Bitcoin’s meest recente dip weerspiegelt die van 2014

De reeds maandenlange daling van de cryptocurrencies die tijdens afgelopen weekend werd versterkt en meer dan $20 miljard van marktwaarde in minder dan 24 uren wegvaagt, zorgt voor kopzorgen bij beleggers, analisten en algemene waarnemers. Een hoop vraagtekens bij de vraag ‘Waarom?’.

De daling die bitcoin de laatste tijd heeft doorgemaakt, is volgens een observator vrijwel identiek aan het begin van de dalende markt in augustus 2014.

Evaluatie van Bitcoin’s meest recente terugval

De recente daling van de prijs van bitcoin vond plaats in twee golven. De eerste golf begon met een daling van 5% in een periode van ongeveer vijf uur. De tweede, intensere golf verlaagde de waarde van de coin met 7,5%. Daarbij daalde de waarde van bitcoin onder $6.700 voor het eerst sinds begin april.

Volgens Tony Vays, gastheer van de Crypto Scam podcast, zijn de technische indicatoren van bitcoin bijna identiek aan die van de periode augustus 2014 toen de cryptocurrency een langdurige dalende markt betrad. De analyse reikt veel verder dan de prijs en omvat de drie populairste oscillatoren: RSI, MACD en Stochastics.

Uit de evaluatie van Vays blijkt dat bitcoin waarschijnlijk voor het eerst in ongeveer acht maanden onder de $5.000 zal zakken.

Bitcoin toonde slechts een zwak herstel op dinsdag met prijzen die boven $6.900 stegen.

Factoren die achter de terugval zitten

De analyse van Vays is nuttig, maar deze analyse verklaarde niet wat de hoofdoorzaak was van deze omkering van bitcoin. Sommige analisten hebben de daling op de hack van Coinrail van Zuid-Korea gestoken, waar ruwweg $40 miljoen aan digitale coins werd ontvreemd. Anderen hebben verwezen op de toenemende betrokkenheid van de CFTC bij vier toonaangevende exchanges. Deze krantenkoppen liepen parallel met de ineenstorting van de prijzen op zondag.

Een meer aannemelijke verklaring is dat long-term hodlers van bitcoin toegeven aan de druk. Er is wat onderzoek om deze claim te onderbouwen.

Het blockchain onderzoeksbedrijf Chainanalysis heeft de prijsdaling van bitcoin sinds december zorgvuldig geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat de zogenaamde “hodlers” ongeveer 30 miljard dollar aan digitale valuta hebben gedumpt. Dat geldt echter alleen voor de periode december-april.

Op basis van recente daling in waarde is er reden om te geloven dat de hodlers nog steeds digitale munten dumpen. Sinds het dieptepunt in februari, heeft bitcoin getracht twee grote omkeringen te doen maar schoot telkens tekort. De prijzen bereikten eind februari en begin maart een piek van ongeveer $11.700, maar zijn sindsdien niet in de buurt gekomen van deze niveaus.

Vergeet ook de bepalende factor “handelsvolume” niet! Vertel wat je wilt over de cryptocurrency exchanges die hun omzet opdrijven, maar het blijft een feit dat de  bitcoin-transacties aanzienlijk zijn gedaald in de afgelopen drie maanden. Toen traders onlangs hun posities verlieten, zagen we zelfs een omzetpiek van 55% (die piek vond plaats tussen zaterdag en maandag).

Er is sterke reden om aan te nemen dat deze aanhoudende daling van de bitcoinprijs veel langer zal duren dan velen hadden voorspeld. Het goede nieuws is dat de waardepropositie van de cryptcurrencies de afgelopen zes maanden alleen maar is toegenomen dankzij institutionele adoptie, Lightning Network upgrades en de voortdurende groei van de blockchain-ondernemingen. Op dit moment is het een markt die sterk wordt beïnvloed door sentiment.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment