Bitcoin en goud handelen omgekeerd met elkaar

Voorstanders van Bitcoin vergelijken de digitale munt vaak met goud vanwege de eindige leverings- en opslagwaarde. Hoewel BTC nog lang niet in de buurt is gekomen van het onttronen van goud als ’s werelds meest vertrouwde onderpand voor geld, heeft het gestaag beter gepresteerd dan edelmetaal in zijn laatste herstel. Sommige mensen vragen zich af of virtuele valuta’s de vraag naar goud gaat ontnemen.

Omgekeerde relatie

De strategen hebben een sterk omgekeerd handelspatroon tussen goud en onbewerkt goud geïdentificeerd dat zich helemaal terug gestrekt tot aan de val, rond de tijd dat de cryptocurrency terugkwam na een door China veroorzaakte paniekverkoop van de digitale munt. Toen Bitcoin en andere crypto’s toenamen, kende goud een steile val, van een piek van meer dan $1.351 begin september tot een dieptepunt van $1.241 slechts drie maanden later.

Toen de hype van Bitcoin in het nieuwe jaar verminderd was, hervatte goud zijn opwaartse baan en bereikte uiteindelijk een hoogtepunt in de buurt van $1.370 aan het einde van januari.

Hieronder vindt u de grafieken voor goud en Bitcoin die een heel jaar teruggaan.

Het recentste verschil is gemakkelijk te zien. Sinds het raken van een hoogte van $1.360 op Apr. 11, is het edelmetaal met 2% gedaald. In dezelfde periode steeg de Bitcoin met 27%.

Bitcoins te grote procentuele stijging ten opzichte van goud is een weerspiegeling van de onderliggende volatiliteit op de cryptocurrency markt. De activa van Crypto als geheel is slechts een uiterst kleine fractie van de $7.8 triljoenwaarde van het goud. Dat gezegd zijnde, piekte de digitale activaklasse boven $830 miljard vroeger dit jaar, dit maakt het geval voor een triljoen-dollar markt geloofwaardiger.

Systematische risico’s

Over het algemeen zijn voorstanders van de Bitcoin het erover eens dat de cryptocurrency zeer geschikt is om de markt te overtreffen in perioden van verhoogde economische en politieke instabiliteit. Algemeen wordt aangenomen dat dit de periode is waarin de goudprijs bloeit. In tegenstelling tot goud presteerde Bitcoin echter ook beter in perioden van relatieve rust.

De op één na grootste groeimarkt in de geschiedenis begon positief voor goud aangezien de prijzen $1.900 per troy ounce in 2011 passeerde. Sindsdien heeft edelmetaal echter niet meer in de buurt van dat niveau kunnen komen. Bitcoin daarentegen is in zes van de afgelopen acht jaar de best presterende munteenheid (als dat zo genoemd mag worden) ter wereld geweest.

Hoewel de grafieken een omgekeerde relatie tussen goud en Bitcoin lijken aan te geven, is het veel moeilijker om te bewijzen dat beleggers op een gegeven moment het ene activum ruilen voor het andere. Er is enig anekdotisch bewijs om te suggereren dat dit het geval is, maar een gebrek aan handelsgegevens maakt het moeilijk om definitief een antwoord op te geven.

Bij de analyse van het prijstraject van beide activa moet ook rekening worden gehouden met vraag- en aanbodfactoren. Het totale aanbod van goud neemt volgens de World Gold Council jaarlijks met gemiddeld minder dan 2% toe. Aan de andere kant van het spectrum zal de laatste Bitcoin naar verwachting in 2140 worden gemijnd, terwijl de totale voorraden tot die datum zullen afnemen.

Aan de vraagzijde heeft goud zijn aantrekkingskracht verloren doordat beleggers bleven aandelen opstapelen. In 2017 daalde de vraag naar edelmetaal met 7%, waarbij de ETF’s (door goud gedekt) daalden tot een derde van de vraag van het voorgaande jaar. Aan de andere kant is de vraag naar Bitcoin explosief gestegen naarmate meer handelaren de snelle stijging ervan opmerkten.

Zoals uit de bovenstaande voorbeelden duidelijk blijkt, is BTC niet gecorreleerd met de bredere markt. Goud wordt daarentegen beïnvloed door onder meer ‘risk-off’ sentiment, geopolitiek, rente en inflatie. Momenteel kunnen deze factoren onbewerkt goud in de kaart spelen, nu beleggers zich op de nieuwe fluctuatie voorbereiden.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment