Bitcoin is moeilijker kapot te krijgen dan ooit tevoren en hier is waarom!

De crypto bear markt vertoont weinig tekenen van verzwakking.  In deze omstandigheden is het gemakkelijk om te vergeten dat cryptocurrencies zoals Bitcoin dusdanig veerkrachtig zijn geworden dat geen enkele hoeveelheid angst, onzekerheid en twijfel het fenomeen dat zich op dit moment voordoet, dit kan overstijgen.

Enkele van de uitdagingen die Bitcoin al heeft doorstaan

Protocol onzekerheden – Eén van de eerste risico’s was dat er een fatale fout was op het protocolniveau van Bitcoin. In 2009-2010, toen Bitcoin nog in de kinderschoenen stond, waren de mensen niet echt zeker van de robuustheid van de software, simpelweg omdat het nog niet voor grote uitdagingen had gestaan en zich nog niet had kunnen bewijzen. 2 jaar later In 2011, waren de beste ingenieurs en cryptografen ter wereld zich ervan bewust dat risico afgenomen was tot bijna nul.

Risico’s voor de overheid – In 2013, tijdens de tweede Bitcoin hype-cyclus, was het grootste risico afkomstig van de overheden (van over de hele wereld). De grote vraag was toen “wat als de VS Bitcoin zou verbieden?” “Wat als overheden het illegaal zouden maken om Bitcoin te bezitten?” De New Yorkse Bitlicense was een onheilspellend voorbeeld, maar tegen het einde van 2013, in ieder geval in vrije en democratische landen over de hele wereld, was dit risico ook al tot nul gereduceerd.

Marktuitdagingen – En dan was er nog de Mt. Gox hack in 2014. Dit was toen de grootste en meest populaire Bitcoin-exchange ter wereld, maar werd in dat jaar gehackt. Er is toen meer dan een half miljard dollar verloren gegaan en de integriteit van de opkomende crypto exchanges kwam in gevaar. Het gevaar dat er waardevolle crypto exchanges om Bitcoin te traden verloren zouden gaan hing boven iedereen zijn hoofd. Uiteindelijk overheerste het gezond verstand en tegen 2017 hadden we al talloze gereguleerde en liquide cryptocurrency exchanges overal de hele wereld. Die veel betere veiligheidsprotocollen hadden dan Mt. Gox.

Sociale en technische schaalbaarheidsrisico’s -De laatste nieuwe uitdaging waarmee Bitcoin vorig jaar mee te maken kreeg, was de kans dat een grote hard-fork het netwerk zou splitsen waardoor de betrouwbaarheid ervan in gevaar zou kunnen komen.De omstreden hard-fork gebeurde uiteindelijk wel, maar had niet de verwachte resultaten. Na de fork bereikte Bitcoin een nieuwe all-time high en dit met een groei van meer dan 1000% in slechts drie maanden tijd. De sociale schaalbaarheid van Bitcoin was getest en is met vlag en wimpel geslaagd. De gebruikers, nodes en miners van het Bitcoin-netwerk hadden gekozen voor de echte versie van Bitcoin en de markt reageerde positief.

Ondanks het feit dat de onderliggende oorzaak van de splitsing in het netwerk de schaalbaarheid van de transacties was, werkt Bitcoin vandaag de dag nog steeds goed, met transactiekosten op het laagste niveau door de verbeteringen in de basislaag, zoals bijvoorbeeld Segwit, die tot 30% heeft overgenomen.

Tweede-laag applicaties zoals het Lightning netwerk zullen meer dan voldoende zijn om transacties op het niveau van VISA en andere betaalnetwerken te verwerken. De ingenieurs die de software onderhouden en upgraden zijn hard aan het werk om elk aspect van het Bitcoin-protocol te verbeteren.

Bitcoin zijn levensverwachting

De cryptomarkt kapitalisatie is niet de perfecte maatstaf voor de globale toestand, maar biedt wel een vrij nauwkeurige momentopname van de ontwikkeling van digitale assets. De mate waarin Bitcoin de algemene marktkapitalisatie domineert is ook veelzeggend. Vanaf dinsdag vertegenwoordigde de BTC 55% van de totale markt en deze is geleidelijk aan gestegen te midden van de laatste correctie.

Bitcoin blijft een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op de rest van de markt. Analisten zijn van mening dat dit een weerspiegeling is van de nieuwe status van digital assets als geheel. Tijdens het hoogtepunt van de bull rally in december/januari is het aandeel van Bitcoin met ongeveer 32% gedaald over de gehele markt. Deze brede “loskoppeling” van Bitcoin en andere digitale valuta’s werd beschouwd als een teken van maturiteit op de markt. Elf maanden later is de discussie over “maturiteit van de markt ” zo goed als verdwenen, aangezien beleggers blijven inschatten hoe ver de prijzen zullen blijven dalen.

De media en traditionele financiële instellingen hebben de recente ineenstorting van de prijzen omkaderd als de grootste existentiële crisis van crypto. Voor hen is er geen sprake van een bodem totdat de prijzen tot nul zijn gedaald.

Dit zou mogelijk het geval kunnen zijn voor een groot deel van de meer dan 2.000 andere cryptocurrencies in omloop, maar dit is niet het lot van projecten die al echte en werkende producten hebben ontwikkeld. In het geval van Bitcoin wijst een historisch precedent erop dat een daling tot nul eenvoudigweg niet in de kaarten zit. Bitcoin is in het verleden al langer en harder in elkaar gezakt, om vervolgens weer sterker en veerkrachtiger terug te komen dan ooit tevoren. Zijn overlevingskans blijft groeien telkens als het een aanval, hard fork en FUD overwint. Dit brengen we dan ook rechtstreeks in verband met het Lindy Effect, waarin staat dat de levensduur van elk systeem groeit bij elke nieuwe overleveningsperiode.

Bitcoin en andere toonaangevende cryptocurrencies zijn een monetair fenomeen dat geleid heeft tot een golf van adoptie in kringen die er het meest toe doen: banken, bedrijven, wereldwijde betalingsaanbieders. En hoewel mensen geprobeerd hebben om “Bitcoin” uit de ” blockchain” te halen, is de waarde van de cryptocurrency technologie in de praktijk moeilijker te analyseren (zoals de CEO van Lighting Labs het verwoordde, we gaan een “Bitcoin-, niet blockchainwereld” binnen).

In de afgelopen tien jaar heeft Bitcoin bijna geen financieel verlies geleden op de gehele chain zelf, waardoor het het meest betrouwbare financiële netwerk ter wereld is. Bitcoin is zo gedecentraliseerd, in feite, dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) officieel heeft verklaard dat het niet kan worden beschouwd als een security (effect). Zoals investeerders snel zullen merken, zijn autonome netwerken die voldoende gedecentraliseerd zijn en geen centrale autoriteit hebben, moeilijk te vernietigen.

Dit is absoluut geen “prognose” van de toekomst. Het is duidelijk dat crypto zich in een diepe bear-markt bevindt die bijkomende schade en verwoesting zal opleveren aan een groot deel van de bestaande blockchains. Maar laat niemand je voor de gek houden door te geloven dat meteen het einde van Bitcoin betekent.

Maar…

Kan Bitcoin falen? Ja, niets is onmogelijk. De kansen zijn op dit moment vrij laag, gezien de voorbeelden die we hierboven hebben aangehaald, maar niets is zeker. Het ding is, het kan mislukken in zijn huidige vorm, maar de technologie is veranderlijk en de software past zich aan. Bitcoin kan niet onopgemerkt blijven. Het is hier om te blijven, en naar onze mening is het slechts het begin.

We laten u het volgende citaat van Nassim Nicholas Taleb in gedachten houden:

“Bitcoin is een goed idee. Het voldoet aan de behoeften van het complexe systeem, niet omdat het een cryptocurrency is, maar juist omdat het geen eigenaar heeft, geen autoriteit die over zijn lot kan beslissen. Het is eigendom van de massa, de gebruikers. het heeft nu een track record van enkele jaren, genoeg om een beest in zijn eigen recht te zijn.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment