Bitcoin en iets met omgekeerde rendementscurves…

De alarmbellen blijven hevig luiden nu er een wereldwijde crisis in het verschiet ligt. Deze morgen (14 augustus) is de 2 jaar/10-jarige rentecurve van de staatskas voor het eerst sinds 2007 (jaar voor de wereldwijde financiële crisis) geïnverteerd. Zoals velen van u weten, heeft de omkering van deze rentecurve elke crisis sinds 1956 aangegeven, hoewel het ook één keer in die periode een foutieve positieve ontwikkeling is geweest.

Zoals je zou verwachten, gelooft niet iedereen dat de inverted rentecurve een indicatie is van een inkomende economische crisis. Minister Wilbur Ross van Handel heeft vanochtend de Squawk Box van CNBC gebruikt om de angsten van beleggers te temperen, maar helaas suggereren de cijfers een ander verhaal.

Terwijl al deze gesprekken over inverted rendementscurves en mogelijke recessies aan de gang zijn, is de waarde van Bitcoin stilzwijgend met 200% in waarde gestegen. Bovendien houdt Bitcoin nog steeds een niet-correlatie of negatieve correlatie met veel traditionele assets aan.

Neem deze grafiek van Coinmetrics die de 90 dagen lopende correlatie tussen Bitcoin en goud toont.

Of deze grafiek van Mati Greenspan die de (niet-)correlatie tussen Bitcoin, de S&P 500, en USD toont:

Afgelopen artikels hebben we uitvoerig de niet-correlatieve cijfers van Bitcoin besproken. De enige trend die we nog niet hebben besproken en die nu steeds duidelijker wordt, is de hogere prijs van Bitcoin die toegekend wordt in gebieden met groeiende politieke of economische instabiliteit.

Twee voorbeelden hiervan zijn Hong Kong (300 dollar premie) en Argentinië (tot 1000 dollar premie). Deze cijfers weerspiegelen 2-15% premies op het asset, afhankelijk van de koers van Bitcoin in dollars op die dag.

Godzijdank, is het weinig waarschijnlijk dat we op korte termijn echte politieke instabiliteit zullen hebben in de Verenigde Staten. De economische onzekerheid is er al maar de economische instabiliteit is nauwelijks te merken. De grote test zal komen wanneer de aandelenmarkt over de kop gaat, samen met andere asset koersen die dalen zoals vastgoed, enz.

Bitcoin is geboren tijdens de laatste crisis.

Het heeft nog nooit een crisis meegemaakt. Wij zijn benieuwd om te zien hoe Bitcoin zich onder deze omstandigheden zal opstellen. Wij zijn voorzichtig optimistisch dat de digitale munt zal gedijen in tijden van grote instabiliteit, omdat mensen op zoek zullen gaan naar assets die immuun zijn voor prijsmanipulatie die in de verouderde markten volop aan de gang is.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment