Bitcoin zal slagen waar oudere cryptovaluta’s zoals DigiCash en e-Gold faalden!

Bitcoin, dat voor het eerst aan het publiek werd aangekondigd op Halloween in 2008, is niet de eerste cryptocurrency. Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency met een blockchain. Digicash en e-goud waren cryptografische valuta’s die werden geboren en mislukten voordat Bitcoin zelfs maar bestond, de redenen voor hun mislukking worden uitgelegd in dit artikel.

DigiCash

David Chaum publiceerde in 1983 een wetenschappelijk artikel over anoniem digitaal geld en in 1989 vond Chaum DigiCash uit. Aangezien DigiCash geen blockchain had, hing het af van een gecentraliseerde autoriteit om het uit te geven, wat het bedrijf Chaum was dat werd opgericht om DigiCash te runnen. Zodra de gebruiker DigiCash ontving, was het veilig en anoniem omdat het gebruik maakt van blinde digitale handtekeningen.

DigiCash werd gelanceerd voordat de e-commerce wave in de tweede helft van de jaren negentig het internet overnam. Helaas gaven klanten de voorkeur aan creditcards boven DigiCash, omdat anonimiteit voor velen niet de prioriteit was.

Uiteindelijk kreeg DigiCash genoeg tractie dat de grote bank ING probeerde een deal te sluiten met Chaum, maar na maanden van onderhandelen weigerde Chaum te tekenen. Bill Gates probeerde Chaum 100 miljoen dollar aan te bieden om DigiCash te integreren in elke Windows 95 installatie, maar Chaum weigerde ook dat aanbod. Dit leidde tot een opstand in het DigiCash-bedrijf, waardoor DigiCash in 1999 ophield te bestaan. Het is belangrijk op te merken dat DigiCash 10 jaar heeft overleefd, wat eigenlijk de huidige leeftijd van Bitcoin is.

DigiCash is in wezen mislukt omdat het gecentraliseerd was en het voortbestaan ervan afhing van de beslissingen van het bedrijf dat het beheerde.

David Chaum

e-Gold

In 1996 hadden Douglas Jackson en Barry Downey het idee om goud in een kluis in Melbourne, Florida, te plaatsen en een digitale munt uit te geven die door dat goud wordt gedekt. Dit werd e-gold genoemd en binnen 4 jaar hadden 1 miljoen mensen het gebruikt. E-gold was gemakkelijk te integreren in e-commerce winkels en werd populair onder handelaren, casino’s en politieke en non-profit organisaties. E-gold was de eerste digitale munt die microbetalingen vergemakkelijkte omdat het kon worden verdeeld in 1/1000 van een gram goud.

Er werden online wisseltransacties in vreemde valuta gelanceerd die e-gold ondersteunden, waardoor e-gold tussen verschillende fiat valuta’s kon worden overgedragen. De e-gold marktkapitalisatie bereikte 2 miljard dollar, omdat het een serieuze mondiale munt werd.

Zoals Bitcoin-beurzen echter weten, leidt meer transactievolume en rijkdom tot meer hackers. De centrale opslagplaats van e-gold werd gehackt, evenals vele gebruikers, maar dit is niet wat e-gold tot zinken bracht.

Oorspronkelijk bevestigden de autoriteiten van de Verenigde Staten dat e-gold geen licentie nodig had om te werken, omdat goud en digitaal goud niet als geld werden beschouwd. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 werden de wetten echter met terugwerkende kracht gewijzigd om het witwassen van geld te voorkomen.

De e-gold reserves werden bevroren en Jackson kreeg een deal aangeboden waarbij hij schuldig pleitte voor het witwassen van geld en vervolgens een vergunning aanvroeg. Jackson’s straf was slechts 200 dollar boete en 300 uur gemeenschapsdienst, maar toen hij de vergunning aanvroeg, ontdekte hij dat criminelen geen vergunning kunnen krijgen. Dat was het einde van e-gold.

Douglas Jackson

Conclusie

e-Gold werd vernietigd door de regelgeving van de overheid, en DigiCash werd vernietigd door het gecentraliseerde bedrijf dat zijn netwerk beheerde. Satoshi Nakamoto loste deze problemen op door Bitcoin volledig gedecentraliseerd te maken.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment