Coinbase neemt het voortouw om een ‘all-in one platform’ te creëren, wat betekent dit voor de markt?

Er zijn verslagen verschenen dat Coinbase, de grootste crypto-exchange in de VS, onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke voordelen om Initial Exchange Offerings (IEO’s) en/of security tokens mogelijk te maken.

Wat zijn IEO’s & security tokens?

Voor degenen die het niet kennen, IEO’s zijn een nieuwe versie van Initial Coin Offerings (ICO’s). Het IEO-model vereist een gecentraliseerde crypto exchange om in te staan voor het aanbod en om de investeerders “door te lichten”. Security tokens daarentegen zijn traditionele securities die in token vorm gepresenteerd worden, in tegenstelling tot elektronische CUSIPs.

Dit is om een aantal redenen van zeer groot belang:

  • Coinbase wordt algemeen beschouwd als de grootste exchange in de VS, zowel qua volume als qua aantal gebruikers. Omdat zij zich richten op het voldoen aan alle reglementaire vereisten, hebben zij de beurs langzaam maar zeker uitgebreid met nieuwe digitale producten. Als zij nieuwe vormen van digitale assets toevoegen, dan kan dit het totale aantal assets dat door de beurs wordt ondersteund aanzienlijk opvoeren, waardoor het handelsvolume (en de bijbehorende bedrijfsinkomsten) waarschijnlijk nog hoger zal uitkomen.
  • Het IEO-model is de laatste tijd in de VS met veel scepsis ontvangen vanwege vragen over de naleving van de regelgeving en de legaliteit. Als Coinbase verder zou gaan met een productaanbod in deze ruimte, dan zou het waarschijnlijk gedreven worden door een juridisch oordeel dat ze ontvangen hebben, wat het regelgevend risico drastisch zou verminderen.
  • De meeste in de VS gevestigde crypto exchanges zijn er vooral op gefocust om te voorkomen dat er een notering plaatsvindt van activa die volgens de Amerikaanse wetgeving als een securitisatie kunnen worden beschouwd. De belangrijkste reden was een “poison effect”, wat betekent dat als een beurs 100 non-securities noteert, maar per ongeluk 1 security op de lijst zet, ze verantwoordelijk zijn als een gereguleerde beurs die als geheel functioneert. In principe kan één slechte appel het hele vat vergiftigen.
  • Als Coinbase met succes security tokens kan lanceren, zou het dan ook geen verrassing zijn als de handelsvolumes voor de security tokens uiteindelijk het cryptocurrency tradingvolume zouden overstijgen.
  • De lancering van deze twee producten (IEO’s en security tokens) zou Coinbase in een veel meer competitieve positie brengen ten opzichte van gereguleerde beurzen zoals de New York Stock Exchange, NASDAQ, TSX, en andere.

Zoals we hebben uitvoerig besproken hebben in dit artikel, is één van ons belangrijkste stelling dat ieder aandeel, obligatie, valuta en grondstof in de toekomst gedigitaliseerd zal worden. Investeerders zullen in staat zijn om deze vier belangrijke activa te kopen, te verkopen en te houden op dezelfde beurs. De dagen van afzonderlijke beurzen en afzonderlijke rekeningen voor elk asset zullen verleden tijd zijn.

Wat is het juist recept?

Een goed voorbeeld daarvan is de in Israël gevestigde eToro (openbaarmaking: Morgan Creek is een investeerder). De Social Trading Company stelt beleggers in staat om aandelen, vreemde valuta, grondstoffen en cryptocurrencies te traden. Ze hebben meer dan 10 miljoen gebruikers en hebben vorig jaar honderden miljoenen dollars in EBITDA** gedaan. Het geheim recept?

**EBITDA – De letters in EBITDA staan voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Met andere woorden: de inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill. In de praktijk wordt dat gelijkgesteld met het bruto bedrijfsoverschot.

Ze stellen investeerders in staat om drie dingen te doen:

  1. Elke belegger kan aandelen, valuta’s, grondstoffen en cryptocurrencies kopen, verkopen en houden, allemaal op hetzelfde platform.
  2. Elke belegger kan deelnemen aan “social trading”, dat is een combinatie van traditionele handel in financiële assets en met een social media stijl informatie feed. De soorten informatie die gedeeld wordt in deze feeds kan een toelichting zijn op een aandeel, een technisch analistengrafiek van een grondstof, of iemand die vragen heeft over een specifiek asset.
  3. Elke belegger kan de “copy trading” functionaliteit inschakelen. Dit stelt de gebruiker in staat om een andere investeerder/handelaar te selecteren die hij wil evenaren en het eToro-platform zal elke trade die de geselecteerde investeerder maakt, nabootsen. Als u Sally volgt en zij koopt Apple aandelen met 3% van haar portefeuille, dan koopt u onmiddellijk Apple aandelen met 3% van uw portefeuille. Als Sally haar olie-futures positie verkoopt, dan verkoopt u ook uw olie-futures positie.

Deze drie componenten hebben een productaanbod gecreëerd waar miljoenen mensen internationaal naartoe stromen. De groei heeft ertoe geleid dat het bedrijf de Amerikaanse markt heeft betreden en nu is het mogelijk dat ze concurreren met Robinhood, Coinbase en een aantal andere Fintech bedrijven.

Naarmate elk aandeel, obligatie, valuta en grondstof gedigitaliseerd wordt in de loop van de tijd, zal het voor Fintech bedrijven gemakkelijker worden om een aanbod zoals eToro op te bouwen. Het wordt duidelijk dat Coinbase en andere cryptocurrency exchanges grotere ambities hebben – ze willen de ervaring van de belegger bezitten, in plaats van alleen maar als beursinfrastructuren te fungeren.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment