Bitcoin’s waarde is gestegen, de volatiliteit is afgenomen!

Er lijkt een omgekeerde relatie te bestaan tussen de prijs van Bitcoin en de volatiliteit. In de Cryptocvaluta’s is de kans op snelle en onvoorspelbare veranderingen nog steeds aanwezig, maar de omvang van de veranderingen is in de loop der jaren aanzienlijk afgenomen. Hierdoor beginnen ook critici – die geloven dat Bitcoin nooit een echte store of value kan worden – hun veronderstellingen aan te passen.

Dalende volatiliteit

Cryptocurrency analist The Rhythm Trader toonde onlangs de relatie tussen de prijs van Bitcoin en de jaarlijkse volatiliteit ervan. Zoals de volgende tweet illustreert, is de stijgende waarde van Bitcoin in de loop der jaren gepaard gegaan met een sterke daling van onvoorspelbare prijsschommelingen.

Trade.be vestigde de aandacht op de steeds hogere jaarlijkse bodems van Bitcoin in een artikel op 16 januari: Zal 2019 het jaar van de cryptocurrency accumulatie worden? De tweede helft van The Rhythm Trader’s tweet heeft ons echter wel verrast, maar als je er wat dieper over nadenkt besef je dat het volkomen logisch is.

Onderzoek van Long Hash in januari heeft aangetoond dat de volatiliteit van Bitcoin zich al tien jaar lang terugtrekt. Nogmaals, dit betekent niet dat Bitcoin niet volatiel is – het betekent alleen dat de omvang van de schommelingen is afgenomen.

“Terwijl de kritiek op het gebrek aan prijsstabiliteit van Bitcoin zeker terecht is, toont de geschiedenis van het digitale asset een geleidelijke daling van de volatiliteit,” schreef Kyle Torpey.

Deze trend wordt benadrukt in de volgende grafiek – met dank aan Buy Bitcoin Worldwide, die de volatiliteitstijdreeks van BTC weergeeft die teruggaat tot 2010. De grafiek, die de 30 dagen volatiliteit van Bitcoin weergeeft, toont een aanzienlijke daling in de laatste jaren.

De omvang van Bitcoins prijswijzigingen is in de loop der jaren afgenomen.

Een bijna identieke trend wordt geïdentificeerd door bitvol.info, een aanbieder van volatiliteitsdata die wij regelmatig gebruiken.

Bitcoin Volatiliteitsindex

Voor traders is volatiliteit een mes dat langs 2 kanten snijdt. Dit maakt dalingen zoals diegene die we in november zagen nog meer mogelijk, maar het laat ook toe dat de prijzen zich snel herstellen zoals we dat de afgelopen drie maanden hebben gezien.

BTC prijs update

Alle belangrijke cryptos hebben in het begin van de donderdagsessie dalingen genoteerd. Bitcoin bereikte een dieptepunt van 7.468,31 dollar op Bitstamp voordat het terugkeerde naar 7.569 dollar. De 24-uurs BTC-grafiek met dank aan CoinMarketCap toont een gemiddelde procentuele daling van ongeveer 3%.

Het technische beeld van Bitcoin is niet erg veranderd op basis van de daily chart. De grootste cryptocvaluta blijft in zware accumulatie, zoals blijkt uit de A/D lijn. Buy-and-hold posities lijken enigszins te zijn verzwakt, maar de onderliggende trend blijft in dit opzicht overweldigend bullish.

De dynamiek is aanzienlijk vertraagd ten opzichte van de extreme overboughtniveaus die we eerder deze maand zagen. Toch blijft de dagelijkse relatieve sterkte-index (RSI) van Bitcoin nog steeds boven de 60. Deze index is een belangrijke factor in de ontwikkeling van de markt.

Het opwaartse traject van Bitcoin is de afgelopen week vertraagd na meer dan een maand van indrukwekkende stijgingen. De cryptocurrency kende afgelopen vrijdag een plotselinge flash crash nadat een mysterieuze “whale” 5.000 BTC op Bitstamp had geliquideerd. Dit had een trapsgewijs effect op de globale markt, waardoor Altcoins en tokens in elkaar stortten. BTC en zijn Altcoin-collega’s herstelden zich snel, wat sommigen deed vermoeden dat er een duurzamere rally op komst was. Hoewel dat niet is uitgekomen, blijft het beleggerssentiment positief.

Traders die geïnteresseerd zijn in het kortetermijnperspectief kunnen een grotere neerwaartse druk op de BTC-prijs verwachten omdat deze er niet in geslaagd is om de bovengenoemde weerstandszones te overwinnen. Dit betekent een daling tot onder de $7.600 en op termijn kan het $7.200 niveau er nog steeds inzitten. Deze visie werd onlangs gedeeld door de crypto-analist Alex Kruger, die de support levels van Bitcoin heeft beschreven.

Er was geen directe katalysator voor de globale daling van donderdag, al was de technische herpositionering wellicht tot stand gekomen doordat de coins er niet in slaagden om nieuwe hoogtepunten te bereiken tijdens de recentste opleving van de prijzen.

Altcoins en de tokens hebben in de laatste weken wat markt aandeel van Bitcoin teruggewonnen. Globaal gezien hebben ze nu een marktaandeel van 43%. Deze maand werd op een bepaald punt het marktaandeel van altcoins/tokens op minder dan 40% geschat.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment