Bijkomende factoren die invloed hebben gehad op Bitcoin’s recente prijsdaling!

Vorige week werd de crypto-markt geconfronteerd met één van de zwaarste dalingen uit de hele crypto geschiedenis. Bitcoin was uiteraard het middelpunt bij deze grote crash: er werd een verlies genoteerd van 70 miljard dollar waardoor de prijs onder de 4000 dollar kwam te liggen. De marktkapitalisatie daalde hierdoor tot zo’n $100 miljard.

Investeerders van over de hele wereld zijn in complete paniek geraakt en verkopen hun assets omdat angst en verwarring alle financiële markten hebben overspoeld.

Het positieve aspect is dat de verkoopdruk niet voortkomt uit het crypto-ecosysteem, maar uit de traditionele financiële economie en externe factoren. In tegenstelling tot beursgenoteerde bedrijven daalde Bitcoin door paniekreacties en niet door enkele fundamentele factoren die de waarde van de Bitcoin zouden kunnen beïnvloeden.

In de afgelopen zeven dagen hebben Bitcoin en andere digital assets algemeen genomen een zeer hoge mate van correlatie met de Amerikaanse aandelenmarkt aangetoond. Dit is waarschijnlijk vooral te wijten door een algemene daling om in high-risk assets te investeren.

De toenemende paniek op de Amerikaanse aandelenmarkt, gecombineerd met het gebrek aan interesse om te kopen had ook effect op de Bitcoin-prijs, die uiteindelijk daalde tot een dieptepunt van $5.000, wat vervolgens leidde tot een koersdaling tot $3.600. Dit was Bitcoin’s grootste dagdaling van de laatste zeven jaar. Gedurende de daling van 12 maart werd er meer dan $5,5 miljard geliquideerd op alle ondersteunde exchanges, wat resulteerde in één van de meest intense dalingen uit de geschiedenis van de cryptocurrency markt.

Het grootste deel van het dagelijkse marktvolume op de cryptocurrency exchanges komt ten goede aan futures trading platforms zoals BitMEX, OKEx, Binance Futures en FTX. Dit suggereert dat de meeste traders in de cryptocurrency markt de grote cryptocurrencies traden met “leveraged capital”.

Er werd voor zo’n $3.2 miljard aan long posities geliquideerd op de BitMEX cryptoderivaten exchange, inclusief $1.7 miljard op 12-13 maart. Door het enorme aantal liquidaties staan de bulls op dit moment voor een moeilijke taak: de volgende support-niveaus beschermen tegen de sterke verkoopsdruk.

Opmerking: op de 5-minuten chart is bij BitMEX de Bitcoin-prijs gestopt, terwijl Bitcoin op Coinbase meer dan 1500 dollar toenam op een kwartier tijd.

BitMEX staakte de handel voor bijna 15 minuten na de val tot $3600. Maar al snel werd de handel hervat – de prijs van Bitmex steeg gemakkelijk van 3600 naar 4400 – waardoor de meeste posities in de shorts werden geliquideerd. Op dat moment verhinderde de beurs haar gebruikers om in te loggen op het systeem en was het onmogelijk om een Buy or Sell order te plaatsen. Ondertussen keerde de koers op Coinbase terug naar het prijsniveau van $5500.

De belangrijkste katalysator van deze plotselinge val was door de World Health Organization (WHO) die op 11 maart de uitbraak van het nieuwe coronavirus erkende als een pandemie. Enkele uren later ging de Bitcoin-prijs en de Dow Jones Industrial Average als een speer naar beneden. De Amerikaanse aandelenmarkt beleefde de sterkste sell-off sinds 1987, met een daling van 10% gedurende die trading dag.

Bitcoin daalde op korte tijd van $7980 naar $5710 en de volgende dag ging hij zelfs naar $3600. Door deze daling daalde de BTC-koers met 50%, en dit in slechts een week tijd.

Het Coronavirus-effect raakte de financiële industrie zodanig dat zelfs goud – dat als de meest zekere toevlucht werd beschouwd – daalde, wat een zeer beangstigende situatie is.

Als gevolg van Bitcoin’s daling heeft het zijn jaarlijkse dieptepunt bereikt. Inmiddels kost Bitcoin ongeveer $4850 (de laatste keer dat het op dit niveau verhandeld werd was in april vorig jaar).

De sterke schommelingen hebben ook invloed gehad op de stablecoins. Bij Binance daalde de waarde van USDS in verhouding tot USDT naar $0.9, terwijl de BUSD-koers steeg naar $1.09. Zelfs de Tether’s stablecoin heeft zich niet verzet tegen de trend waardoor hij zich wist te onderscheiden door een hoge volatiliteit.

Anonieme Miner

Gedurende de prijsval van Bitcoin hebben een groot aantal Bitcoin-houders met een aanzienlijk aandeel in Bitcoins de aandacht weten te trekken.
Een wallet met 1000 Bitcoins werd voor het eerst sinds 2010 gebruikt.

Volgens een rapport, hebben een aantal kritische Reddit-gebruikers ontdekt dat er 1000 BTC (die in 2010 werden gedolven), voor het eerst in 10 jaar uit de wallet werden gehaald.

Anonieme Bitcoin Miner ontdekt een wallet met coins die in 2010 werden gemined, aldus zijn bericht op het forum BitcoinTalk.

Toen hij het onderwerp “Beginner komt terug na een lange pauze” opende, schreef hij dat hij “een beetje Bitcoin” had gemined toen het nog mogelijk was om dit met een GPU te doen. De Miner vroeg advies over hoe hij BTC, BCH en andere BTC-forks kon verplaatsen. Een aantal van deze Bitcoins ging naar de Coinbase exchange.

De dag nadat de 1000 BTC werden verplaatst, daalde de prijs tot 6000 dollar. Het is vrij zeldzaam dat er een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin die in 2010 gemined werden verplaatst worden.


PlusToken

Een andere reden voor de “sell out” van de Bitcoins is door de PlusToken-scam.

Volgens Arcane Research, is er van 7 tot 8 maart wederom een opmerkelijke whale sale geweest, waarbij er maar liefst 13.000 BTC uit de PlusToken-wallet zijn overgeplaatst. De PlusToken-scam is er reeds in geslaagd om via OKEx, Huobi en andere tradingplatforms $1,3 miljard aan cryptokapitaal wit te wassen. Op dit moment hebben de oplichters 37725 BTC. Hiervan zijn al 33872 coins door de “mixers” gehaald.

PlusToken is de grootste scam uit de geschiedenis van de crypto-industrie, met ongeveer 2,9 miljard dollar aan BTC. Volgens eerdere markt-data werd er vastgesteld dat de PlusToken-wallet maandelijks ongeveer 12.000 BTC’s laat verdwijnen, en wanneer ze beginnen te verkopen, hebben ze invloed op de marktwaarde van BTC.

In deze periode vond de Bitcoin-zwendel plaats rond dezelfde tijd dat de Coronavirus-dreiging ontstond. Dit heeft geleid tot een wereldwijde economische catastrofe en het is inmiddels duidelijk geworden dat de situatie voor de Bitcoin-fans geen rol meer speelt.

Paniek omtrent het coronavirus

Het maatschappelijk leven is in vele delen van de wereld stilgelegd vanwege het coronavirus. Het beïnvloedt ook de crypto-industrie. De komende EDCON in Italië is al geannuleerd en de Nitron 2020-top in Zuid-Korea is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De huidige paniek op de traditionele markten breidt zich uit naar de crypto-markt, wat de belangrijkste reden zou moeten zijn voor de huidige prijsdaling van de Bitcoin. Tot nu toe heeft BTC zich nog niet als een soort van safe haven weten te profileren. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat traders van over de hele wereld hun posities in meer risicovolle assets sluiten om hun spaargeld te behouden met behulp van deskundig risicomanagement. Bovendien kunnen de traditionele beurzen, zoals de New York Stock Exchange, de handel tijdelijk stopzetten, wat in de crypto-wereld nogal moeilijk is, omdat de cryptomarkt 24 uur per dag operationeel is en de markt sneller op het wereldnieuws reageert dan andere beursindexen.

What's your reaction?

Leave a comment