen ter wereld, maar wat er de komende 24 maanden mee zal gebeuren wordt steeds ingewikkelder. Rusland heeft door zijn recente acties niet alleen de olieprijs naar beneden gehaald, maar heeft ook het grootste deel van de Amerikaanse schalieolie-industrie in een positie gebracht waarin ze met verlies moeten werken of moeten sluiten. In de Verenigde Staten is er sprake van een groot spel, waarop de markt gisteren positief heeft gereageerd (olieprijsstijging van ongeveer 25%), maar het valt nog af te wachten hoe effectief één van de voorgestelde maatregelen op de lange termijn zal uitpakken.

Naast de geopolitieke complexiteit zal de druk van de elektrische auto-industrie en andere bedrijven blijven toenemen om onze afhankelijkheid van olie af te bouwen. Wij denken niet dat dit de komende twee jaar significante gevolgen zal hebben, vooral gezien de recente economische schok, maar het blijft een grotere bedreiging op de lange termijn.

Een manier om na te denken over de toekomstige prestaties van olie is dat het vrij onwaarschijnlijk is dat de olie zal blijven handelen tegen een prijs die lager ligt dan waar Amerikaanse schalieolie-maatschappijen winstgevend kunnen zijn. Dit zou betekenen dat het voordeel hier is dat de olieprijs minstens 35 dollar bedraagt, zo niet zelfs meer dan 45 tot 50 dollar. Met dit gezegd zijnde, is er te veel onzekerheid en geopolitiek risico om het voor ons aantrekkelijk te maken als wij uit een economische schok komen waar zo veel meer kansen zijn.

5 op 10 rating.


3. Goud – 3/10

Zoals wij al eerder zeiden in onze voorgaande community calls, blijft de Amerikaanse dollar zich steeds sterker maken, zowel ten opzichte van de traditionele assets als ten opzichte van andere valuta. De Amerikaanse regering zal de markt moeten overspoelen met dollars om de munt te kunnen verzwakken, dus eventuele inflatie-hedges zullen het de komende 24 maanden relatief goed doen. Goud is één van de twee belangrijkste assets binnen deze categorie.

Beleggers zijn niet dom. Ze begrijpen dat quantitative easing enkel maar leidt tot een devaluatie van hun geld. Als ze op zoek gaan naar die inflatie-hedge assets, zou het goud moeten profiteren, maar onze zorg is dat het goud niet zo aantrekkelijk is als andere mogelijkheden in de markt.


Goud is onlangs gedaald van ongeveer $1.700 naar iets minder dan $1.500. Dit “store of value” asset heeft het vertrouwen van beleggers gewonnen omdat het relatief stabiel is gebleken in de loop der tijd. Dat gebrek aan volatiliteit is groot in slechte tijden, maar in goede tijden is het juist negatief. Als je buitenmaatse rendementen wilt realiseren, dan heb je een hoge mate van volatiliteit nodig. Wij zouden kunnen zien dat goud beter presteert dan de huidige verwachtingen en gemakkelijk 2.000 dollar overschrijdt. Wij denken niet dat het in de komende 24 maanden meer dan $2.500 zal waard worden.

Dit betekent dat een investeerder zou kijken naar 35% tot 65% rendement in de komende 24 maanden. De meeste beleggers zouden in normale tijden over dit soort rendementen kwijlen, maar dit zal waarschijnlijk een ‘underperformance’ zijn in vergelijking met andere assets in die zelfde periode.

Goud mist de volatiliteit die nodig is om te aantrekkelijk te blijven. 3 op 10 rating.


4. Bitcoin – 11/10

De vooruitzichten van Bitcoin zijn vergelijkbaar met die van goud maar dan met een paar belangrijke verschillen. Naarmate de dollar gedevalueerd wordt, zullen beleggers op zoek gaan naar inflatie-hedge assets. Bitcoin en goud zullen hier de voordelen van ondervinden. Een belangrijk verschil is dat Bitcoin echter veel meer volatiliteit heeft dan goud. Hoewel wij geloven dat goud 35-65% voordeel heeft, hebben wij er relatief veel vertrouwen in (85%+) dat Bitcoin minstens 3x zo groot zal worden. Hierdoor zou het terugkeren naar een nieuw record van meer dan $20.000.

De volatiliteit, die Bitcoin presenteert, wordt normaal gesproken als negatief beschouwd door de mainstream media en sommige beleggers. Het is een functie, geen bug. Bitcoin beschikt over dezelfde inflatie-hedgekwaliteiten als goud, inclusief dat er een meer nauwkeuriger begrip is omtrent de schaarste van het asset. Het brengt ook veel meer potentiële voordelen met zich mee, gezien hoe vroeg het asset in zijn levenscyclus zit en hoe relatief klein de huidige beleggersbasis is.

Aangezien we een hoog niveau van quantitative easing zien (onze schatting is in totaal $5 biljoen of meer), zullen we een instroom van investeerders zien die op zoek zijn naar Bitcoin ter bescherming. In slechts de laatste 36 uur is Bitcoin met meer dan 20% gestegen, omdat de monetaire stimuleringsmaatregelen overal worden toegepast. Dit type van hypervolatiliteit zal zich blijven voortzetten, terwijl ze nog steeds alle beschermende eigenschappen van het goud als inflatiehedge presenteren.

Het tweede belangrijke verschil is dat Bitcoin ook minder dan 60 dagen verwijderd is van een aanzienlijke supply shock. De Bitcoin die gehalveerd wordt, zal de dagelijkse aanvoer van Bitcoin programmatisch terugbrengen van 1.800 naar 900. Een goede manier om hier over na te denken is dat wanneer iedereen in 2009-2011 naar goud stormde, dit vergelijkbaar zou zijn met het feit dat 50% van de goudmijnwerkers hun activiteiten stopzetten. Het schaarse asset zou nog schaarser worden. Dat is wat er volgens ons ook met Bitcoin zal gebeuren.

Dankzij quantitative easing zullen er meer mensen naar Bitcoin gaan en in mei 2020 zal het aangevoerde aanbod drastisch worden gereduceerd. Je hebt een positieve vraagschok op bijna hetzelfde moment dat je een negatieve aanbodschok hebt. Dit wordt raketbrandstof voor de decentrale digitale valuta. Onze prijsdoelen voor de komende twee jaar zijn 20.000 dollar als bodem en 100.000 dollar als ATH of hoogtepunt.

Dit zou een 3x – 15x opwaartse kans bieden in een korte periode, terwijl je toch je rijkdom beschermt tegen de inflatoire reactie van de overheid. 11 op 10 rating.


Conclusie


De recente onrust op de markt heeft een ongelooflijke investeringsmogelijkheid geboden voor investeerders die geld beschikbaar hebben en in staat zijn om emotioneel gedisciplineerd te blijven. De prijsdalingen van de traditionele assets hebben ervoor gezorgd dat elke langetermijninvesteerder waarschijnlijk geld zal verdienen door simpelweg de afgeprijsde assets te kopen en te wachten tot de prijzen zich herstellen. Dit is geen raketwetenschap. Je moet gewoon geloven dat de Verenigde Staten niet zullen falen en dat de assets die je koopt niet tot nul zullen gaan.

Dit brengt me echter tot de belangrijkste conclusie van dit artikel nl. Bitcoin zal de komende 24 maanden de grootste outperformance van alle asset classes leveren wanneer we overleven en uit deze financiële crisis komen. Andere assets zullen het ook heel goed doen, maar Bitcoin is uniek gepositioneerd voor een ongelofelijke risico-rendementsafweging die zelden wordt waargenomen.

Bitcoin is geboren in de laatste financiële crisis en het zal blijven domineren als we uit deze financiële crisis komen. Als dit alles gezegd en gedaan is, zullen mensen terugkijken en zeggen: “Bitcoin is geboren in de wereldwijde financiële crisis en heeft het wereldtoneel veroverd tijdens de financiële crisis van Corona”.

Tot slot, velen van jullie hebben nu gevraagd naar mijn persoonlijke portfolio. Zoals David De Vriesere en ik (Tim broekmans) altijd zeggen: “Luister niet naar wat ze zeggen, maar kijk naar wat ze doen.”Mijn (Tim Broekmans) portfolio bestaat momenteel uit cash, Bitcoin, en een kleine selectie van illiquide beleggingen (vastgoed en startup beleggingen). Ik heb mijn portfolio op tactische wijze uitgebreid naar Bitcoin op basis van de recente mogelijkheden die zich aandienden, dit terwijl ik genoeg geld heb dat dient als een buffer om deze recessie zonder inkomen comfortabel te overleven.
Ons niveau van overtuiging in wat er gaat gebeuren zit op een historisch hoog niveau. Wij begrijpen dat er een aantal dingen zijn die de analyse zouden kunnen veranderen, zowel intern als extern aan Bitcoin, maar zolang die worden vermeden, zijn wij van plan om de koers te blijven volgen en te kijken hoe dit zich verder ontplooit. Neem alstublieft niet alles wat hier geschreven is als financieel advies, noch als voorspellingen voor wat er gaat komen. Het is slechts onze persoonlijke mening sinds vandaag en u moet uw eigen onderzoek doen, nooit meer investeren dan u bereid bent te verliezen, en een professional in de financiële wereld raadplegen als u echt advies nodig heeft, maar doe dat aub niet bij de banken.

Blijf veilig daarbuiten mijn vrienden. En wees aardig voor je medemensen

AMEN

What's your reaction?

Leave a comment