Bitcoin steeds meer in correlatie met Goud, hier zijn de cijfers!

Bitcoin’s prijs ging op woensdag weer in de aanval, hij klom deze week voor de tweede keer boven de 12.000 dollar. Deze prijsbeweging geeft een sterk signaal weer dat de kopers nog steeds de baas zijn. De grootste cryptocurrency bleef het beter doen dan de rest van de markt, dit is te zien door het stijgende dominantie percentage.

Zoals blijkt, overtreft Bitcoin niet alleen andere cryptocurrencies, maar handelt het steeds meer en meer in een lockstep met goud, dit terwijl investeerders hun toevlucht zoeken voor de wereldwijde financiële crisis.

BTC/USD Update

De Bitcoin-prijs zwaaide terug boven de 12.000 dollar op Bitstamp, met uiteindelijk een piek van 12.145,42 dollar. Op het moment van schrijven steeg de BTC/USD-wisselkoers met 5,3% tot 12.072 dollar.

Prijs actie en momentum staan duidelijk aan de kant van de bulls, volgens de daily chart. De cryptocurrency wordt verhandeld boven het belangrijkste support gebied van $11.600-700 dat dinsdag werd bepaald. Dit level fungeerde eerder als een resistance.

Op dit moment heeft Bitcoin een totale marktkapitalisatie van $214,4 miljard, waarin het 68,8% van de totale markt voor zijn rekening neemt. Het zogenaamde dominantie-percentage is in ruim twee jaar tijd nog nooit zo hoog geweest. De trading activiteit is sinds dinsdag gestabiliseerd, toen de Bitcoin prijs een piek bereikte richting de $12.300.

In de loop van de laatste 24 uren, daalden de spotvolumes op gecontroleerde exchanges naar de $1.6 miljard, volgens Bitwise. De trade volumes die door CoinMarketCap werden geregistreerd waren ruim tien keer hoger.

Bitcoin als een Safe-Haven?

Bitcoin’s heropleving ging gepaard met een enorme stijging van de goudprijs, omdat risk-off investeerders hun investeringen willen hedgen tegen de versoepeling van de centrale bank en de onzekerheid van de handelsoorlog. De prijs van het goud schommelde op woensdag  7 augustus rond de 1,8% en bereikte voor het eerst in meer dan zes jaar tijd een hoogtepunt van $1.500 per ‘troy ounce’.

Zoals Bloomberg woensdag meldde, is de correlatie tussen Bitcoin en goud in de afgelopen drie maanden sterk toegenomen. Sinds 8 mei, hebben goud en “digitaal goud” zich 58% van de tijd in ‘lockstep’ met elkaar verplaatst.

De correlatie tussen Bitcoin en goud van het afgelopen jaar is 0,496. In de afgelopen drie maanden steeg de correlatie tot 0,827, volgens Bloomberg’s analyse. Een correlatiecoëfficiënt van 1 geeft aan dat de assets zich in perfecte lock-step bewegen, terwijl min-1 zou laten zien dat ze in exact tegenovergestelde richting bewegen.

Het is belangrijk om de standaard statistische disclaimer aan te bieden: Correlatie impliceert geen causaliteit. wij zijn er niet van overtuigd dat Bitcoin altijd puur door de marktkrachten heen beweegt. Net als anderen vermoeden wij dat Tether, een zogenaamde stablecoin met betwiste legitimiteit, een grote rol speelt in de liquiditeit van de cryptomarkten en de prijs van Bitcoin beïnvloedt.

De recente bewegingen van goud en Bitcoin lijken echter niet willekeurig te zijn. Simpel gezegd, zie het als het omdraaien van twee munten, die ieder de prijsbeweging vertegenwoordigen van de assets op een willekeurige dag. In het algemeen zouden we verwachten dat we 25% van de tijd twee koppen zouden zien en 25% van de tijd twee munten – met andere woorden, de twee assets zouden 50% van de tijd in dezelfde richting bewegen.

Hoewel Bloomberg de beperkingen van haar analyse toegaf, die gebaseerd is op een 60-dagen durend tijdspanne, zeiden ze ook dat deze cijfers niet genegeerd mogen worden.

” 66 dagen van trading data mogen niet statistisch relevant zijn, maar dat wil niet zeggen dat dit niet verwaarloosd moet worden. Het wordt steeds duidelijker dat investeerders – terecht of onterecht – Bitcoin als een toevluchtsoord zien in tijden van onrust.”.

De laatste keer dat Bitcoin en goud zo consequent met elkaar bewogen, was drie jaar geleden, wanneer het Verenigd Koninkrijk besloot om de Europese Unie te verlaten. De Brexit was een ingrijpende verandering die een enorme daling van de Britse pond teweegbracht en investeerders, althans tijdelijk, van hun risicovolle vermogen verjoeg. Deze keer is het een handelsoorlog tussen de VS en China en het beleid van de centrale bank die investeerders zorgen baart.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment