Blaffende honden bijten niet!

De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (National Development and Reform Commission of the People’s Republic of China (NDRC)) heeft als taak de verschillende activiteiten van de industrie te evalueren met het oog op aanmoediging, beperking of stopzetting van de activiteiten. In een recent ontwerp-voorstel van de laatste evaluatie werd mining als “ongewenst” gecategoriseerd en gegroepeerd onder andere activiteiten die ervan verdacht worden bij te dragen aan een hoge mate van milieuvervuiling.

Wat zou het gevolg hiervan zijn?

Deze richtlijn, terwijl het slechts een voorlopig voorstel is, is de moeite waard om aandacht aan te besteden, vanwege het feit dat er op dit moment veel miningpools zijn in China. Volgens Coindesk, zijn er naar schatting maar liefst één miljoen mining machines in het zuidwestelijke gebied van China.

De bezorgdheid over de vervuiling en de negatieve gevolgen voor het milieu van crypto mining is waarschijnlijk niet zo erg dan als ze eerder hadden gedacht. Een rapport van CoinShares eind 2018 verklaarde dat “Gebaseerd op gegevens uit het verleden betreffende de energiemix en de locaties van crypto-mining in China, is gebleken dat in tegenstelling tot wat in het algemeen wordt beweerd, het overgrote deel van de wereldwijde Bitcoin mining (minimaal 77,6%) op hernieuwbare energie werkt.”

Het zou naïef zijn om te geloven dat de door de NDRC voorgestelde aanbeveling alleen maar betrekking heeft op vervuiling. De Chinese regering staat erom bekend dat zij bepaalde technologieën of diensten die buiten hun macht liggen, blokkeert. Of het nu Facebook of Google is, de zware aanpak is goed gedocumenteerd, maar de stap om crypto mining te verbieden zou veel meer zijn dan dat. In de andere situaties heeft de overheid gecentraliseerde, op winst gerichte bedrijven de toegang tot het land verhinderd. In dit geval zou de overheid een strijd voeren tegen een gedecentraliseerd netwerk door de infrastructuur aan te vallen die nodig is om het netwerk draaiende te houden.

Als ze commerciële mining activiteiten verbieden, zouden ze dan ook individuen moeten verbieden om de Bitcoin-software op hun persoonlijke computers te gebruiken? Zullen ze alleen de miners verbieden die geen hernieuwbare energie gebruiken? Kunnen miners alleen doorgaan als zij ermee instemmen om hoge belastingtarieven te betalen of als zij hun activiteiten ontwikkelen met het oog op een overheidssubsidie? Welke vorm van toezicht zou er worden uitgeoefend indien de aanbeveling om mining te staken zou worden uitgevoerd?

Meer woorden dan daden

Er zijn zeker meer vragen dan antwoorden op dit moment, maar volgens ons is een algeheel verbod hier zeer onwaarschijnlijk. De omvang van de sector is te groot, de economische voordelen zijn te duidelijk en de overheid lijkt de voordelen te begrijpen om een leider te zijn in deze nieuwe technologie. Met dat gezegd zijnde, zou het ons alsnog niet verbazen als de aanbeveling om de mining te staken nog steeds in de definitieve versie van het NDRC-rapport staat. Er is echter een groot verschil tussen aanbevelingen, regelgeving, strafrecht en uitvoering.

De situatie in China herinnert ons aan een belangrijk aspect van Bitcoin en cryptografie: gedecentraliseerde netwerken zijn onmogelijk te doden. Toen het nationale elektriciteitsnet van Venezuela werd uitgeschakeld, bleef het netwerk van Bitcoin draaien. Als één persoon een generator had en weer verbinding kon maken met het internet, dan had hij toegang tot het netwerk, ook al was het hele netwerk nog steeds plat. Als China één of meerdere mining-faciliteiten binnen zijn grenzen sluit, zal het Bitcoin-netwerk blijven draaien. Decentralisatie werkt gewoonweg waarvoor het ontworpen is.

De miners zijn rationele economische actoren en ze zullen blijven zoeken naar goedkope energie en regelgevingsvriendelijke landen. China heeft één van de grootste bevolkingen ter wereld, heeft grote ambities op wereldschaal en realiseert zich dat één van hun sterke punten hun technologische kracht is.

Laat u niet afleiden door het lawaai. De bedrijven en mensen in China investeren vandaag de dag meer dan ooit tevoren in mining en het ziet er niet naar uit dat het snel zal stoppen.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment