Cosmos (ATOM)

In deze coinanalyse zullen wij ons verdiepen in het Cosmos project, de technologie en het ontwikkelingsplan. Ook zullen wij de use-cases en adoptiemogelijkheden van het Atom-token analyseren.

De visie van Cosmos is om het voor ontwikkelaars eenvoudig te maken om blockchains te ontwikkelen. De bestaande drempels worden kleiner doordat de blockchains met elkaar kunnen samenwerken. Het einddoel is om een internet van blockchains te creëren en dit op een gedecentraliseerde manier. Deze visie wordt bereikt door een reeks van open source tools die we alsook in deze analyse gaan beoordelen.

Concept

Cosmos (ATOM) is één van de populairste projecten en coins van de afgelopen maanden. In feite begon de eerste opmars rond 13 maart, toen het mainnet dat al meer dan 3 jaar gepland stond, operationeel werd.

Cosmos is een uitzonderlijk ambitieus project. Het wil namelijk de blockchain worden die alle andere samenbrengt in een soort van interoperabiliteitsplatform der blockchains. Een platform dat niet alleen bruikbaar is, maar ook zeer schaalbaar is.

Cosmos noemt zichzelf het meest aanpasbare, schaalbare, krachtige en interoperabele ecosysteem van verbonden blockchains. Het protocol verbindt sidechains genaamd “zones” met een centrale blockchain genaamd de “hub”. Als deze schakels eenmaal compleet zijn, kunnen ze snel van de ene naar de andere ruimte worden overgezet, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Elke zone wordt beschermd tegen kwaadwillende actoren door door Byzantine Fault Tolerant algoritmes, waaronder de eigen Tendermint Core software van het project. Het doel is om een grotere schaalbaarheid te bieden aan andere blockchains tijdens het uitvoeren van cross-blockchain transacties.

Voordat Cosmos er was, waren blockchains niet in staat om met elkaar te communiceren. Ze waren moeilijk om te bouwen en konden maar een beperkt aantal transacties per seconde verwerken. Cosmos wil dit probleem oplossen met zijn eigen unieke visie.

Technologie

Normaal bouw je van de grond af aan een blockchain. Toen was er Ethereum die ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties vereenvoudigde door middel van de Virtual Machine-blockchain, waarop iedereen aangepaste logica kon implementeren in de vorm van smart contracts. Nu is er Cosmos die met behulp van de Tendermint Core de rest van het probleem zal aanpakken, namelijk het vereenvoudigen van het ontwikkelen van een blockchain.

Het Cosmos-netwerk bestaat uit drie hoofdonderdelen:

De Tendermint Core – De Tendermint Core is een software-implementatie die het Tendermint BFT-algoritme voor consensus en het interblockchain communication (IBC)-protocol (IBC) bevat, die de consensus en de netwerklagen met elkaar verbindt om op die manier de communicatie tussen de hub en alle zones te verbeteren.

Application Blockchain Interface (ABCI) – Dit maakt de reproductie van dApps in een verscheidenheid aan programmeertalen mogelijk. Omdat ABCI niet beperkt is tot één programmeertaal kunnen ontwikkelaars het applicatie-gedeelte van hun blockchain in elke taal maken. De ABCI fungeert als de verbinding tussen de Tendermint Core en de Cosmos SDK.

Cosmos SDK – Dit is de applicatielaag van het Cosmos Network en biedt ontwikkelaars een basis framework voor een blockchain. Hiermee wordt de complexiteit verminderd doordat de meest voorkomende blockchain functionaliteit, zoals governance, tokens en staking, wordt meegeleverd. Ontwikkelaars voegen vervolgens extra gewenste functies toe door plugins te ontwikkelen.

Tendermint

Dit is het eerste Proof-of-Stake consensusalgoritme dat ontwikkeld werd met behulp van het Practical Byzantine Fault Tolerant (PBFT) algoritme. Dit op BFT gebaseerde PoS protocol verleent het recht om nieuwe blocks op een pseudo-willekeurige manier voor te stellen aan validators en dit op basis van een multi-round stemproces.

Om deze blocks af te ronden en te verbinden is er echter een enorme meerderheid van validators nodig die het voorgestelde block moet ondertekenen. In het geval van Cosmos is dit twee derde van het quorum. Het bereiken van een consensus op deze manier kan meerdere onderhandelingsrondes duren om de blocks af te ronden. Een BFT-systeem kan slechts één derde van de mislukkingen tolereren, inclusief kwaadwillig en arbitrair gedrag.

Het tendermint-algoritme heeft de volgende kenmerken:

 • Een veiligheidsgrens van 1/3 van de validators.
 • Compatibel met openbare of private chains.
 • Consensus beveiliging.
 • Prioriteit geven aan consistentie.
 • Onmiddellijke functionaliteit in minder dan 3 seconden, transacties worden direct afgerond zodra een block wordt aangemaakt.

Cosmos maakt gebruik van een Proof-of-Stake consensus die bekend staat als gedelegeerde PoS. Dit houdt in dat de stakers worden georganiseerd in groepen van validators en groepen van afgevaardigden. De afgevaardigden beslissen welke validators zullen deelnemen aan de consensus en de validators werken aan het valideren van transacties en het toevoegen van nieuwe blocks in de blockchain.

Er worden beloningen gegeven aan validators en afgevaardigden in de vorm van ATOM-tokens, maar het Cosmos Netwerk is op een zodanige manier geconstrueerd dat in principe elke cryptocurrency kan worden gebruikt als een reward-token. In dit systeem wordt elke node die op een kwaadaardige manier blijkt te werken, uit het netwerk verwijderd en de tokens worden uit het netwerk gehaald.

Cosmos SDK

De Cosmos SDK biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om een blockchain en dApps te bouwen, terwijl ze zich alleen zorgen hoeven te maken over de applicatielaag. Met de toevoeging van de ABCI-applicatie wordt de status van de applicatie in een apart consensusproces beheerd, waardoor Cosmos een grote verscheidenheid aan scripttalen en cryptocurrencies kan ondersteunen.

De Cosmos SDK vereenvoudigt het bouwen van veilige blockchain-applicaties bovenop Tendermint Core. Het is gebaseerd op twee belangrijke principes:

 • Modulariteit: Modules creëren waarmee ontwikkelaars eenvoudig applicatie specifieke blockchains kunnen laten draaien.
 • Capabilities-based security: Dit is ontworpen om kwaadwillende modules tegen te gaan.

Samengevat:

Alles bij elkaar genomen biedt de TenderMint Core een consensus over de Cosmos Hub, terwijl de zone blockchains hun eigen consensus behouden zonder dat ze Tendermint hoeven te gebruiken.

Blockchains die verbonden zijn met de Cosmos Hub zullen met behulp van het IBC-protocol met elkaar kunnen communiceren, zonder rekening te houden welk consensus-algoritme er wordt gebruikt. Dit zal de overdracht van assets tussen blockchains mogelijk maken zonder afbreuk te doen aan hun contractuele kenmerken.

IBC werkt het beste met blockchains die een hoge finaliteit hebben, zoals Proof-of-Stake blockchains, maar het kan ook worden gemaakt om met Proof-of-Work blockchains te werken door middel van het gebruik van peg-zones. Een voorbeeld hiervan is Ethermint, die in principe een op Tendermint gebaseerde Ethereum is, met zijn PoW-functies gestript en bovenop een PoS-consensus werkt.

Tot slot

Blockchains binnen het Cosmos Network hoeven niet eens een Tendermint te draaien. We kunnen ons dus een wereld voorstellen waarin IBC bijvoorbeeld rechtstreeks in een toekomstige Proof-of-Stake Ethereum wordt ingebouwd en waarin de IBC’s interoperabel zijn tussen alle andere blockchains in het ecosysteem.

Hier is een voorbeeld waar alle bovengenoemde blockchains met elkaar verbonden zijn via de Cosmos Hub:

Zoals je kunt zien, is Cosmos veel meer dan alleen maar blockchain software, het is een set protocollen en software tools die ontworpen zijn om een universum van blockchains te integreren en het voor ontwikkelaars gemakkelijk te maken om hun eigen blockchains te laten draaien met aangepaste ontwerpparameters.

Gebruik

De ticker code van Cosmos is ATOM

Deze utility-token kan op drie manieren binnen het ecosystem gebruikt worden:

 1. Een mechanisme voor spampreventie.
 2. Het uitgeven van tokens.
 3. Een stemmechanisme in het bestuur.
 1. Als een mechanisme voor spampreventie – De ATOM tokens worden gebruikt om vergoedingen te betalen. De vergoeding kan evenredig zijn aan de hoeveelheid berekening die door de transactie wordt vereist, vergelijkbaar met het concept van “GAS” bij Ethereum.
 2. De economische veiligheid van de Cosmos Hub – Dit hangt af van de hoeveelheid ATOM-tokens die worden ingezet (dit is een functie). Hoe meer ATOM er zijn, hoe meer “skin” er op het spel staat en hoe hoger de kosten zijn om het netwerk aan te vallen. Hoe meer ATOM er verbonden zijn, hoe groter de economische veiligheid van het netwerk is. Deze inzet gaat gepaard met de zogenaamde block-rewards.
 3. ATOM-houders mogen de Cosmos Hub delegeren Dit doen ze door te stemmen op voorstellen, en uiteraard gebeurd dit met hun ATOM tokens.

 

 

Cosmos heeft een aantal zeer interessante “use-cases”:

 • DEX – Aangezien Cosmos Blockchain zoveel blockchains met elkaar verbindt, spreekt het voor zich dat het gemakkelijk verschillende ecosystemen met elkaar kan laten samenwerken. Dit is een perfecte setting voor een gedecentraliseerde uitwisseling.
 • Cross-chain transacties – Op dezelfde manier kan de ene zone gebruik maken van de services van een andere zone via de hub Cosmos.
 • Ethereum opschalen – Dit is één van de meest gebruikte toepassingen. Elke EVM-gebaseerde zone die verbonden is met de Cosmos hub zal, zoals in de architectuur, ook aangedreven worden door het Tendermint consensussysteem. Hierdoor kunnen deze zones sneller opschalen.

Cosmos is geen product, maar een ecosysteem dat gebaseerd is op een reeks modulaire, aanpasbare en uitwisselbare tools. De roadmap is hier beschikbaar!

Beschikbaarheid en prijs

 • De native token die op de Cosmos blockchain gebruikt wordt is ATOM. ATOM is niet ontworpen als een medium of exchange, noch als een store of value. Het zal puur gebruikt worden om op de Cosmos blockchain te staken/beveiligen.
 • Op dit moment zijn er van de 237 miljoen beschikbare ATOM tokens zo’n 190 miljoen in circulatie. Dit wil zeggen dat er ongeveer 80% van de tokens in circulatie is, wat over het algemeen een goed teken is.
 • Het ATOM token wordt het meest verhandeld op de Hotbit exchange (56%), gevolgd door de BitForex exchange (10%) en de GDAC exchange (11%). Andere gekende exchanges waar het token op verhandeld kan worden zijn HUOBI en Binance, maar op deze 2 is het volume echter nihil.

Andere aspecten.

Cosmos werkt aan het oplossen van zowel schaalbaarheid als bruikbaarheidsbeperkingen in de blockchaintechnologie. Schaalbaarheid is de afgelopen jaren het grootste probleem geweest onder de grootste blockchains ter wereld en geen van hen is in staat geweest om een oplossing te implementeren die hen in staat stelt om in de buurt te komen van de schaalgrootte die ze nodig hebben om de mainstream adoptiegraad te kunnen bereiken.

Als we kijken naar de bruikbaarheid, dan zijn zowel ontwikkelaars als gebruikers beperkt. Ontwikkelaars hebben een gebrek aan flexibiliteit bij het creëren van blockchainapplicaties en gebruikers zijn beperkt door het gebrek aan gemakkelijk toegankelijke applicaties. Cosmos gelooft dat het dit kan oplossen door het gebruik van de Go programmeertaal en een multi-layer structuur.

Team & Community

Het project heeft een lang traject afgelegd en is sinds 2014 actief. In 2015 werd Tendermint ontwikkeld, om vervolgens in 2016 de whitepaper van Cosmos te publiceren. Het mainnet is live gegaan op 13 maart 2019.

Het Cosmos-project heeft een enorme impuls gekregen, met een aantal bedrijven, teams en stichtingen. Cosmos is opgericht door Jae Kwon, een computerprogrammeur en voormalig medewerker van Amazon, maar de belangrijkste impuls voor Cosmos is afkomstig van de Zwitserse non-profit stichting The Interchain Foundation (ICF).

Het team is ook heel actief als het gaat om community betrokkenheid. Ze hebben een actieve officiële blog waar ze alle belangrijke ontwikkelingsupdates in detail bespreken. Ze hebben ook een Twitter account en Telegram Channel.

Jae Kwon – CEO & oprichter – Jae is de voorzitter van de Interchain Foundation en de CEO van Tendermint, die hij heeft opgericht om de wereld te redden van onnodige elektriciteitsverspilling om distributed ledgers te beveiligen. Onderweg realiseerde hij zich dat het gebruik van quorums en cryptografie in plaats van energie en hashing veel voordelen biedt, zoals snelheid en schaalbaarheid.

Onderwijs – Cornell University. BS. Studiegebied – Informatica (2001-2005).
Werkzaamheden en verenigingen – Robocup – AI-robots die voetballen met AI-robots

Ethan Buchman – Cofounder – Ethan ziet consensus algoritmes als een 21e eeuws middel om de sociale cohesie te bevorderen. Hij is gedreven om mensen nieuwe mogelijkheden te bieden om op schaal te coördineren en overeenstemming te bereiken.

Onderwijs: Universiteit van Guelph. Bachelor in de wetenschappen. Studiegebied – Biofysica (2010-2013).

Partnerschappen

Cosmos heeft lijst van meer dan 80 projecten. Dit zijn de meest Vermeldenswaardige projecten:

 • Binance
 • OmiseGo
 • FOAM
 • Oracle International Corporation
 • IRIS
 • DATA-chain
 • Loom Netwerk
 • ThetaToken

Community

Telegram - 11.511 leden
Twitter - 27.862 volgers
Reddit - 6.500 leden
Cosmos forum - 1.007 gebruikers
LinkedIn - 1.382 volgers
Medium - 4.970 volgers
Youtube - 1.332 volgers

Roadmap

Klik op de afbeelding om op de website de volledige roadmap te bekijken.

Conclusie

Cosmos is een visionair project met een degelijk ontwerp dat een pioniersrol heeft bekleed in vele concepten. De lancering van het Cosmos mainnet ging gepaard met een enorme opgewondenheid binnen de community, zoals blijkt uit de sterke prijsstijging van het ATOM-token. De ongevraagde listing op Binance en tientallen andere exchanges, alsook de ATOM’s snelle sprong naar de 21ste plaats, staaft de hypothese dat dit een serieus project is dat het waard is om op te volgen of er in te beleggen.

Nu het mainnet van Cosmos in zijn volgende fase van ontwikkeling is zal de invoering van IBC ervoor zorgen dat het belangrijkste deel van het netwerk voltooid wordt.

De tijd zal uitwijzen hoe het sommige van zijn concurrenten in de interoperabiliteits-ruimte, zoals Cardano, AION, ICON, enz. zal kunnen evenaren.De techniek is echter zeker intrigerend en ze lijken een zeer gepassioneerd en toegewijd team achter zich te hebben. De Tendermint- en Cosmos-teams zijn zeer betrokken bij hun activiteiten. Hoewel sommigen het project nog steeds als vaporware beschouwen vanwege een gebrek aan functies die in de whitepaper worden genoemd, is er toch een grote diversiteit aan projecten, waarvan sommige al mooie resultaten hebben geboekt op hun respectievelijke gebieden. Het zal zeer interessant zijn om te zien wat voor rol zij zullen spelen.

Als Cosmos er in slaagt om in de toekomst uit te groeien tot het internet van de blockchains, dan zal het een zeer belangrijke en krachtige positie innemen op het gebied van de blockchain-ontwikkeling.

tot slot

Team – Goed team met sterke technische achtergrond.

Idee – Eén van de vele projecten die het probleem van schaalbaarheid/interoperabiliteit wil aanpakken.

Whitepaper – Mist enkele van de cruciale informatie (bv. token metrics, info over sentinel nodes, etc.)

Er is onvoldoende transparantie in het gebruik van de opbrengsten en sommige van de cruciale “token-metrics”, zoals verlagen van het verdeelpercentage, die van grote invloed kan zijn op de delegatieleden en dus op de beslissing van beleggers om zich als stakers bij het netwerk aan te sluiten.

Roadmap – Toont geen deadlines, heeft alleen betrekking op het mainnet.

Score

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment