Bitcoin en Lightning een gouden duo?

Er is verandering op komst voor Bitcoin tegenstanders. Dit volgens Elizabeth Stark, mede-oprichter van Lightning Labs in een gesprek met Yahoo Finance The Final Round.

In een samenkomst van gebeurtenissen, zijn de cryptocurrencies terug de show aan het stelen van blockchain. Het is een ommekeer sinds het begin van de startup toen Lightning besloot om “Bitcoin” uit zijn marketingmiddelen te halen omdat de blockchain destijds koning was. Bitcoin was traag en heel duur.

“Nu heb ik het gevoel dat we in een Bitcoinwereld zijn beland, waar mensen de waarde van cryptocurrency technologie begrijpen en wat deze kan betekenen,” zei Stark tegen Yahoo, waarbij ze wees op proof-of-work en publiek/private sleutelcryptografie die Bitcoin “speciaal maken”.

Stark reflecteerde over de opkomst van blockchain voordat hij schijnbaar ten koste ging van Bitcoin, die in de financiële dienstverlening taboe was geworden. Lightning was in die tijd bezig met het ontwikkelen van Bitcoin software en Stark en andere ontwikkelaars wisten dat het besluit van de banksector om Bitcoin te negeren, verkeerd was.

Andere blockchain veteranen hebben er eerder op gewezen dat “blockchain niet bestaat zonder Bitcoin” vanwege het netwerk dat gevoed wordt door miners.

Stark en Lightning konden zich vinden in de stijging van de marktkapitalisatie, niet alleen van Bitcoin, maar van alle toonaangevende cryptocurrencies aan het einde van 2017. Hoewel de prijzen inmiddels zijn gedaald, is dat eigenlijk niet zo erg als je een ontwikkelaar bent in de crypto. “De grote prijspieken zijn niet goed voor ons technische mensen,” zegt Stark, ” wij hebben het liever rustig.”.

Lightning zit achter de Lightning Network software, die in bèta fase zit. Het werkt aan Bitcoin om snellere en massale transacties te leveren. De toegang tot het lightningnetwerk is ook mogelijk via de mobiele telefoon.

Je hoort veel over de use cases van Bitcoin als waardeopslag en voor betalingen, waarvan het laatste problematisch was door langdurige en kostbare transacties. Maar het Lightning Network maakt het mogelijk om dat op te lossen door transacties te vergemakkelijken (uit de blockchain) tussen de koper en verkoper in plaats van te vertrouwen op de vrijwilligers om elke transactie te controleren. “Het opent de deur naar meer mogelijkheden voor Bitcoin en microbetalingen.”, zoals het Yahoo-paneel suggereerde.

Stark gaf een kijkje in de roadmap voor het lightningnetwerk, waaronder “vele duizenden transacties per seconde en misschien zelfs miljoenen per seconde”, wat de mogelijkheden van Visa in het gedrang brengt. Geen wonder dat Visa-managers zich bedreigd voelen door Bitcoin. Zeker omdat dit een vroeg stadium voor Bitcoin is.

“Bitcoin is een marathon, geen sprint. De mensen wilden dat het een sprint zou worden,” zei Stark.

 

What's your reaction?

Leave a comment