Bitcoin en zijn recente terugval, wat is de oorzaak hiervan? We leggen het u uit aan de hand van deze datasets!

Afgelopen week kan samengevat worden in één woord “angstaanjagend”. De Amerikaanse markten hadden hun slechtste week sinds de financiële crisis, vooral toen de Dow Jones en S&P 500 meer dan 12% en 11,5% verloren. De oorzaak hiervan is wel vrij duidelijk en wordt ook wel het Coronavirus of COVID-19 genoemd, hetgeen wat angst heeft gezaaid in alle grote economieën zoals China, Italië, Zuid-Korea, Iran of zelfs de VS.

Terwijl COVID-19 zich verder verspreid, is het aantal Coronavirus-gevallen ondertussen 96.713 waarvan meer dan 3.303 sterfgevallen, met als gevolg een intense ‘sell-off’ van de aandelen, een negatief effect op het consumentenvertrouwen, verstoring van de supply chains, geopolitieke turbulentie, grote gebeurtenissen en conferenties die over de hele wereld worden afgelast. Door deze situatie worden de regeringen gedwongen om extreme maatregelen te nemen, om zo dit virus te bestrijden.

En wat is er gebeurd met de cryptocurrency markt? Wel, de totale Market Cap daalde met 13% omdat we een grote prijsdaling zagen in de top cryptocurrencies, Bitcoin daalde met meer dan 11%, Ethereum daalde met 18% en Bitcoin Cash met zo’n 19%.

Maar bij Trade richten wij ons vooral op nieuws of “correlaties” met de financiële markten. Wij richten ons op feiten,data en analyses. Dus wij gaan u een paar belangrijke datapunten meegeven door gebruik te maken van enkele top indicatoren om zo de recente prijsdaling van Bitcoin te verklaren. Waarom is Bitcoin van $10.500 naar $8.500 gedaald, dit gaan wij jullie in dit artikel uitleggen. We gaan dit dan ook bekijken vanuit een data-gedreven perspectief.

1.De “large transactions” zijn de afgelopen maand gestaag gedaald.

Het is belangrijk om te leren wat de grote of institutionele spelers met Bitcoin doen, toch? Daarom zijn er op het platform waar wij gebruik van maken, verschillende indicators ontwikkeld die ons hierbij kunnen helpen, eentje hiervan is de “Large Transactions” indicator, waarin je on-chain transacties van meer dan $100.000 kan volgen.

Tijdens de week van 24 februari tot 1 maart daalde de prijs van Bitcoin met 11% tot $8680, waardoor het dagelijkse gemiddelde volume in USD van de grote on-chain transacties daalde tot $4.11BN, wat een daling van 19.7% betekent ten opzichte van vorige week.

Interessant genoeg, omdat de prijs en de “large transactions” bij Bitcoin vorige week daalde, zijn het aantal transacties bij Tether dramatisch gestegen. Dit kan worden gezien als een manier hoe belegger hun vermogen proberen te beschermen tegen een bear-markt.

2. De ‘Open Interest’ voor Bitcoin Perpetual Swaps is exponentieel gedaald.

Ja, de Bitcoin-derivaten werden ook beïnvloed, met name de Open Interest voor ‘Perpetual Swaps’.Een korte verduidelijking: Open interest is het totale bedrag van openstaande beleggersposities, meestal gemeten op basis van de dollarwaarde van open contracten in het geval van cryptocurrency-derivaten.

Na de piek van 18 februari bereikte het openstaande bedrag een $2,26 miljard en omdat de prijs van Bitcoin vorige week daalde, konden we met behulp van de “Open Interest Indicator” zien dat het totale bedrag op 29 februari aan Open Interest in Perpetual Swaps ook daalde tot een maandelijks dieptepunt van $1,85 miljard. De vraag is nu, wat is daar gebeurd? Mogelijk werden sommige open posities gesloten, wat het bearish momentum voor het crypto-asset alleen maar bevestigt.

3. De netwerkactiviteit is afgenomen.

Met behulp van de “Active Addresses Ratio Indicator” konden we constateren dat met de recente koersdaling het percentage aan adressen met een saldo gedurende de week van 24 februari tot 1 maart een daling van 11% liet zien (vergelijkbaar met % als de koersdaling).

Na het bereiken van een piek van 1.88% in de week van 11 februari, toen de prijs meer dan $10.000 aantikte, is het percentage van actieve adressen op 1 maart gestaag gedaald tot 1.42%. Wil dit zeggen dat beleggers de voorkeur geven aan ‘Hodl’ tijdens deze bear markt?

4. Het aantal adressen in het geld is onder het YTD (year-to-date) gemiddelde gedaald.

De historische “In/Out of the Money indicator” geeft de verdeling van in-the-money en out-of-the-money posities aan over de tijd en dit stelt ons in staat om het aantal beleggers te bepalen dat winst zou hebben gemaakt als ze hun positie hadden verkocht tegen de prijs van die huidige datum.

Toen de prijs van Bitcoin daalde, kende het percentage adressen in geld een vergelijkbare daling, tot slechts 67,34% of 19,82m adressen in geld op 1 maart. Dit % van de adressen dat in geld zit is 10% lager dan het jaargemiddelde dat op dit moment 74,38% bedraagt.

Aan de hand van deze 4 datapunten konden we enkele patronen zien die wijzen op de Bitcoin’s recente prijsdaling, maar dit brengt ons bij een belangrijkere vraag:

Waar gaat de Bitcoin-prijs nu naartoe?

Met behulp van de indicator “In/Out of the Money Around Current Price” gaan we de tien meest relevante clusters van beleggersposities identificeren met een bereik van +/- 15 procent van de huidige prijs. De analyse biedt een zeer goed  beeld van de beleggersposities die gevoelig zijn voor korte termijn koersbewegingen.

We zien dat met de huidige prijs van 8.775,2 dollar er een sterk niveau van weerstand is tussen 8.700 en 9.000 dollar, waar bijna 800 duizend adressen 550k BTC vasthouden die eerder tegen een gemiddelde prijs van 8.869 dollar hebben gekocht. Als Bitcoin dat niveau doorbreekt, kan het een kleine weerstand ondervinden tussen de $9.000 en $9.260, waar voorheen ongeveer 590k adressen kochten voor 400k BTC.

Als we kijken naar de supportniveaus, laat de IOMAP-analyse zien dat Bitcoin het sterkste supportniveau heeft tussen $8500 en $8700, waar voorheen meer dan 1 miljoen adressen ruim 720k Bitcoin kochten. Vanuit dat perspectief is het waarschijnlijk dat Bitcoin tussen deze prijsklasse blijft.

Onze mening is dat crypto-assets de rijkste asset-classes in de geschiedenis zijn en het niet gebruiken van de gegevens in het grootboek is het niet erkennen van de volledige waarde van deze assets. Door de blockchain te begrijpen en aan te vullen met andere datasets kunnen we een veel diepere analyse maken bij andere relevante asset-classes.

Schaaf je tradingskills bij met een tradingcursus van Fairtrader, onze Trade.be huisanalyst!

Een no-nonsense cursus van 4 weken waarin je charts analyseert, coins evalueert op hun potentieel en écht leert traden!

What's your reaction?

Leave a comment