Bitcoin is een gedeelde bron van waarheid, iets wat je van de banken niet kan zeggen!

We hebben overlaatst uitgebreid gesproken over de risico’s die verbonden zijn om uw vermogen bij een traditionele, gereguleerde bank te zetten. Zodra u uw geld heeft gestort, is het niet langer van u (op geld staat geen naam). De bank neemt dat geld aan en kan er tal van dingen mee doen, zoals geld verdienen op uw kapitaal zonder dat de opbrengst met u wordt gedeeld.

Traditioneel gezien nemen de risico’s toe als u verhuist naar minder ontwikkelde landen of naar plaatsen met toenemende geopolitieke instabiliteit. Eerder dit jaar schreven en spraken we nog over het bevriezen van bankrekeningen in India en het opleggen van zeer lage opnamelimieten voor klanten.

Dit soort praktijken verbaasde eigenlijk niemand, zowel in India als elders. Maar nu lijkt het erop dat er zich in de Verenigde Staten voorbeelden beginnen voor te doen van oudere financiële organisaties die deelnemen aan vergelijkbare praktijken.

17 november zagen we deze tweet voorbijkomen:

Dit soort van eenmalig bericht zou normaal onopgemerkt blijven, maar het werd verstuurd naar Roelof Botha – één van de beste durfkapitalisten ter wereld en de voormalige CFO van PayPal.

Eerlijk gezegd is Roelof het type persoon waarvoor de meeste banken agressief zouden concurreren om hem als klant in de wacht te slepen. Behalve als u Bank of America bent. Dan raak je hem kwijt als klant en vertel je niet eens waarom.

Er kunnen een heleboel redenen zijn waarom ze zijn rekening hebben afgesloten. Het kan zijn omwille van verdacht gedrag (het kopen van items op niet-Amerikaanse websites, gokken, etc), omdat Roelof Bitcoin heeft gekocht, of het kan een vergissing zijn. Hoe dan ook, de aanpak van de Bank of America in deze situatie is behoorlijk schandalig.

Tijd is onze bondgenoot

Natuurlijk heeft deze tweet veel “Buy Bitcoin!” en “Bitcoin fixes this!” reacties opgeleverd. Hoewel die antwoorden niet verkeerd zijn, heeft de hele situatie ons aan iets heel anders doen denken – de grootste bondgenoot van Bitcoin, is tijd.

Hoe meer tijd er voorbijgaat, hoe meer fouten het oude banksysteem zal maken, hoe arroganter ze zullen worden, hoe slechter de klantenservice zal worden, hoe moeilijker de producten te gebruiken zullen zijn, etc. De banken blijven hun verantwoordelijkheid en gebruikerservaring steeds meer afschuiven op hun klanten, terwijl het enige voordeel dat ze nog hebben – de service is – die niet wordt omarmd.

Dit is analoog aan wat er in andere sectoren gebeurt. Naarmate machines slimmer en efficiënter worden, wordt de menselijke intelligentie en creativiteit steeds waardevoller. In de juridische sector zal 80% van het advocatenwerk kunnen worden vervangen door smart contracts en automatisering. Maar hun vermogen om juridisch advies te geven zal behouden blijven, en zelfs waardevoller worden. In de marketingindustrie zijn betaalde mediasystemen zo effectief geworden dat ze de traditionele reclamebureaus hebben uitgeroeid. De beste creatieve denkers worden steeds waardevoller.

Hetzelfde geldt voor het bankwezen. Naarmate meer dingen geautomatiseerd worden en geld digitaal wordt, moeten banken het witte handschoenenservice-element van hun bedrijf verdubbelen en verdrievoudigen. Zij zouden elementen van een “persoonlijke bankier” moeten aanprijzen om klanten ervan te overtuigen dat ze voordelen hebben die niet vervangen kunnen worden door machines of automatisering. Dit zou betekenen dat banken zouden moeten investeren in differentiatie, in plaats van zich te laten meeslepen door de angsten van de sector en de nieuwste technologische rage achterna te lopen.

Maar de banken gaan dit niet doen. Ze zullen blijven jagen op technologie, terwijl ze tegelijkertijd domme dingen blijven doen, zoals het afsluiten van Roelof’s account zonder voorafgaande kennisgeving. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer mensen over de hele wereld op zoek gaan naar andere opties. Dat is het moment wanneer ze Bitcoin leren kennen. De digitale valuta die zich steeds verder zal ontwikkelen en block na block blijft produceren – zonder hinder te ondervinden van de idiote besluitvorming van mensen of de politieke/maatschappelijke druk die financiële organisaties dwingt om op de korte termijn gerichte beslissingen te nemen.

Parker Lewis van Unchained Capital zegt het volgende over Bitcoin: “geleidelijk aan is beter dan plotseling”. Dat is hoe de opkomst van Bitcoin ook zal gebeuren. Het zou wel een beetje sneller kunnen verlopen dan we hadden verwacht, zeker wanneer het bestaande banksysteem zulke zaken blijft doen waardoor mensen worden weggejaagd.

Zoals @RhythmTrader dit weekend op Twitter zei: “het is bijna alsof ze Bitcoin op de markt proberen te brengen!”

https://twitter.com/Rhythmtrader/status/1196271323753930752

What's your reaction?

Leave a comment