Cut the bullshit!! Wat is Initiative Q nu echt? #FTS

Bijna iedereen heeft de laatste tijd wel wat nieuws van Initiative Q in de sociale media gezien. Saar Wilf’s Initiative Q zegt dat het “het betalingsnetwerk van morgen” zal zijn. Om de massale adoptie aan te moedigen die nodig is om te slagen, is Wilf begonnen met een virale social media campagne die hiermee gepaard gaat:

“Geïnteresseerd in een gratis loterij ticket ter waarde van 130.000 dollar, waarvan ik schat dat het een betere kans heeft dan 1% om te winnen?

Initiatief Q is zonder enige twijfel de nieuwe hype in de crypto space en vooral onder degenen die nog niet lang in deze markt zitten. Om 1 ding al zeker duidelijk te maken, het zal het probleem van massa adoptie van Bitcoin NIET oplossen en dit omdat het gewoonweg geen digitale valuta is. Het is niets minder dan een utopie om de OneCoin-kant op te gaan, dit is onze mening. Vandaag gaan we dieper in op hun concept zodat we kunnen vaststellen of het nu een scam is of niet.

Concept

Inititatief Q wint veel aan tractie met activiteit op sociale media, vooral Facebook en Twitter. Het lijkt erop dat veel mensen die niet bekend zijn met cryptocurrencies dit zien als de nieuwe Bitcoin samen met de kans om rijk te worden.

Het uitgangspunt van de Inititative Q is het opbouwen van een nieuw betaalnetwerk. Om veel adoptie te krijgen, geven ze aanzienlijke bedragen van hun toekomstige valuta weg aan “early adopters”. De munteenheid is ‘Q’, die ze als hefboom willen gebruiken in de ‘one global currency’.

Het voorbehouden van Q’s voor mensen die zich aanmelden is de manier waarop Initiative Q een hype genereert en vroegtijdige adoptie aanmoedigt – de enige manier waardoor dit soort nieuwe betalingssysteem kan worden opgebouwd.

Volgens de roadmap wordt de lancering van het netwerk verwacht aan het einde van 2021, maar volgens het team is er geen garantie dat al deze stappen met succes zullen worden afgerond.

Hoe gaan ze te werk?

Initiative Q maakt gebruik van een verwijzingssysteem, wat betekent dat gebruikers een verwijzingscode – geplaatst door iemand anders – nodig hebben om lid te worden. De uitgenodigde persoon moet dan de registratie “verifiëren”.

Zodra gebruikers zijn goedgekeurd, wordt een bepaalde hoeveelheid Q voor hen gereserveerd en krijgen zij hun eigen verwijzingscode om een beperkt aantal nieuwe leden aan te werven, die zij op hun beurt moeten verifiëren. Dit alles creëert een web (of piramide) van nieuwe mensen.

Registreren stelt u in staat om een specifiek bedrag van de Q-valuta te reserveren, namelijk de huidige waarde van de reservering die het bedrijf op de website weergeeft. Dit wordt gebruikt om de registratie aan te moedigen.

De Q zal een uniform systeem voor betalingen, verkoop en transfers zijn dat overal direct werkt. Het doel hiervan is om Q te kunnen gebruiken in alle gebieden, waardoor de noodzaak om geld in te wisselen tegen hoge kosten wordt vermeden.

 

Hun geloofwaardigheid?

Het Initiatief Q is opgezet door Saar Wilf, die enige ervaring heeft met zowel start-ups als de betaalwereld. De website beweert dat ‘Het Initiative Q-team bestaat uit top-deskundigen op het gebied van betalingssystemen, macro-economie en internettechnologie’, maar er zijn geen namen/gegevens over wie de medewerkers zijn, dus het team is in principe anoniem.

Dit is een eerste grote RED FLAG, omdat we geen middelen hebben om te controleren of het team in staat is om dit grote project van de grond te krijgen. Op de website staat dat ze meer teamleden zullen rekruteren zodra ze meer leden hebben, maar er is geen garantie dat dit zal gebeuren.

Daar komt nog bij dat er geen details zijn over de financiering, zo’n project kost zeer veel geld om het alleen al op te bouwen.

Er is ook geen platform of enig ander bewijs dat het systeem in de praktijk werkt: geen MVP, alpha- of beta-versies, ze zorgen er in principe voor dat mensen zich eerst aanmelden en dan alles bouwen. Dus hieruit zien we dat het project geen cryptocurrency is. De kans is dus groot dat alles beheerd en gecontroleerd wordt door een centrale partij. Deze kan er met alle Q’s vandoor gaan of zelf Q’s bijmaken wanneer ze dat willen.

Hun plan

Dit alles betekent dat Initiative Q miljoenen leden nodig heeft om investeerders te overtuigen om echt geld te investeren en pas als het geld er is, kan het team worden gerekruteerd en het netwerk daadwerkelijk worden opgebouwd.

Het andere doel van dit project zou kunnen zijn om lijsten van mensen te verzamelen, gecombineerd met hun e-mailadressen en hun naaste vrienden (in feite een netwerk van gegevens). Persoonsgegevens zijn veel geld waard en aangezien de registratie moet worden bevestigd dat de meerderheid van de mensen op deze lijst wettig zijn, wil dus zeggen dat het allemaal gaat om echte mensen en niet om fake profielen die aangemaakt worden door bots. Dit maakt die lijst zeer waardevol voor bijvoorbeeld adverteerders die deze gegevens kunnen gebruiken voor gerichte advertenties.

Het verkopen van deze lijsten is een manier waarop Initiative Q geld kan verdienen. Indien ze dit geld gebruiken voor het eigenlijke project, zoals ze zouden moeten doen, is het een ander verhaal.

De daadwerkelijke uitvoering van het project is zo ver weg dat de meeste mensen het toch al zullen vergeten zijn, zelfs indien het project een scam is en er niets wordt uitgevoerd.

Conclusie

Het initiatief Q: heeft geen werkend product, zeer vaag plan en projectbeschrijving (in principe alleen met behulp van mooie woorden), anoniem team, financiering van het project niet toegelicht.

Er is geen duidelijk bewijs dat Initiative Q een scam is, maar er zijn veel red flags die het erg moeilijk maken om dit project serieus te nemen. Het komt er allemaal op neer hoeveel waarde u aan uw persoonlijke gegevens hecht. Voor nu hebben ze alleen nog maar namen, e-mail en wachtwoord nodig (gebruik een uniek wachtwoord voor het geval dit een poging is om accounts te stelen), maar ik zou niet verbaasd zijn als ze in de toekomst om meer vragen van mensen die zich hebben geregistreerd.

Belangrijke aandachtspunten bij dit “project”: 

  • Op dit moment nog steeds een onbestaand betalingssysteem.
  • Distribueert alleen de saldo’s van gecentraliseerde fiat.
  • Heeft nog steeds niet laten zien hoe het met anonimiteit zal omgaan.
  • Heeft nog steeds niet laten zien hoe het in ons huidig wettelijk klimaat van regionale kapitaalbeperkingen, strikte KYC-procedures en beperkingen bij anonieme transacties zal omgaan.

Naar onze mening is er ook geen duidelijk voordeel van het idee in vergelijking met cryptocurrencies – er is ook geen use-case voor eigenlijke Q token die minder waardevol is dan cryptocurrencies zoals ETH. Bitcoin heeft ook voordelen vanwege first mover advantage. Er zijn ook projecten zoals Request of UTRUST die overeenkomsten hebben en verder in ontwikkeling zijn. Zelfs als het geen scam is, zien wij niet in hoe Q van de grond zou komen.

Dit kan zeker als een soort exit scam gezien worden.

Dit scenario is mogelijk: Het project zal proberen om de Q-currency op één of meerdere exchanges te krijgen. Wanneer er genoeg geld in het potje zit (pump & dump) zullen de de oprichters al hun Q verkopen en spoorloos verdwijnen.

Score

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment