Chainlink

Veel mensen denken dat cryptovaluta’s het huidige financiële systeem overbodig zouden maken. Er zijn ondertussen al veel vergelijkingen gemaakt, zoals hoe de auto-industrie de paarden van het straatbeeld deden verdwijnen en wat e-mail met papieren post heeft gedaan. In het hoofd van deze mensen haalt superieure technologie altijd de overhand en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat mensen het oude systeem verlaten en cryptovaluta’s adopteren.

Laat ons u zeggen dat dit in de nabije toekomst waarschijnlijk niet zal gebeuren. Grote bedrijven zoals JP Morgan, Citibank en vele anderen zullen hun infrastructuur niet verlaten omdat er iets nieuws is gebeurd. Ze zouden echter kunnen overwegen om deze nieuwe technologie te implementeren als het goed werkt met hun huidige systeem.

Helaas kunnen de meeste cryptovaluta’s zoals Ethereum geen gegevens buiten de blockchain accepteren. Ethereum heeft de mogelijkheden om smart contracts automatisch te laten werken, maar die functie is beperkt tot informatie die in de chain wordt verstrekt. Dit voorkomt dat veel bedrijven en financiële instellingen cryptovaluta’s kunnen adopteren.

Maar wat als er een manier was voor een blockchainsysteem om met de buitenwereld te communiceren? Zou het niet makkelijker zijn als, bijvoorbeeld, de gegevens van Amazon automatisch in de blockchain zouden kunnen worden ingevoerd, zodat de koper het product pas kan betalen nadat de levering is bevestigd?

Dit is wat ChainLink van plan is om te realiseren. Het is de bedoeling om cryptovaluta’s met smart contracts te verbinden met de buitenwereld of een bestaande infrastructuur. Het enorme potentieel van het maken van deze verbinding is de reden waarom ChainLink een solide investeringskeuze is.

Smart contracts vereisen end-to-end betrouwbaarheid

Zoals gezegd, kunnen blockchains geen toegang krijgen tot gegevens buiten hun netwerk. Deze beperking is een groot probleem, omdat gegevens van de buitenwereld niet als basis voor een smart contract kunnen worden gebruikt. Voor wie het niet weet, is een smart contract een toepassing die op zichzelf staat als aan bepaalde X- en Y-criteria wordt voldaan. Een X is een input van gegevens die naar het smart contract wordt gevoerd. Een Y is een handeling zoals een betaling die wordt geactiveerd zodra aan de X’en is voldaan.

Bob ontvangt bijvoorbeeld 100 BTC nadat hij een sportwagen bij Alice thuis (X) heeft afgeleverd. Alice bevestigt de levering, die het smart contract activeert, om Bob automatisch de 100 BTC (Y) te sturen.
Het probleem op dit moment is dat Alice de levering niet kan bevestigen omdat die gegevens van buiten de blockchain vandaan komen. ChainLink lost dit probleem op.

ChainLink is een middleware oplossing. Het is een gedecentraliseerde Oracle-service die de mogelijkheid biedt om blockchains die smart contracts uitvoeren te verbinden met de buitenwereld.

Een voorbeeld over gokken met behulp van ChainLink

Om te illustreren, laten we zeggen dat Alice en Bob voor de wedstrijd van gisteren een weddenschap van $10.000 hebben gesloten, zei Alice dat de Toronto Raptors de Milwaukee Bucks zullen verslaan bij de verwachte basketbalwedstrijd. Bob stemde ermee in en creëerde een smart contract op Ethereum. Vervolgens vroeg hij de ChainLink nodes om verbinding te maken met Yahoo! Sports om accurate gegevens te verzamelen. Hij vroeg de nodes ook om verbinding te maken met PayPal zodat de 10.000 dollar naar de rekening van de winnaar kan worden gestuurd.

Via dit proces betaalde Bob de nodes LINK tokens voor hun service.

De Raptors wonnen het spel en met de hulp van ChainLink hoeft Alice niet op Bob te wachten om te betalen. Haar prijs van 10.000 dollar zal op haar PayPal-rekening moeten staan zodra de resultaten binnen zijn.

Andere toepassingen voor ChainLink

Bovenstaand voorbeeld is slechts een glimp van hoe ChainLink het volledige potentieel van smart contracts kan benutten. Door blockchains een veilig en decentraal kanaal te geven om met de buitenwereld te communiceren, zijn smart contracts nu naar een hoger niveau getild. Naast sportevenementen zijn hier enkele van de vele toepassingen van ChainLink en smart contracts:

  • Trustless Gambling – sensoren kunnen detecteren welke raceauto of renpaard als eerste is gefinisht en kunnen geld sturen naar mensen die hebben gewonnen. Dit kan ook worden toegepast bij online gokken, bijvoorbeeld voor winnaars aan een roulettetafel.
  • Trustless Insurance – met behulp van geolocatie kunnen verzekeringsmaatschappijen uw rijgedrag bepalen en verzekeringsvoorwaarden toepassen op basis van verzamelde gegevens.
  • Trustless Tracking – met behulp van GPS kan een bedrijf na de succesvolle levering van producten leveranciers uitbetalen.

De toepassingen zijn eindeloos. Het beste van alles is dat het mainnet van ChainLink begin juli live is gegaan. Dit betekent dat we nog in het beginstadium van ontwikkeling zijn. Met talloze use-cases verwachten we dat de vraag naar LINK de komende maanden exponentieel zal groeien.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment