BitTorrent (BTT)

Blockchain bedrijf TRON heeft in juni 2018 een flinke stimulans gekregen omdat toen TRON bekendmaakte dat het BitTorrent had overgenomen voor $140 miljoen. BitTorrent was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het immens populaire filesharingprotocol.

Het BitTorrent-protocol is een pionier in de gedecentraliseerde netwerkruimte en maakt het downloaden en uploaden van bestanden van/naar verschillende hosts (p2p) mogelijk in plaats van naar één enkele server (client-server model).

Het meest populaire of bekendste gebruik van het protocol is wellicht torrenting, dat vaak wordt gebruikt om auteursrechtelijk beschermde inhoud zoals films en muziek illegaal te delen/downloaden. Ongeacht hoe het protocol ook gebruikt wordt, men kan de populariteit ervan niet ontkennen.

Volgens BitTorrent (het bedrijf) wordt het protocol elke maand door meer dan 170 miljoen mensen gebruikt en is het verantwoordelijk voor maar liefst 40% van het dagelijkse internetverkeer in de wereld. Terwijl BitTorrent enorm populair is, heeft het bedrijf achter het protocol wel heel veel moeite om inkomsten te genereren.

De overname komt dus als een tussenstop voor een bedrijf dat in moeilijkheden zit en voor TRON is het een zeer strategische zet, omdat ze toegang krijgen tot een zeer grote gebruikersgroep. Wat nog meer van belang is, is dat het een team van ontwikkelaars heeft dat tot de top van zijn klasse behoort als het gaat om gedecentraliseerde netwerken.

Onder de nieuwe leiding lanceert BitTorrent een token (BTT) om zo misschien wel ’s werelds grootste, gedecentraliseerde protocol voor het delen van bestanden te worden.

Visie

Het plan is om het TRON blockchain netwerk en het BitTorrent P2P netwerk te combineren tot een infrastructuur voor een echt gedecentraliseerd distributieplatform (d.w.z. een internet) voor een wereldwijde gebruikersgroep. Deze samenwerking tussen TRON en BitTorrent wordt ‘Project Atlas’ genoemd. Project Atlas is een goed voorbeeld van de kernwaarden in de visie van de TRON Foundation voor een betere wereld.

Justin Sun’s uitspraak geeft een groot deel van TRON’s kernfilosofie weer, zoals die tot uiting komt in dit project. Deze filosofie komt echter ook tot uiting in andere dingen die TRON doet ter ondersteuning van content-makers en gebruikers die toegang hebben tot zijn netwerk. TRON creëert bijvoorbeeld ontwikkelaarstools om de samenwerking met zijn netwerk te vergemakkelijken. Onlangs kondigde het TRONGRID aan, een tool die ontwikkelaars een tijdelijk node aanbiedt en ontwikkelaars ook in staat stelt om het gebruik van hun smart contract bij te houden. Ook zal een nieuw gecreëerde opslagplaats de ontwikkelaars die zich bij TRON aansluiten de nodige kennis en ondersteuning bieden.

TRON werkt er ook aan om TRX zo toegankelijk mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Het kondigde onlangs samenwerkingsverbanden aan met verschillende grote exchanges (bv. Bittrex, Bitfinex, Exmo, Yobit, Bitbay, Bitflip) om wereldwijd TRX/USD trading pairs te maken. Dit zijn allemaal exchanges die een mobiele functies bieden en mensen ondersteunen die net in cryptocurrency terecht zijn gekomen of die zich in ontwikkelingslanden bevinden. Deze exchange partnerschappen zullen mensen van over de hele wereld in staat stellen om TRX te kopen met hun mobiele telefoons.

Gebruik

De visie voor Project Atlas is ambitieus. Het TRON-netwerk zal het torrent-ecosysteem voorzien van opslag en brandbreedtes, waardoor de hoge beschikbaarheid en de levensduur van de torrent toeneemt. BitTorrent heeft altijd een incentivemodel gehad, gebruikers die sneller kunnen uploaden kunnen sneller downloaden , maar dankzij de expertise van TRON zullen de BitTorrent-gebruikers worden beloond met TRX-tokens voor hun deelname en bijdrage. Gebruikers kunnen op hun beurt TRX gebruiken om toegang te krijgen tot speciale functies. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om sneller te downloaden door een bod te doen met TRX tokens. BitTorrent-peers kunnen ook TRX aanbieden als een stimulans voor andere gebruikers om clients op een sneller netwerk te laten draaien en om de seed torrents voor langere tijd te gebruiken.

Het Token

Volgens de BTT whitepaper zal BTT gebruikers stimuleren om infrastructuurservices aan te bieden, zoals seeding** of hosting bestanden, in ruil voor BTT.

Om dit concept te valideren, lanceert BitTorrent iets dat BitTorrent Speed (releasedatum voor Q2 2019) wordt genoemd, wat snellere downloads mogelijk maakt voor gebruikers die ervoor kiezen om bestandseeders te betalen in BTT.

Zo zullen downloaders (“leechers”) profiteren van snellere downloads via geprioriteerde brontoewijzingen, terwijl seeders of hosters zullen profiteren van betaling in ruil voor het leveren van een bandbreedte service aan het netwerk.

Het is te hopen dat dit downloaders (die seeders worden wanneer ze een bestand beginnen te downloaden) zal stimuleren om door te gaan met seeding, zelfs nadat hun download voltooid is, een probleem dat al aanwezig is sinds de start van het BitTorrent-protocol.

BitTorrent heeft gekozen voor een delegated proof-of-stake (DPoS) systeem

Wat is seeden: Heb je zelf al eens een film gedownload en merk je dat je pc hard aan het werk is? Dan komt onder andere omdat je op dat moment ook aan het seeden (dus uploaden) bent. Tijdens en na het downloaden van een bestand zorgt BitTorrent er namelijk automatisch voor dat je ook bestanden seedt.

Je kan seeden tijdens het downloaden niet uitzetten. Maar je kan wel instellen dat het bestand niet meer upload als de volledige download binnen is. Veel gebruikers doen dat ook direct op het moment dat de download compleet is, dat zorgt er weer voor dat het langer duurt om een bestand via het torrentprotocol te downloaden. Door het belonen van seeders komt daar wellicht verandering in. Hoe meer bandbreedte je als seeder ‘doneert’ en hoe langer je blijft seeden, des te hoe hoger je beloning in BTT.

Terwijl BitTorrent Speed het eerste experiment is met het BitTorrent-protocol, voorziet het team achter BTT meer algemene toepassingen van dit tokenisatiemodel (met mogelijk meer in het verschiet):

 1.  Algemene gedecentraliseerde massaverspreiding van inhoud die onderhevig kan zijn aan aanvallen zoals censuur. Met de gedecentraliseerde en grote netwerkeffecten van het BitTorrent-protocol hoeven content-makers zich geen zorgen te maken over het hosten van hun content bij één provider, maar zullen prestatieproblemen ook minder zorgwekkend zijn, aangezien het BitTorrent-protocol heeft bewezen in staat te zijn om grote hoeveelheden downloadverzoeken te verwerken, waarbij organisaties zoals Facebook en Twitter zelfs de technologie gebruiken om updates naar hun servers te distribueren.
 2. Gedecentraliseerde opslag-services, waarbij gebruikers na verloop van tijd betalen voor opslag.
 3. Gedecentraliseerde proxydiensten, waarbij gebruikers betalen om inhoud op te halen via URL gebruiksdoeleinden, zoals bijvoorbeeld inhoud die onderworpen kan zijn aan IP-gebaseerde controles, zeer mobiele toepassingen en gebruikers met intermitterende internet connectiviteit, zoals mobiele gebruikers op WiFi, die inhoud in stukken opvragen vs. in een volledige vorm.

 

BTT-gebaseerde transacties zullen worden bevestigd via blockchain technologie om zo fraude te voorkomen.

Technologie

Backwards compatibiliteit

Project Atlas wordt geïmplementeerd door middel van backward-compatibele protocol extensies. Zonder in technische details te treden, betekent dit in feite twee dingen.

 1. Gebruikers zullen volledig de mogelijkheid hebben om de bestaande versie van BitTorrent te blijven gebruiken als ze dat willen. BitTorrent blijft vrij en open voor iedereen. Alle toegevoegde functies, zoals het verdienen of uitgeven van TRX, zullen niet verplicht zijn en gebruikers zullen nog steeds in staat zijn om het volledige potentieel van Project Atlas te downloaden en te gebruiken.
 2. Project Atlas zal geleidelijk aan geïmplementeerd worden zonder dat de gebruikerservaring van BitTorrent verandert. Maar achter de schermen zal het kader dat gebruikers verbindt met digitale services duidelijk anders zijn. Aangezien de implementatie van Project Atlas stapsgewijs verloopt, zal de overgang van web 2.0 naar 3.0 voor de gebruikers naadloos verlopen.

Om verder te bouwen op het consensus-mechanisme:

TRON heeft een innovatieve methode ontwikkeld voor de validatie van delegated proof of stake (DPoS). Een DPoS-systeem maakt gebruik van een real-time stemprocedure om een consensus te bereiken. De leden van de community stemmen op de ‘supervertegenwoordigers’ die de transacties valideren en het netwerk beveiligen. De stemming in DPoS is aan de gang, dus als een supervertegenwoordiger niet goed presteert, kan de community hun stem verwijderen en ze in wezen ontslaan. Dit staat in contrast met de aanpak van PoW of de PoS-benadering, waarin iedereen die voldoende van de basisvaluta bezit een validator kan zijn.

De keuze van DPoS voor Project Atlas past duidelijk binnen het algemene doel van TRON omdat zij gedecentraliseerd internet willen creëren ter verbetering van de levenskwaliteit voor de bevolking. De reden is simpel: de leden van de community hebben bestuursrechten. DPoS zorgt voor een democratische, zelfbesturende community met vrije keuzes.

Team & Community

BitTorrent Inc. is een internettechnologiebedrijf gevestigd in San Francisco en ontwerpen gedistribueerde technologieën die efficiënt schalen. Het team achter BTT is het eigenlijke team van BitTorrent, dat zoals uitgelegd een massaal populair gedecentraliseerd protocol is voor het delen van bestanden. Dan hebben we ook nog het team achter Tron, dit is een zeer populair blockchain project waarvan de cryptocurrency ticker TRX is. Het project staat op dit moment door zijn marktekapitalisatie op de 9e plaats.

Community

Twitter - 62.213 volgers
Facebook - 363.415 volgers
Telegram - 64.696

Token distributie

Toewijzing van de tokens

 • TRON foundation (20%)
 • BitTorrent ecosysteem (19.9%)
 • Team (19%)
 • BitTorrent Airdrop (10.1%)
 • Tron Airdrop (10%)
 • Seed investeerders (9%)
 • Openbare verkoop (6%)
 • Partnerschappen (4%)
 • Privé verkoop (2%)

Het totale aanbod van BTT zal 990.000.000.000.000 (990 miljard) BTT bedragen.

De openbare tokenverkoop, die begint op 28 januari 2019, is als volgt gestructureerd.

 • $7.2m USD hard cap
 • Individuele cap van $20k USD
 • 59,4 miljard BTT te koop (6% van het totale aanbod)
 • 40% van de tokens te koop in BNB
 • 60% in TRX te koop
 • Tokens worden gedistribueerd binnen de 15 dagen vanaf het sluiten van de tokenverkoop
 • De verkoop eindigt wanneer de hard cap is bereikt of om 15:00 (UTC), 3 februari 2019

Investeringsdetails

 • Type: TRC10 – Utility
 • Symbool: BTT
 • Platform: TRON
 • Crowdsale: 28 januari 2019 om 15.00 uur UTC
 • Minimale investering: Onbepaald
 • Prijs: 1 BTT = .00012 USD (prijzen in BNB en TRX ingesteld op de dag van de tokenverkoop)
 • Hard Cap: $7.2m
 • Betalen in: TRX, BNB

Beperkt van Deelnemen: China, Verenigde Staten, Afghanistan, Albanië, Wit-Rusland, Bosnië-Herzegovina, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Ivoorkust, Cuba, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Guinee, Guinee-Bissau, Iran, Irak, Libanon, Liberia, Libië, Myanmar, Noord-Korea, de Republiek Macedonië, Servië, Somalië, Zuid-Sudan, Sri Lanka, Soedan, Syrië, Thailand, Trinidad & Tobago, Tunesië, Oeganda, Oekraïne, Venezuela, Jemen en Zimbabwe.

Pro-Con Risk

Pro’s

 • BitTorrent is net zo legaal als de voorbeelden van succesvolle gedecentraliseerde netwerken.
 • De tokenisatie van het BitTorrent-protocol zou heel interessant kunnen zijn en het is mogelijk dat content-makers en andere individuen en groepen die bestanden willen distribueren naar het protocol kunnen migreren om verschillende problemen in verband met meer gecentraliseerde alternatieven, zoals app stores, muziekdistributieplatforms, en meer te omzeilen.
 • Als de tokenisatie via BTT van start gaat door de combinatie van de reeds grote netwerkeffecten van BitTorrent en de validatie van het BTT-tokenisatiemodel, is het heel goed mogelijk dat BTT in de reguliere media aan bod komt, als voorbeeld van een cryptocurrency project met “mainstream adoptie”.
 • De verkoop zal plaatsvinden op Binance’s Launchpad platform voor ICO’s, dat BTT voorziet van een kant-en-klare uitvalsbasis van potentiële investeerders die gemakkelijk kunnen beleggen vanaf Binance’s platform.
 • Concurrenten zoals Upfiring zijn weliswaar actief, maar het team heeft, zoals gezegd, een uitstekende reputatie in het opbouwen van gedecentraliseerde netwerken (BitTorrent en TRON).
 • Zeg wat je wilt over Justin Sun en TRON, maar niemand kan ontkennen dat Justin Sun en TRON marketing experts zijn, die in staat zijn om investeerders in blockchain projecten aan te trekken. Tijdens de bull run van eind 2017~begin 2018, vermenigvuldigde TRX zijn prijs met meer dan 100 keer (zoals gemeten in USD), en de TRON community is nog steeds levendig.

Con’s

 • Hoewel de BitTorrent- en TRON-teams een enorm gedecentraliseerd netwerk hebben opgebouwd infrastructuur, zal het moeilijk zijn om een blockchain te bouwen die de enorme verwerkingscapaciteit van het BitTorrent-netwerk aankan.
 • Het eerste circulerende aanbod is slechts 9%, maar zal binnen 3,5 jaar bijna 80% bedragen, wat betekent dat de BTT-token te maken krijgt met een ongelooflijke inflatiedruk .
 • Seed en particuliere investeerders kregen BTT tegen een bonus van ~68% (ten opzichte van de openbare verkoopprijs) en hebben geen lock-up (hoewel de tokens worden toegekend over een jaar).
 • Geen details over lock-ups en/of verwerving van team tokens.

Risks

 • Zouden mensen daadwerkelijk betalen voor snellere torrent downloads?(eerste use case voor BTT, die zal dienen als een manier om het BitTorrent-protocol te kunnen valideren of teniet te doen) Torrents staan bekend om het gratis downloaden van inhoud zoals films en muziek. Als gebruikers echt willen betalen voor torrents, is het mogelijk dat ze al gemigreerd zijn naar services zoals streaming via Netflix en Spotify. Bovendien zijn BitTorrent-gebruikers niet verplicht om deel te nemen aan BitTorrent Speed.
 • Er is veel juridische controverse rond het gebruik van BitTorrent, het protocol zelf is legaal, maar, zoals gezegd, er zijn veel illegale toepassingen, zoals het delen van auteursrechtelijk beschermde inhoud. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het team achter BTT in de problemen komt, is het mogelijk dat gebruikers worden afgeschrikt door negatieve pers of door aandacht over illegaal gebruik en de daaruit voortvloeiende juridische onenigheid.
 • Het team is zeer ervaren in het bouwen en onderhouden van gedecentraliseerde netwerkinfrastructuur (BitTorrent) en het bouwen van populaire, op blockchain gebaseerde oplossingen (TRON). Concurrenten als Upfiring hebben echter al beta-producten gelanceerd, met fatsoenlijke feedback op plaatsen als Reddit.

Conclusie

BitTorrent Token zal een interessant experiment worden voor de toekomst van gedecentraliseerde technologie. Het team combineert een reeds groot gedecentraliseerd netwerk (het BitTorrent-protocol) met het idee van tokenisatie en crypto-economie.

Een algemeen gebrek ICO interesse te midden van een bear markt brengt de BTT ICO in een twijfelachtige propositie. Desondanks is BTT een token om in de gaten te houden vanwege het potentieel van het BitTorrent netwerk dat nu in een cryptocurrency project gebruikt zal worden en ook vanwege de ervaring die het team heeft met het opbouwen van gedecentraliseerde netwerken en marketing.

Score

Links

Website | Blog | Whitepaper |  |  |

What's your reaction?

Leave a comment