Bitcoin wordt steeds meer gedecentraliseerd!

Dit is een conclusie uit een recent onderzoek die door de mensen van Canaccord Genuity Group werd uitgebracht. Zij claimen dat in 2014 slechts één mining pool ongeveer 50% van alle hashrate van Bitcoin controleerde, maar vandaag de dag is er geen mining pool met meer dan 20%. Er zijn momenteel vijf afzonderlijke mining pools met een percentage van twee cijfers.

In het rapport van de groep wordt ook het onderzoek aangehaald van ARK Invest dat wijst op de Herfindahl-Hirschman Index (HHI). Dit is een gerespecteerde meting van de marktconcentratie die historisch wordt geëvalueerd om het concurrentievermogen van de markt te begrijpen. In 2013 zat de HHI rond de 3.000 (sterk geconcentreerd), maar is sindsdien gedaald tot ongeveer 1.200 (concurrerende markt).

Het is geen geheim dat decentralisatie een essentieel onderdeel is voor de waardepropositie van Bitcoin. De belangrijkste vragen draaien om (1) Waarom is dit gebeurd?, (2) Wat moeten we ervan leren?, en (3) Is er iets wat de Bitcoincommunity kan doen om verdere decentralisatie te waarborgen?

Decentralisatie belangrijk voor de waardepropositie van Bitcoin

1. Waarom is dit gebeurd? In het rapport van Canaccord wordt erkend dat veel factoren bijdragen aan de decentralisatie van de hashrate van Bitcoin, maar er wordt veel aandacht besteed aan de toenemende concurrentie tussen ASIC-chipfabrikanten. De belangrijkste theorie is dat de innovatie van ASIC-chips trager is verlopen dan verwacht en dat nieuwkomers op de markt (Canaan Creative, enz.) in staat zijn geweest om de productie op te voeren, waardoor zij in staat zijn om marktaandeel te stelen van de voorheen dominante gevestigde marktpartijen (‘Bitmain’, enz.). Daarnaast is het belangrijk om te erkennen dat meer gesofisticeerde, goed gekapitaliseerde investeerders de ruimte betreden. Dit versnelt de opbouw van commerciële miningfaciliteiten en vermindert het voordeel van early adopters (die al een ongelooflijk economisch voordeel hebben behaald).

2. Wat moeten we ervan leren? Het eenvoudige antwoord is dat concurrentie moet worden gestimuleerd. Naarmate er meer tijd verstrijkt, zullen we meer individuen en organisaties zien die middelen coördineren om een deel van de Bitcoin-blokbeloning vast te leggen. De economische stimulansstructuur voor de gedecentraliseerde munt is ongelooflijk goed ontworpen en het zal meer partijen naar de onderhandelingstafel blijven lokken, wat de marktconcentratie van bestaande spelers verlaagt. Satoshi Nakamoto was behoorlijk slim.

3. Wat kunnen we doen om de decentralisatie te bevorderen? Doe mee! Hoewel het bijdragen aan de hashrate van Bitcoin in het verleden ongelooflijk moeilijk was voor niet-technische mensen, zijn er al veel pogingen gedaan om de toegangsbarrières te verlagen. Een interessant product is coinmine, dit is een product dat iemand in staat stelt om een doos te openen, een apparaat aan te sluiten, verbinding te maken met WiFi, en binnen enkele minuten te gaan minen (let op: ze bieden alleen GPU-mining op dit moment). Hoe meer mensen minen, hoe meer gedecentraliseerd het netwerk. Elke miner telt! Dit Canaccord rapport komt op een interessant moment omdat men vertelt dat de bearmarkt leidt tot hogere concentratieniveaus voor de Bitcoin hashrate. Gelukkig is dat niet per se waar en is de langetermijntrend bevorderlijk voor decentralisatie.

Conclusie

Het is ook interessant om eens door na te denken over hoe naties een rol zullen spelen in Bitcoin mining en decentralisatie. Er is door hen nog niet veel geïnvesteerd in de Bitcoin mining infrastructuur (althans niet in het openbaar). De enige toevluchtsoorden in deze ruimte zijn via regelgevende instanties, waar bepaalde jurisdicties de regels hebben versoepeld in een poging om miners naar hun geografische gebieden te lokken.

Het is moeilijk voor te stellen dat geen enkele regering begonnen is met het minen. De economische vergoeding weegt veel zwaarder door dan de risico’s, vooral wanneer een regering de situatie in hun voordeel kan beïnvloeden (bijv.: leverage free power, geen belastingen, etc.). Als niemand dit nog doet, zou ik aandacht besteden aan de halving reward voor de mining in 2020. Een schaarste aan BTC kan vanuit het niets een gevoel van wanhoop en FOMO op gang te brengen.

Bitcoin wordt in de loop der tijd steeds veerkrachtiger en gedecentraliseerder. Precies wat we nodig hebben om de cryptovaluta te zien evolueren naar het uiteindelijke doel om de wereldwijde reserve-coin te worden.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u gewoon een andere mening? Laat het ons dan zeker weten! Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. Deze groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment