Blockchain-technologie wordt steeds meer door de wereld overgenomen!

Af en toe komt er een bepaald idee ter sprake en blijft het in je hoofd spoken. Dit gebeurde onlangs terwijl ik sprak met Tom De Block tijdens de cursus “Blockchain” van CryptoTrain. Toen we het hadden over blockchaintechnologie, de potentiële impact op verschillende industrieën en de meetbare tractie tot nu toe. Door het brainstormen over allerlei zaken realiseerde ik bij mezelf iets wat me diepgaand en belangrijk leek.

Namelijk het volgende: “Net zoals de robotica de productie-industrie verstoort, zo zal de blockchain de dienstensector verstoren.”.

Dit is eveneens één van de minder besproken effecten die de adoptie van de technologie met zich meebrengt. We besteden het grootste deel van onze tijd aan het bespreken van onderwerpen zoals het verstoren van geld, banken, financiële assets of technologische producten (dApps, enz.). Deze zijn zeker van toepassing, maar het zijn niet de enige sectoren die erdoor beïnvloed zullen worden. Veel mensen beweren zelfs dat de verstoring van de dienstensector meer dan 1 biljoen dollar aan mogelijkheden biedt.

Hoe zal de dienstensector dan precies verstoord worden?

Automatisering.

Denk hierbij aan account- of juridische diensten. Beide sectoren hebben in de loop der tijd gewerkt om meer technologie te integreren, maar elk van deze sectoren vergt nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid menselijke inspanning, input en tijd. Blockchaintechnologie maakt nieuwe automatiseringsniveaus mogelijk die voorheen op elk gebied onbereikbaar waren. In de juridische dienstverlening ziet u een wereld waarin smart contracts de manier waarop contracten worden gestructureerd, afgedwongen en gebruikt door bedrijven of mensen fundamenteel veranderen. Of stel je voor hoeveel geld er kan worden bespaard, zowel in de juridische dienstverlening als in de rechtssystemen van de overheid, door de hoeveelheid snode activiteiten te verminderen die kunnen worden uitgevoerd zodra iemand een bindend contract sluit. Dan is er nog de impact om advocaten te belonen die eindelijk het beste juridisch advies geven, in plaats van de dienstverlener die het beste is in facturering per uur voor “papierwerk”.

In plaats van deze automatisering te zien als iets negatiefs voor de industrie, geloof ik eigenlijk dat advocaten na verloop van tijd belangrijker zullen worden. Hetzelfde geldt ook voor de boekhoudsector. Hoe meer de alledaagse taken worden toegewezen aan software en algoritmes, hoe meer tijd de mensen overhouden om waardevolle en impactvolle taken te doen. Daarnaast zal er een significante verbetering zijn in de nauwkeurigheid van de boekhouding, in combinatie met een afname van frauduleuze activiteiten. Dit kan enkel maar gebeuren als het geautomatiseerd wordt in een blockchain. Automatisering zorgt voor meer waarde, lagere kosten en een hogere mate van nauwkeurigheid voor bedrijven in beide sectoren van de professionele dienstverlening.

En dit alles vooraleer we het hebben over de voordelen van Bitcoin als betaalmiddel : 

  • Lagere transactiekosten dan de meeste creditcards
  • Gemakkelijker voor grensoverschrijdende betalingen 
  • 24/7/365

We doen even de vergelijking met de impact van robotica omdat het een aantal overeenkomsten vertoont:

  • Veel mensen stonden lange tijd sceptisch tegenover de productie van robotica. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat dit ook zo is bij Bitcoin en/of de blockchaintechnologieën.
  • De adoptie op het gebied van de productie van robotica vergde een aanzienlijke technische kennis van de mensen en organisaties die het als eerste hebben omarmd.
  • De eerste gebruikers van robotica hebben er een merkbaar voordeel uit gehaald, wat de concurrenten ertoe aanzette om zich te verdiepen in de technologie en hoe ze er ook van konden profiteren.
  • De efficiëntie van robotica is niet uniek van aard – ze heeft een invloed op de activiteiten, de financiering, de aanwerving en de meeste andere bedrijfseenheden.
  • Als bedrijven het voordeel eenmaal zien, gaan ze niet alleen nooit meer terug, maar verdubbelen en verdrievoudigen ze ook nog eens de voordelen van de nieuwe technologie.

We zien hoe een technologie in een vroeg stadium door de wereld wordt overgenomen. Uiteindelijk zal dit in alle bedrijfstakken doordringen. Hoewel de professionele dienstensector lang niet zo veel wordt besproken als andere sectoren, zal deze worden ontwricht door automatisering, Bitcoin en blockchaintechnologie, net als alle andere sectoren.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment