Crypto regels die u kunnen helpen met uw portfolio!

Voordat we verder gaan uitweiden over de voornaamste disciplines/regels, is het belangrijk dat je de grootste verschillen kent tussen een traditionele markt en de crypto markt. Dit zijn de voornaamste verschillen die de meeste crypto investeerders al wel zullen kennen.

De verschillen tussen crypto en andere markten

  • Crypto markt slaapt niet, de markt is 24/7 geopend.
  • De cyclussen tussen euforie en depressie liggen kort samen en buigen veel sneller om dan bij andere markten, in de crypthandel gebeurt alles aan een snel tempo. Als een beurs ‘bearish’ is, dan kan het een paar weken of maanden duren. Bij crypto kan de volgende week alles anders zijn.
  • Volatiliteit, dat wil zeggen koersfluctuaties. In deze markt is 30% per dag normaal en tot 100% is niet zeldzaam. Daarvoor moet je een goede maag hebben, teminste als je veel trade. Traditionele media zijn bijvoorbeeld te traag voor crypto. Als in een artikel staat dat Bitcoin met 30% gedaald is, dan zal de situatie al veranderd zijn tegen de tijd dat de auteur het op zijn website publiceert.
  • Aandelenhandelaren bekijken dikwijls alles in %. Crypto traders denken in de x factor (in de vorm van een x-voudige toename of afname).
  • Illegale zaken zoals inside trading vinden overal plaats. Echter, in de ongereguleerde crypto ruimte gebeurt het vaker en zijn de effecten groter. Een voordeel in kennis is rendabeler in crypto.

1. Investeer enkel het geld dat je kan missen

Beleg alleen wat u kunt verliezen. Tijdens de recente crash in januari 2018 zijn hobby-investeerders in vlammen opgegaan. Meldingen van frustratie en verlies gingen ten koste van kapotte monitors, verbrijzelde laptops en zware monetaire verliezen. Hoewel de regels in meer specifieke volgorde van belangrijkheid zijn, is het veilig om aan te nemen dat dit de belangrijkste regel is.: “de regel om de regels te regeren.” Zodra uw geld is omgezet in crypto, beschouw het dan voor altijd als verloren. Er is absoluut geen garantie dat u het terugkrijgt. Verliezen zijn niet alleen het gevolg van dips in de markt; buitengewone factoren zoals hacks, bugs en overheidsregulering kunnen ervoor zorgen dat u nooit meer uw geld ziet. Als u geld belegt dat u niet kunt verliezen, moet u een stap terug doen en uw huidige financiële situatie opnieuw beoordelen. Want wat u gaat doen is een daad van wanhoop. Dit omvat: het gebruik van creditcards, het afsluiten van hypotheken, het aanvragen van leningen, of alles verkopen en de wererld rondreizen.

2. Hou de bewegingen van Bitcoin altijd in de gaten, ookal bezit u deze niet

De meeste altcoins zijn nauw aan Bitcoin verbonden. Als Bitcoin een drastische prijspomp doormaakt, kan de prijs van de altcoins dalen omdat mensen proberen hun altcoins te verkopen om zo te profiteren van de winsten van BTC; omgekeerd, als de prijzen van Bitcoin drastisch dalen, kunnen ook de prijzen van de altcoins dalen omdat mensen hun altcoins naar fiat omzetten. De beste tijden voor altcoin groei doen zich voor wanneer Bitcoin organische groei of achteruitgang laat zien, of stagnerend blijft in prijs.

3. Doe nooit al uw eieren in één mandje. Diversifiëren is de sleutel!

Terwijl het potentieel om meer te verdienen wordt versterkt met de hoeveelheid geld dat je investeert in een coin, wordt het potentieel om meer geld te verliezen des te groter. Een andere manier om erover na te denken is door te kijken naar de cryptocurrency markt als geheel, als je gelooft dat dit nog maar het begin is, dan zal hoogstwaarschijnlijk de hele marktkapitalisatie van de cryptocurrencies toenemen. Hoe groot is de kans dat deze stijging van het marktkapitalisatieplafond volledig wordt veroorzaakt door één coins en niet door meerdere coins? De beste manier om de algemene groei van crypto veilig vast te leggen is diversificatie en de vruchten ervan te plukken door de groei van meerdere coins. Leuk weetje – Tussen januari 2016 en januari 2018, zijn de altcoins Corgicoin toegenomen met 60.000x, en Verge is toegenomen met 13.000x. In dezelfde periode is Bitcoin met 34x toegenomen. Terwijl je indrukwekkende winsten zou hebben behaald met Bitcoin, zou een investering naar andere coins je in principe grotere winsten hebben opgeleverd (indien je op de juiste moment hebt verkocht).

4. Wees niet hebzuchtig

Wees niet hebzuchtig. Niemand verloor ooit geld met een winst te nemen. Als een coin begint te groeien, groeit de hebzucht in ons mee. Als een coin met 30 procent stijgt, waarom dan niet overwegen om de winst te nemen? Zelfs als de doelen zijn gesteld op 40% of 50%, moet je op zijn minst een deel van de winst opstrijken voor het geval dat de coin het doel niet bereikt. Als je te lang wacht of op een hoger punt probeert uit te stappen, loop je het risico dat je winst die je al hebt verdiend, verloren gaat of dat die winst zelfs in verlies verandert. Maak er een gewoonte van om winst te nemen en te scouten voor herintreding als je wilt doorgaan met het oogsten van potentiële winst.

5. Investeer niet blindelings

Er zijn mensen in deze wereld die een blinde een bril zouden verkopen als ze geld zouden kunnen verdienen. Diezelfde mensen spelen op de crypto markt en grijpen elke kans aan om minder geïnformeerde investeerders uit te buiten. Ze zullen je vertellen wat je moet kopen of beweren dat bepaalde coins zullen moonen, alleen maar om de prijzen te verhogen, zodat ze hun posities op een goed moment kunnen verlaten. Door het sterk speculatieve karakter van de huidige crypto markt zal een goede investeerder altijd zelf onderzoek doen om de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het potentiële beleggingsresultaat. Informatie die afkomstig is van zelfs de beste investeerder is, op zijn best, geweldige informatie, maar nooit een belofte, dus je kan nog steeds een blauwtje lopen.

6. doe niet mee aan FOMO

FOMO (fear of missing out) niet. Dit is een plek waar mensen het vaakst geld aan verliezen. Een vleugje manipulatie, twee eetlepels mediahype, een kopje aankondigingen van CME en CBOE, en een genereus handvol FOMO dreven de prijzen van Bitcoin op van $10.000 naar $20.000 in december. Sinds die tijd is Bitcoin gedaald tot een dieptepunt van $6.000 en momenteel zit het ongeveer rond de $6.600. Het is gemakkelijk om terug te kijken en te zeggen: “Als ik maar wat langer had gewacht, dan had ik voor $6.000 kunnen kopen in plaats van te moeten wachten tot Bitcoin weer $20.000 bereikt, zodat ik terug een break-even bereik”. Maar de realiteit is, dat de combinatie van 1) hebzuchtig zijn, 2) blind investeren, en 3) FOMO waarschijnlijk veel te maken heeft gehad bij het behalen van de all time high van Bitcoin. Zelfs in de krankzinnige wereld van de cryptocurrency, als een coin zo snel stijgt, zal het corrigeren. – het is een kwestie van tijd. Speculatieve stijgingen worden bijna altijd gevolgd door dips. Terwijl het op een trein springen op volle snelheid klinkt als iets dat recht uit een James Bond-film komt, weet ik zeker dat de meesten van ons het ermee eens kunnen zijn dat we waarschijnlijk een aantal ledematen zouden kunnen redden als we er bij de volgende stop gewoon op zouden hebben gewacht.

Vergeet niet dat u niets verliest totdat u besluit om uit te cashen. 

7. Deel je coins op in bepaalde categorieën en denk op long-term

Categoriseer uw investeringen en bekijk het groter plaatje. In het proces van je onderzoek zul je uiteindelijk merken dat je tegen een paar verschillende categorieën van coins aanloopt. Voor sommigen van hen, geloof je dat ze goede teams, een geweldige visie, verbazingwekkende publiciteit en een track record voor succesvolle ontwikkeling hebben. Geweldig! zet deze dan vast voor je long-term/middle-term visie, op een ledger of een andere veilige wallet. Als de prijs daalt, overweeg dan niet eens om met paniek te verkopen! Want alles in uw middle-term of long-term wallet moet een bepaalde tijd onaangeroerd blijven. Een coin kan altijd wel eens met 20% dalen en binnen onze gemeenschap zijn we altijd getuige van enkele panic-sellers. Maar het is ook al op regelmatige basis voorgekomen (vooral in 2017) dat diezelfde coin een week later opeens x2 of zelfs bijna x3 doet. Kijk naar ripple die op een maand tijd ongelofelijke winsten boekte.

8. Leer uit je fouten

Accepteer nooit zomaar een verlies. Evalueer altijd de situatie en probeer erachter te komen waarom het is gebeurd. Neem die ervaring mee als een aanwinst voor uw volgende zet, die beter zal zijn omdat u nu meer weet dan wat u voorheen wist. We beginnen allemaal als amateurs, en we hebben allemaal geld verloren door het hele trading/investering gebeuren. Door mijn eerst ICO research ben ik ook van $2000 naar de $300 gegaan, maar ik weet nu wat mijn fouten zijn geweest en ik kan er alleen maar uit leren. En geef toe iedereen moet wel een shitcoin bezitten waarover je liefst niet wil praten. Niemand is perfect, niemand wint elke trade of niet elke investering is perfect. Laat je niet ontmoedigen door de verliezen, want de realiteit is dat ze je een betere trader/researcher maken als je ervoor kiest om ervan te leren.

9. Als je iets doet van trading, stel dan stop losses in

Voor de coins die u niet gebruikt voor middle-term of long-term, moet u altijd een stop loss instellen. Dit is belangrijk om verschillende redenen – de meest voor de hand liggende is het beperken van uw verliezen. Maar nog belangrijker, je dwingt jezelf om te beslissen over een punt van aanvaardbaar verlies, en omdat je nu een referentiepunt hebt, bent u in staat om uw effectiviteit te meten om te kijk of je deze strategie gaat behouden of gaat aanpassen voor toekomstige transacties. Soms tijdens een marktdip kunnen altcoins crashen, en stop losses kunnen leiden tot meer rentabiliteit door het automatisch verkopen tegen USDT of fiat dat u later kunt gebruiken om opnieuw in te voeren tegen lagere prijzen.

Tip:

Controleer altijd het tickersymbool. Tickersymbolen zijn niet universeel en kunnen in zeldzame gevallen van uitwisseling tot uitwisseling verschillen. Deze gevallen, kunnen u duur komen te staan. Bitcoin Cash handelt bijvoorbeeld op sommige markten als BCH, terwijl het op andere markten als BCC handelt. BCC is ook het tickersymbool voor BitConnect, dat onlangs als Ponzi-schema werd uitgebracht. Als je BCC kocht met de indruk dat het Bitcoin Cash was, zou je veel geld verloren hebben.

10. Ben bewust van de vele scams!!

In elk klassiek Ponzi/pyramide schema staan twee dingen centraal: een investering met (zogenaamd) een opmerkelijk hoog rendement, en een verhaal over waarom de buitengewone rendementen zo gemakkelijk te behalen zijn. Wanneer elk moment van de investering een gegarandeerd samengesteld maandelijks rendement belooft, kunt u zo goed als zeker zijn dat u in de problemen komt. Dus voordat je investeert, doe eerst onderzoek naar het product en het bedrijf – lijken ze goed bekend? Hebben ze een geschiedenis van succes? Zijn zij werkelijk wie zij zeggen dat zij zijn?

Hier zijn verschillende signalen die u aan zulke schema’s zou kunnen herkennen:

  1. U krijgt nooit echt zekerheid voor uw investering in crypto’s, alleen maar de belofte dat u geld terugverdient.
  2. Het gegarandeerde rendement van uw investering is te mooi om waar te zijn.
  3. Je wordt op een ingewikkelde maar overtuigende manier verteld waarom de rendementen zo sterk zijn.

En tot slot

De cryptocommarkten zijn een groeiend, vaak verwarrend ecosysteem, waarin je duizenden kansen vindt om veel geld te winnen – en te verliezen. Elke dag worden er nieuwe coins geboren en gaan er sommige oude coins dood. Dagelijks zijn er coins die zware klappen krijgen, en sommige stijgen dan weer bijna verticaal.

Als u zich houdt aan bovenstaande regels, vermindert u het beleggingsrisico aanzienlijk. Hoewel deze regels zeker niet de enige lessen zijn die je nodig hebt, zijn ze zeker een geweldige basis om mee te starten. Soms zijn dingen echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals het kijken hoe de waarde van uw portfolio keldert en nog steeds de ijzersterke wil hebben om de verkoopknop te weerstaan. Eén van de beste oplossingen die ik hiervoor gevonden heb, was om lid te worden van een community en zelf een eigen community op te starten van gelijkgestemde investeerders in cryptocurrencies. Opgeleide en slimme crypto-traders en de leden van de community zijn er om je inspanningen te ondersteunen en zullen je in de moeilijke tijden bijstaan.

Bovendien reist de cryptocurrency markt met lichtsnelheid in vergelijking met andere markten. Dagelijks komen er nieuwe coins op de markt (in 2016 waren er zo’n 550 verschillende coins, de dag van vandaag zijn het er zo’n 1500) en elke coin heeft dagelijks nieuws. Ik twijfel er niet aan dat je nieuws kunt lezen en analyseren, maar dat niveau van informatiebombardementen zal altijd effectiever worden gebruikt in een groep. In deze communities zie je leden nieuws en relevante artikelen linken over coins waarin je hebt geïnvesteerd, en coins waarvan je nog nooit hebt gehoord. De community zal je kennis ongetwijfeld veel sneller uitbreiden dan wanneer je het alleen moet doen.

Vele communities hebben een gratis en betaald lidmaatschap. Het betaalde lidmaatschap is vergelijkbaar met een gratis lidmaatschap, in de zin dat iedereen  toegang heeft tot de community. Maar de betaalde heeft meer hands-on begeleiding van de analisten, en je kunt meer leren via de educatieve aspecten.

Ook wij hebben onze Trade.be community, die je makkelijk kan terugvinden op verschillende platformen. Zo kan je onze community al zeker terugvinden op “Telegram”

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gedeelte ‘perfecte trading’ aandacht en totale focus van het proces vereist. Laten we eerlijk zijn, traden is niet voor iedereen. 

 

What's your reaction?

Leave a comment