Crypto Psychologie – Angst zou onze BFF kunnen zijn!

De cryptoprijzen blijven voor verwarring zorgen. Ondanks alle argumenten en nieuws dat invloed zou moeten hebben op vraag en aanbod, blijft de realiteit dat de prijs vooral wordt bepaald door emotie.

Het fundamentele nieuws van vandaag is uiteenlopend. Bijvoorbeeld, neem de huidige vermelding van Bitmain, één van de waardevolste bedrijven van in de crypto wereld, die in september een IPO voor maar liefst $18 miljard verwacht. Dit zou zelfs Facebook in 2012 overschaduwen. Het geroezemoes rond Bitmain gaat over meer dan alleen crypto: $18 miljard geeft een duidelijk en positief signaal over de belangstelling van investeerders.

Aan de andere kant, hebben we uitspraken van jongens zoals Ken Bianco, die toevallig deel uitmaakt van het Amerikaanse Ministerie van Terrorisme en Financiële Inlichtingen. Vorige week sprak hij in een dreigend relaas over de manier waarop de VS hun AML/KYC-regels vrijwel overal ter wereld willen handhaven. Als dit een beetje klinkt als een befaamde Duitse heer met een vreemd uitziende snor, dan heb je het bij het rechte eind.

Deze twee situaties zijn natuurlijk twee uitersten; elke dag is er veel informatie die nauw samenhangt met de theoretische vraag en het theoretische aanbod van crypto, waarvan geen van beide iets heeft uitgemaakt nu de prijzen van crypto blijven dalen.

Toch is er volgens een objectief standpunt een verschil tussen wat er in de werkelijkheid gebeurt en de huidige cryptoprijzen.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de prijzen alleen maar stegen (FOMO), dalen ze vandaag in confrontatie met de angst om alles te verliezen (Fear of Losing All – FOLA). Misschien is angst de sleutel tot de toekomst.

"FOLA" zou onze vriend kunnen zijn

In veel gevallen hebben we vermeld hoe groot het belang is geweest van het gebruik van relatieve waarde door traditionele beleggers. Wij blijven ervan overtuigd dat de wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten worden overgewaardeerd met behulp van maatstaven als koerswinstratio’s en andere financiële maatstaven. Hoewel dit punt kwantitatief gezien absoluut juist is, heeft het geen resonantie. Sinds het begin van het jaar hebben bijvoorbeeld beleggers in de Nasdaq Composite een winst van 13% behaald.

Deze aanwinst is behaald terwijl Facebook – het op drie na grootste aandeel in de cap-weighted Nasdaq Composite – een fiasco is geweest. In vergelijking daarmee boekten beleggers in Nasdaq Composite het afgelopen jaar in de exacte tijd een winst van 12% naar een overvloedig jaarrendement van 25%. Over het geheel genomen hebben deze mensen weinig reden gehad om ongelukkig of angstig te zijn.

Kantelpunt zou kunnen komen van Trump

Hieronder volgen enkele inzichten uit een recente peiling naar de angsten van institutionele vermogensbeheerders. De twee belangrijkste kwesties waren eind maart: onvoorspelbare politieke gebeurtenissen in Washington DC en handels-/tarifaire meningsverschillen tussen de VS en China. Zo’n 70% van de respondenten maakte zich grote zorgen of was enigszins bezorgd over deze kwesties.

Sindsdien is het alleen maar erger geworden. De confronterende strategie van Washington op het gebied van de buitenlandse relaties zorgt voor een schok op de wereldwijde valutamarkten. In de afgelopen twee weken heeft de Russische Roebel 12% verloren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Tegelijkertijd is de Amerikaanse dollar met meer dan 40% gestegen ten opzichte van de Turkse Lira.

We kunnen wel stellen dat Turkije van weinig belang is voor het globale monetaire systeem, maar Rusland niet. Turkije speelt een sleutelrol in het Midden-Oosten en elke instabiliteit in dat gebied is voldoende om de angst van investeerders weg te nemen die tot uiting komt in de energie-, inflatie- en valutamarkten.

Vroeger wees dit scenario beleggers in de richting van goud. Dit gebeurt nu niet. Op het moment van schrijven, was goud net door de $1200 gebroken, dat dit jaar met 8% is gedaald. In het kader van de Turkse situatie wijst dit op een verlies van vertrouwen in goud in een werelddeel dat historisch nauw verbonden is met het metaal.

Alleen theorievorming

Nu, als er een sterke correctie zou plaatsvinden in de aandelenkoersen of er zou een even sterke rally plaatsvinden in de crypto, dan zou er bewijs zijn dat beleggers hier zouden profiteren van de relatieve waarde. Helaas gebeurt dat op dit moment niet. Bitcoin prijzen zijn fractioneel gedaald, maar verkopers blijven stampen op de meeste altcoins. Zolang dit niet verandert, worden de cryptoprijzen gedrukt door FOLA.

 

What's your reaction?

Leave a comment