Bitcoin zal centrale banken vernietigen!

Het lijkt erop dat Facebook ervoor heeft gezorgd dat Agustin Carstens, hoofd van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), bang is geworden om een voorstander van digitale valuta te worden.

De gelijkenissen zijn treffend!

Carstens heeft eerder al veel negatieve opmerkingen gemaakt over cryptocurrencies en digital assets, onder andere:

  • Bitcoin is een combinatie geworden van een bubble, een Ponzi-schema en een regelrechte milieuramp.
  • Bitcoin en cryptocurrencies zijn alleen nuttig voor ongeoorloofde of illegale transacties.
  • Geen enkele cryptocurrency kan echt beschouwd worden als een rekeneenheid of betaalmiddel, en we hebben dit jaar gezien dat het een slechte store of value is. Kopers van cryptocurrencies kopen niets anders dan een “software-algoritme.”

Maar het lijkt erop dat Agustin Carstens, de Chief Executive bij de “centrale bank van centrale banken”, heeft ingezien dat digitale valuta onvermijdelijk zijn. In een recent interview met de Financial Times verklaarde hij dat “veel centrale banken eraan werken (digitale valuta’s); we werken eraan en ondersteunen ze. En het kan zijn dat het misschien eerder is dan we denken dat er een markt is en dat we in staat moeten zijn om digitale valuta’s van de centrale bank aan te bieden”.

Dit is een verrassende verandering vanuit zijn negatief standpunt enkele dagen geleden. In het interview zei Carstens verder dat “regelgevers moeten zorgen voor een gelijk speelveld tussen grote techneuten en banken, rekening houdend met het wijdverspreide klantenbestand van grote techneuten, de toegankelijkheid tot informatie en de brede waaier aan bedrijfsmodellen”.

Eerlijk gezegd, is het moeilijk voor mij om een helder beeld te houden terwijl ik deze citaten typ. Dezelfde man die onlangs om Bitcoin en cryptocvaluta’s lachte, klaagt nu dat centrale banken in het nadeel zijn als het gaat om de creatie en het beheer van valuta’s. De “Europese Unie” is op dit moment één van de belangrijkste spelers in deze wereld. Serieus ………. Denk eens na over hoe absurd dat is.

Terwijl de heer Carstens zich eindelijk bewust wordt van de bedreiging die digitale valuta’s vormen voor fiat valuta’s, begrijpt hij niet wat er op het spel staat. Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn niet klaar voor de overwinning dankzij de grote gebruikersbasis of de toegang die technische bedrijven hebben tot data, laat staan de gedifferentieerde bedrijfsmodellen. Integendeel, Bitcoin gaat juist winnen omdat het de twee dingen wegneemt waar centrale banken op rekenen:

1. Volledige controle en het vermogen om de valuta (en economie) naar eigen wens te manipuleren.
2. De verwachting, en het vermogen, om de munteenheid in de loop der tijd te verlagen….

Het gedecentraliseerd/gedistribueerde karakter van Bitcoin & Libra, in combinatie met de grotere transparantie, creëert een concurrent voor fiat valuta’s die de centrale banken waarschijnlijk nutteloos zullen maken. Geloof je ons niet? Aan het einde van het recente Bloomberg-interview van Arthur Hayes, CEO van BitMex, werd hem gevraagd wat hij van Facebook’s Libra vond – hij antwoordde: “Ik denk dat het de commerciële en centrale banken zal vernietigen!”.

Arthur heeft niet bepaald tijd verspild met het aanbrengen van een suikerlaagje.
Hoewel wij blij zijn dat mensen als Agustin Carstens eindelijk toegeven dat digitale valuta een toekomst hebben, houden wij onze adem niet in als het gaat om hun vermogen om ze te creëren, uit te geven, te regeren of ermee te slagen. In de woorden van Mahatma Gandhi:

“Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan vechten ze tegen je, dan win je.”

We zien dat de verstoring langzaam zijn tol eist in één van de overgebleven achterhaalde, niet-technologische sectoren – de centrale bank. De kans en de daaropvolgende waardetoename, kan niet overtuigender zijn.

What's your reaction?

Leave a comment