Crypto veralgemenen kan iedereen, maar marktmanipulatie niet!

We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat de markt zeer onstabiel en volatiel is. Het is geen hobby waar je aan zou moeten deelnemen als je een zwak hart hebt. De crypto-markt kan zelfs de vastberadenheid van de sterkste doorgewinterde investeerders testen.

Slechts een klein percentage van de investeerders is in staat geweest om de enorme voordelen te plukken van deze jonge generatie van een markt. Die vroege gelovigen in de technologie die zich tot op dit punt vasthielden, hebben enorme winsten geboekt. Maar ze hadden ook te lijden onder de hoge marktgroei en de scherpe daling van de prijs.

In de afgelopen 2 weken ging Bitcoin (BTC) van $6.400 naar $7.400 en weer terug naar $6.400 en Ethereum (ETH) heeft een nieuw dieptepunt bereikt voor 2018. Terwijl dit het cryptocurrecy landschap is, is deze manipulatie niet gezond. Veel mensen kijken naar het Goldman Sachs nieuws als de reden voor de daling, maar dat is niet het begin en de reden waarom Bitcoin (BTC) een nieuwe wending begon te nemen.

Wat een jaar

Samen met de daling van Bitcoin (BTC) heeft Ethereum (ETH) een nieuw dieptepunt bereikt voor 2018, na een stijging tot ongeveer $1.400 in januari. De laatste keer dat ETH zo goedkoop was, was in mei 2017, waardoor alle winsten die een investeerder sindsdien heeft gemaakt, werden weggeveegd. Veel munten zitten in dezelfde boot als ETH, of erger nog. In feite, zijn de meeste munten die al langer dan een jaar in omloop zijn, voor het grootste deel dezelfde prijs of minder dan precies een jaar geleden, behalve Bitcoin (ongeveer $4.500 een jaar geleden).

Dit stelt ons de vraag; is elke andere coin met uitzondering van Bitcoin de moeite waard in de toekomst en moeten investeerders alleen nog maar altcoins traden? Persoonlijk hebben wij hier geen antwoord op want wij hebben ook geen glazen bol, maar jaar in jaar uit houden veel coins niet stand en in veel gevallen dalen de prijzen.

Coördinatie op zijn best

Op 5 september 2018 heeft de cryptomarkt iets gedaan wat de wenkbrauwen deed fronsen. Twee negatieve nieuwsartikelen werden gepubliceerd uit meerdere online nieuwsbronnen over crypto-valuta. Deze artikels waren gericht op een aantal van de redenen waarom er een verlies van 17 miljard dollar in Bitcoin’s marktkapitalisatie was. Een artikel schreef over hoe Goldman Sachs van plan was om terug te komen van hun plannen om een Crypto Trading desk te openen. Dit is groot nieuws aangezien het adoptiebeleid van gevestigde banken één van de grootste obstakels is die crypto-valuta’s tegenhoudt. Elk nieuwsbericht over de mogelijke adoptie van crypto-valuta’s door traditionele banken kan leiden tot bepaalde marktbewegingen.

Het andere artikel ging over de mogelijke reactivering van een Bitcoin wallet met een bedrag van ongeveer 800 miljoen dollar. Een gedeelte van de bitcoin in de wallet werd vervolgens verspreid over verschillende online exchanges. Op die manier werd er een daling van de prijs van Bitcoin verwacht.

Bitcoin grafiek

De koersdaling van Bitcoin en zijn forks zoals Bitcoin cash en andere waren niet verrassend. Zij volgden hetzelfde prijsdalingspatroon.

Bitcoin Cash grafiek

Wat ons opviel waren de overeenkomsten in de prijsbewegingen van altcoins die losgekoppeld zijn van Bitcoin. Deze altcoins zijn helemaal geen forks van Bitcoin. Ze hebben hun eigen afzonderlijke blockchain en projecten. Zij zouden dan ook hun eigen afzonderlijke prijsbewegingen moeten volgen. Op dezelfde wijze als Tesla’s prijsdaling van Elon Musk’s eigen anekdotes en twitter posts los staan van Amazon die recordbrekende cijfers verwezenlijkte.

Hier zijn de prijsbewegingen van de belangrijkste coins en tokens van de markt in dezelfde periode.

De top altcoins

Als je terugkijkt op Bitcoin grafiek, dan laat deze grafiek duidelijk 2 verschillende grote dips zien qua prijs. Alle andere grafieken zijn gebaseerd op de dezelfde tijdsperiode van de 2 Bitcoin dips met hun eigen dips. Het grote verschil is dat de altcoins onderhevig waren aan een duidelijke 3de dip. Deze dip kan waarschijnlijk te wijten zijn aan de vele altcoin bezitters die uiteindelijk de markt verlaten hebben nadat er 2 grote sell-offs op de markt zijn geweest die veel van de topcoins op exact hetzelfde moment hebben geraakt.

Dit brengt ons bij onze oorspronkelijke vraag en de gedeeltelijke titel van dit artikel. Was dit een gecoördineerde manipulatie in de Crypto-valutamarkten? Is het een grove fout in de getoonde koers gegevens vanwege de grote trade volumes? Of was het gewoon toeval?

Onze Jordan (Wolf of wallstreet) met zijn nonsens

Alle veralgemeningen zijn dom. Tegenwoordig zijn er veel mensen die crypto een grote oplichterij noemen, of voorspellen dat Bitcoin naar nul zal gaan, of dat Ether overbodig zal worden. In een recent CNBC-interview beweerde de beroemde oplichter Jordan Belfort: “Het geheel is zo dom. Dit ding gaat als een soort mirage verdampen”.

Jordan is een veroordeelde misdadiger vanwege zijn frauduleuze stock manipulatie schema’s die teruggaan naar de Dotcom-dagen van bijna 20 jaar geleden. U moet hem zo krediet geven voor het benutten van kansen om het publiek te bedriegen. Maar zijn mening voegt nauwelijks iets nieuws toe.

We weten allemaal dat er sprake is van crypto-fraude. Daarom is het zeer belangrijk om te onthouden dat alle druk omtrent regelgevingen niet slecht is. Het voordeel is dat de boel wordt schoongemaakt, zodat alledaagse cryptogebruikers en investeerders niet worden opgelicht door pump and dump-regelingen.
Maar wat is het kennisniveau van Jordan over de toepassingsmogelijkheden en technologische voordelen van blockchains en cryptocurrency? Bij gebrek aan echt begrip komen veralgemeningen goed van pas.

Zelfs serieus georiënteerde en goed geïnformeerde cryptoliefhebbers laten zich meeslepen als, en wanneer, ze enkele van de absurde opvattingen in de gemiddelde ICO whitepaper gaan geloven.

Kijk maar naar de zogenaamde Ethereum killers. EOS en enkele anderen beginnen als een Dapp op het Ethereum-platform terwijl ze hun eigen mainnet bouwen. Voor de lancering was er veel hype over hoe het EOS Mainnet het spel permanent zou veranderen. Sindsdien is het verhaal veranderd door de vele netwerkproblemen die volgden.

EOS handelt op dit moment in de buurt van $6.50, ruim boven het $4.50 dieptepunt van augustus, in vergelijking met het hoge niveau van $22.00 in april. Dit is geen veroordeling van EOS of hun Mainnet. Net als het internet kost de ontwikkeling van de cryptowereld veel tijd en geld.

We moeten niet vergeten dat EOS als één van de top 10 ICO’s van vorig jaar een goede financiële basis heeft en dat ze eigenlijk wel iets hebben om te laten zien voor hun geïnvesteerde tijd en geld. EOS is daarom een verstandige zet.

Hier is het punt

Er is een provocerend artikel met de kop: Cryptocurrencies Need to Die for the Market to Live van de mensen op hackernoon.com. De auteur, Anthony Xie, wijst op de studie van de slechts 37 werkende producten in de top 100 coin en tokens. Xie suggereert dat de cryptomarkt te robuust is en dat de handel in alle 200+ cryptos nauw samenhangt.Afbeeldingsresultaat voor Anthony Xie hackernoon

Voor investeerders is de opmerking van Xie’s observatie volkomen juist. Waarom zouden alle Crypto’s deze handel op een dergelijke manier moeten drijven? Wanneer u de complexe technologie wegneemt, hebben we immers te maken met het evalueren van zowel de beweegredenen voor hun businessplan (whitepaper) als de waarschijnlijkheid dat een bedrijf met beperkte of misschien geen managementervaring succesvol is.

We hebben bij verschillende gelegenheden gewezen op het risicokapitaalinvesteringsmodel dat ervan uitgaat dat slechts ongeveer 5% van de investeringsprojecten positieve resultaten zal opleveren. Dat duurt meestal 3 tot 5 jaar voordat deze investeringen zich bewijzen. Degenen die dat wel doen, maken echter een groot aantal zonden goed met de andere 95%.

ICO’s worden in de meeste gevallen zeker niet meer bevoordeeld dan risicokapitaalprojecten. Als we de top 10 van cryptocurrencies nemen, stel jezelf dan de vraag hoeveel er vijf jaar lang ontwikkeld hebben buiten Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin en Stellar: heel weinig.

Dat gezegd zijnde, waarom zouden de prijzen van de cryptohandel in zo’n nauwe correlatie moeten worden gebracht? Het antwoord is omdat de investeringswereld nog steeds algemene uitspraken doet over beslissingen. Over het geheel genomen zal dit met de tijd veranderen en dat zal de grotere, meer ontwikkelde projecten ten goede komen.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en proberen we iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?