Bitcoin of Goud? welke van de twee is de beste “safe haven”

Er zijn twee belangrijke “investeringstheorieën” voor Bitcoin: dat Bitcoin een beter alternatief is voor USD en dat het een beter alternatief is voor goud. Het klinkt misschien alsof deze volledig tegenover mekaar staan, maar dit zijn twee aspecten die deel uitmaken van dezelfde munt.

Oorspronkelijk werd al het geld gedekt door goud, zodat er een fundamentele reden was waarom het tegen een bepaalde prijs werd gewaardeerd. Je zou de totale waarde van al het goud achter de valuta kunnen nemen en die delen door de uitstaande biljetten om vervolgens uit te komen op een dollar. Deze waren aan elkaar gekoppeld in prijs totdat het onmogelijk werd bevonden om telkens opnieuw goud in te kopen.

Inmiddels hebben ze geen verband meer met elkaar en investeerders zien goud over het algemeen als een alternatieve valuta voor USD. Dit betekent dat beleggers zullen investeren in goud wanneer ze denken dat de toekomstperspectieven voor de VS slecht zijn.

Als de VS bijvoorbeeld in een financiële crisis terechtkomt en het lijkt erop dat de Federal Reserve zich opmaakt om meer USD’s te drukken, dan zullen verstandige investeerders hun fondsen uit de USD naar een veiligere haven, zoals goud, verplaatsen.

Niets van dit alles is nieuw, maar dit is de reden waarom velen Bitcoin op dezelfde manier behandelen. Bitcoin heeft ook deze contra-indicatie. In de afgelopen weken, nu de handelsoorlogen zijn geïntensiveerd, hebben zowel Bitcoin als goud een aanzienlijke prijsstijging doorgemaakt. Elke mate van onzekerheid zorgt ervoor dat investeerders hun geld in deze richting verplaatsen.

Goud VS. Bitcoin

Maar op welke manier is goud te vergelijken met cryptocurrencies? Dit is een argument dat vele kanten op kan gaan, maar de kern ervan is dat goud een fysiek bezit is en dat Bitcoin een digitaal bezit is. Deze hebben elk hun sterke en zwakke punten, maar dat verklaart waarom Bitcoin kan concurreren met zowel goud als USD.

Zowel goud als BTC fungeren als een signaleringsmechanisme voor waar de economie naartoe kan gaan en hoe de andere assets zullen presteren.

De meest zinvolle "safe haven"

Aangezien de heffingen worden bedreigd en de Federal Reserve hun volgende stap probeert te bepalen, is het dus zinvol om een safe haven asset te hebben. Maar in plaats van een volledige goudbug of crypto-anarchist te worden, stel ik voor om een beetje van beide vast te houden.

Dit is waarschijnlijk de eerste grote macro-economische shake-up sinds dat Bitcoin zijn intrede heeft gedaan in de mainstream en de verwachte rally in goud kan worden opgesplitst in twee assets. De geopolitieke factoren leiden tot een overschakeling van fondsen, maar de recente technologische ontwikkelingen hebben Bitcoin in staat gesteld om hier evenveel van te profiteren als goud.

Het enige grote verschil is echter dat er al duizenden jaren goud is, terwijl Bitcoin pas tien jaar bestaat. Het wordt nog steeds door verschillende ondernemingen geadopteerd, waardoor veel investeerders het op dit moment misschien beschouwen als “met korting verkocht”.

Naarmate de handelsoorlogen en de inflatiedruk toenemen, is het moeilijk om aan te tonen dat we een alternatief voor USD nodig hebben, maar wat we ons kunnen afvragen is hoe de dynamiek tussen BTC en goud zal evolueren. Een meer gematigde aanpak is om geld in beide safe haven assets te stoppen, aangezien beide de komende jaren waarschijnlijk nog zullen toenemen.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment