De 3 meest beloftevolle blockchainprojecten uit China!

In dit artikel presenteren we ons onderzoek naar enkele Chinese blockchain projecten. Het artikel is gebaseerd op de – naar onze mening – 3 meest veelbelovende projecten in China, inclusief namen die we al kennen zoals Neo en Tron.

Eén jaar geleden zag CoinMarketCap’s top 10 er heel anders uit dan de dag van vandaag. Mensen hadden nog maar net gehoord over Neo (het was Antshares 12 maanden geleden), Qtum bestond niet, Tron bestond niet en ook vele anderen niet. De kans is groot dat de markt er over 1 jaar weer heel anders zal uitzien dan nu het geval is.

In dit artikel gaan we het hebben over 3 projecten uit China waarvan wij geloven dat ze in 2018 als enorme projecten uit de bus zullen komen. Het zijn VeChain, Matrix en Nebulas.

VeChain (VET)

Er zijn veel cryptovaluta die hun bestaansrecht moeten verdedigen. Zij voegen weinig toe, of hebben een invulling die zo abstract is dat niemand weet waarvoor het juist dient.

Dit verhaal gaat niet op voor VeChain. Deze blockchaintoepassing is juist een specifieke oplossing voor een probleem dat steeds groter wordt binnen de internationale economie. Met VeChain kun je de echtheid van producten controleren en kun je precies zien waar het product gemaakt is en uit welke onderdelen het bestaat. In concrete bewoording: je kunt met VeChain niet alleen zien of bijvoorbeeld jouw Rolex echt is, je kunt ook zien van welke materiaal deze gemaakt is en wanneer.

We bestellen steeds meer online en vaak komen de producten van ver. Zo ver dat er kan worden getwijfeld aan de authenticiteit van de producten, de herkomst en de waarde. Dankzij VeChain hoef je hier niet meer onzeker over te zijn. Validiteit, verificatie, echtheid en de exacte herkomst van de producten is te zien.

Ondanks dat het platform pas drie jaar oud is, heeft het partners waar andere cryptovaluta alleen maar van kunnen dromen. Zowel Renault als PriceWaterHouse Coopers zijn partners van VeChain, maar de lijst met bedrijven die de toepassing gebruiken is nog veel langer. En wie ook in de rij staat, is de Chinese overheid. Juist, de overheid die de strijd aan wil gaan met veel van de cryptomunten, heeft interesse in samenwerking met VeChain, onder andere omdat dit kan zorgen voor een enorme economische impuls.

VeChain is een bijzonder concrete blockchaintoepassing die een wereld van verschil kan maken voor zowel producenten als consumenten. Met VeChain wordt het mogelijk om producten direct te verifiëren. Je kunt de historie van een auto natrekken, bekijken waar een stuk fruit vandaan komt, of je kunt bekijken of de merkkleding die je hebt gekocht wel echt van Nike of Adidas is. Dit is van groot belang voor het vertrouwen van de consument.

We zien op dit moment veel producten die verkocht worden onder namen die niet kloppen, en wanneer het vertrouwen van de consumenten ontbreekt, blijft de economische vooruitgang ook op een laag pitje staan.

Vergis je niet: VeChain is geen munt van de toekomst. Het is een werkend product dat nu al een oplossing vormt met blockchaintechnologie. VeChain werkt daarnaast al samen met een groot aantal bedrijven en dagelijks worden er nieuwe toevoegingen gedaan, zodat het werkende product nog breder ingezet kan worden.

VEN/VET/THOR! Waarom zoveel tokens?

In februari 2018 heeft VeChain de naam aangepast. Het bedrijf heet vanaf nu VeChain Thor, maar de meeste mensen kennen VeChain nog gewoon onder de eigenlijke naam. De toevoeging heeft echter wél betekenis. Door Thor Power (THOR) te gebruiken, kan VeChain nu ook bedrijven de mogelijkheid geven om eigen toepassingen te maken die op de blockchain actief kunnen worden, samen met VeChain. Dit platform gebruikt daarom verschillende tokens. Allereerst de VEN/VET van VeChain, maar daarnaast ook THOR-tokens.

Dit klinkt niet vreemd, omdat het al eerder gedaan is. NEO gebruikt hetzelfde principe in de vorm van GAS-tokens. Het is echter wel verwarrend voor de mensen die willen investeren. Zowel VEN als VET worden gebruikt voor de tokens van VeChain.

Het token van VeChain ging eerst door het leven als een ERC-20 token nl. VEN. Het netwerk van Ethereum werd gebruikt om de ICO van Vechain te lanceren.

Vechain is recent overgestapt naar hun eigen blockchain (Vechain Thor). Alle tokens (VEN) moeten overgezet worden van de blockchain van Ethereum naar die van Vechain Thor. Hiervoor is er momenteel een “Mainnet Token Swap” aan de gang.

De tokenswap wordt ondersteund door een aantal exchanges en de mobiele wallet (android / IOS) van Vechain Thor. De swapfunctie kan bij de mobiele wallet pas gebruikt worden vanaf 10 augustus.


De lijst van beschikbare exchanges voor de tokenswap:

De belangrijkste partnerschappen van Vechain Thor

 • DNV GL – Certificering: Het partnerschap tussen VeChain (VEN) en DNV GL is de hoeksteen van VeChain’s strategie. DNV GL is een wereldwijd opererende onderneming op het gebied van kwaliteitsborging en risicobeheer en is toonaangevend in haar vakgebied. Het bedrijf voorziet andere bedrijven van audit- en adviesdiensten, software-oplossingen en het verstrekken van certificeringen die cruciaal zijn voor hun activiteiten. Het bedrijf heeft niet alleen een bewezen staat van dienst op het gebied van kennis, maar heeft ook een sterke focus op het aanbieden van innovatieve oplossingen aan hun klanten. Zo gaf het bedrijf in oktober 2017 meer dan 50.000 elektronische certificaten uit (80% van de nieuwe uitgifte), waarbij toezichthouders uit 52 “staten” deze erkenden alsof het papieren certificaten waren.
 • PWC – Audit en Advies: In mei 2017 hebben PwC China en PwC Singapore VeChain opgenomen in hun incubatieprogramma. VeChain heeft via het programma toegang tot de expertise en adviezen van PwC voor haar groeitoename in Zuidoost-Azië (een regio met een enorm groeipotentieel). Het partnerschap gaat echter verder dan een enkele adviserende rol, aangezien PwC VeChain presenteert met klanten en VeChain’s oplossing promoot bij hun klanten.
 • Kuehne & Nagel – Toeleveringsketen en logistiek: Het Zwitserse K&G is de grootste zeevrachtexpediteur ter wereld en de tweede in luchtvracht. Het bedrijf is goed voor ongeveer 10% van ’s werelds lucht- en zeevrachtactiviteiten en heeft een omzet van meer dan $20 miljard, een brutowinst van 1,665 miljard in het eerste kwartaal van 2017, en heeft meer dan 76.000 werknemers in dienst. Kuehne vroeg VeChain om haar verzendpakketten te voorzien van een systeem voor tracering.
 • De Chinese tabaksindustrie: VeChain heeft samengewerkt met de twee organen die de tabaksindustrie in China reguleren: het China State Tobacco Monopoly Administration en de China National Tobacco Corporation. Om een idee te krijgen van het belang van deze instanties: China is goed voor 30 procent van de wereldwijde consumptie van sigaretten. Het probleem is dat namaaksigaretten het land teisteren, wat dankzij VeChain kan worden bestreden.
 • BitOcean – Financiële diensten: BitOcean is waarschijnlijk de eerste ICO die op de VeChain Thor-blockchain wordt geïntroduceerd. BitOcean is een ATM-oplossing in crypto-valuta die in Japan wordt gebruikt. De onderneming heeft een volledige vergunning van de Japanse Financial Services Authority (FSA), waardoor zij fiat stortingen en opnames kan aanvaarden. Op haar website verklaart het bedrijf dat het elke partnered exchange via API’s kan verbinden met haar ATM-netwerk.
 • Fanghuwang – Financiële diensten: Fanghuwang verstrekt collateral backed leningen (zoals vastgoed) aan kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) met behulp van nieuwe technologieën zoals cloud computing, AI en Big Data om financieringsbronnen op elkaar af te stemmen. Door de implementatie van deze technologieën kon het bedrijf de tijd voor het verstrekken van een lening verkorten van 1 maand (met behulp van traditionele diensten) tot minder dan 7 dagen, terwijl het ondertussen de kosten met 70% verlaagt. Via deze samenwerking zal VeChain oplossingen ontwikkelen om het dataverzamelingssysteem, de datakwaliteit en de uitwisselbaarheid van data te verbeteren, om uiteindelijk de kosten voor het verkrijgen en gebruiken van de data te verlagen.
 • INPI Asia: Een ander partnerschap dat medio april is bekendgemaakt, is dat met INPI Asia. Het bedrijf ontwikkelt Nanochips met fotonische eigenschappen, genoemd NDCode. Het verschil tussen deze chips en de chips die momenteel worden gebruikt, zoals RFiD en NFC, is dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen, gemakkelijker kunnen worden geïdentificeerd met scanners (zelfs als ze beschadigd zijn), kunnen worden gebruikt in elk type omgeving, en onzichtbaar zijn. Door deze eigenschappen kunnen de chips worden opgenomen in bijvoorbeeld kunstwerken, waardoor de kunst kan worden gevolgd, authentiek is, en gemakkelijker verhandeld kan worden.
 • Yida Group: VeChain werkte ook samen met Yida Group, één van de grootste vastgoedontwikkelaars in China. Het doel van dit partnerschap is om papieren documentatie overbodig te maken. Dit partnerschap sluit aan bij het werk van VeChain in de ontwikkeling van smart-steden, aangezien de keten een perfecte aanvulling is op de ivd-industrie dankzij de waardeverdeling, transparantie, privacy en veiligheidskenmerken.
 • E-grid consulting: Tot slot; VeChain is toegetreden tot de auto-industrie door samen te werken met E-grid consulting, een bedrijf dat haar klanten voorziet van ERP-, SCM-en CRM-oplossingen met betrekking tot hun IT-en Big Data-services. Niet alleen zal VeChain een bewijs van oorsprong (tracering) van de auto mogelijk maken, door ervoor te zorgen dat de papieren van de wagen niet worden vervalst, maar zal het ook mogelijk zijn om statistieken gebruikt door autofabrikanten te delen om hun business intelligence te verhogen. Uiteindelijk zal de blockchain autoverzekeringsmaatschappijen in staat stellen om klanten te voorzien van zeer aanpasbare pakketten met betrekking tot hun rijgewoonten, de auto die ze bezitten en haar geschiedenis.

Andere aspecten

 • Team van 40+ ontwikkelaars
 • CTO heeft bijna 18 jaar ervaring in telecommunicatie en informatie verwerkende diensten, en bezit meer dan 100 relevante patenten
 • Heeft al een werkende app op de iOS-AppStore voor het traceren van producten en het verifiëren van hun authenticiteit
 • Samenwerking met een toonaangevende leverancier van RFID-oplossingen om op te treden als hun hardware-afdeling voor chips die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op VeChain.
 • Een “use-case first”-benadering voor het ontwerp hebben.
 • Geschikt voor 10000 tx/s.
 • Hebben met succes blockchain-oplossingen geïmplementeerd in verschillende industrieën, zoals luxegoederen, likeur en landbouw. Deze use-cases gaan verder dan het Proof of Concept en zijn al wereldwijd op de markt gebracht.
 • Onlangs rebranded naar VeChain Thor en in het proces vernieuwde hun economische structuur, wat zich nog meer op het bedrijfsleven zal richten. Door beroepsonderwijs en -opleiding in stand te houden wordt passief THOR gegenereerd op basis van de hoeveelheid die op een bepaald moment wordt gehouden.
 • THOR zal worden gebruikt als het gas van VeChain. THOR houders kunnen vanaf een bepaald bedrag smart contracts activeren en transacties gratis uitvoeren op het netwerk. Dit standaardiseert en stroomlijnt cash flows voor bedrijven die VeChain zullen gebruiken en stelt hen in staat om nauwkeuriger voorspellen wat de kosten van het gebruik van het netwerk zullen zijn, in tegenstelling tot een heleboel andere blockchains op dit moment.

Matrix (MAN)

Matrix is een open-source blockchain die smart contracts en machine learning services ondersteunt. Met zijn met artificial intelligence (AI) versterkte infrastructuur wil Matrix een revolutie teweegbrengen in de gebruikerservaring bij het uitvoeren van smart contracts door het hele proces sneller, eenvoudiger en veiliger te maken.

Het is een complete blockchain oplossing die flexibele blockchain netwerken wil aanbieden, die continue zelf-optimaliserende multi-chain transacties ondersteunt. Door de blockchain te herbouwen met AI, maakt Matrix het ook mogelijk om zijn mining power te gebruiken voor op AI-gebaseerde big data applicaties. Dit door het oplossen van complexe AI algoritmes (genregulerende netwerken, clinical diagnoses, video analytics, financial modelling etc.).

Het vergt een grote hoeveelheid energie die nodig is om de typische proof of work berekeningen uit te voeren en het stelt hen in staat om rechtstreeks waarde toe te voegen aan de wereld en aan de applicaties die op de MATRIX chain zullen draaien. Het idee is ongelooflijk goed doordacht en de ontwerpers hebben de vooruitziendheid gehad om na te denken over de knelpunten die andere blockchains in de problemen kunnen brengen op het gebied van milieu, zelfoptimalisatie en wijdverspreide smart contract implementering.

Hun lijst van investeerders en partners van zowel de overheid als de professionele sector is indrukwekkend. Dankzij hun goed op elkaar aangesloten senior leadership zal die lijst alleen maar blijven toenemen. Als zij hun connecties kunnen benutten, kan Matrix de blockchain-infrastructuur zijn voor prioritaire overheidsinitiatieven, zoals de beroemde One Belt One Road. Hun testnet zal 30 september (of vroeger) gelanceerd worden, het mainnet staat gepland voor 30 december 2018 en is sinds eind 2016 in ontwikkeling.

De belangrijkste partnerschappen van Matrix

 • Matrix is de enige blockchainpartner voor de Nationale overheid die in opdracht van One Belt One Road Research and Development Centre een AI-oplossing voor het center heeft ontwikkeld. Matrix zal fungeren als een incubator voor bedrijven en zal het enige blockchainproject zijn dat wordt aangenomen door bedrijven die de OBOR-doelstellingen zal nastreven. De nationale overheid heeft triljoenen opzij gezet voor afval- en wegenprojecten en het heeft ook 2,1 miljard dollar geïnvesteerd in een AI researchpark in Peking. Een perfecte combinatie. Het is een zekerheid dat vele internationale contracten, zowel tussen overheden van verschillende landen als bedrijven van verschillende landen zullen worden ondertekend als gevolg van dit partnerschap
 • Geïnvesteerd door F&H VC, dat direct onder leiding staat van de voormalige CTO van de Alibaba Group
 • Partner met Hyperledger
 • Ze hebben ook een nauwe samenwerking met Gecheng IP, één van de beroemdste IP bedrijven in China met klanten zoals Total, Dell, Bentley, LG, Qualcomm en meer. Gecheng werkt samen met Matrix om hun workflow te verplaatsen naar de blockchain, wat betekent dat er potentieel is voor alle klanten met wie ze samenwerken. Dit wil simpel zeggen dat deze klanten in de toekomst in contact kunnen komen met de Matrix-blockchain.
 • In partnerschap met CY Credit, een bedrijf dat haar diensten verleent op het gebied van big datatechnologie, en dat onder leiding van de centrale overheid de nationale ontwikkelings- en hervormingsprovisie, de uitwisseling van kredietinformatie en de rapportage van data in binnen- en buitenland bevordert. Een perfecte “use-case” voor de blockchain.
 • Partnerschap met de Maleisische Industrie/Government Group for High Technology. Een overheidsinstantie in Maleisië onder leiding van het departement van de eerste minister, die samengesteld is om de industrie en de regering van Maleisië op één lijn te krijgen. Hun voornaamste doel is om te kunnen optreden als gesprekspartner tussen de leden om op die manier de high tech industrie in Maleisië vooruit te helpen in overeenkomst met de doelstellingen van de overheid. Tot de leden behoren grote instanties als Petronas, Sime Darby en Honeywell.

Andere aspecten

 • Het team is in zijn geheel als PI of Co-PI betrokken geweest bij meer dan 20 onderzoeksprojecten op nationaal niveau.
 • Team bevat voormalige Samsung, AMD, Microsoft en Facebook ingenieurs.
 • Intelligente Matrix-contracten stellen iedereen in staat om smart contracten te maken met een natuurlijk taalscript, omdat ze zelf het objectief invoeren en de condities creëren.
 • Intelligente contracten worden formeel geverifieerd door AI voordat ze worden ingezet – AI valt contracten aan en probeert er gaten in te vinden en er misbruik van te maken. Indien ze worden gevonden, worden deze vastgelegd voor de inbedrijfstelling.
 • Ondersteunt momenteel 10000 tx/s en streeft naar 1m tx/s.
 • Publieke en private versies van de blockchain kunnen over chains heen opereren, bedrijven kunnen kiezen welke data ze openbaar willen maken en welke ze commercieel te gevoelig vinden om openbaar te maken (en deze dan prive plaatsen).
 • Zelfaanpasbaar en permanente optimalisatie via de AI-deep learning algoritmes die in de mining zijn ingebouwd.
 • Specifieke mining hardware gepland voor de ontwikkeling – Matrix heeft wereldwijd belangrijke GPU hardwarebekwaamheid en het hoofd van de sectie AI is een Nvidia Partner Professor.
 • Het team won de PASCAL2 en VSCOCO AI wedstrijden in 2017 en versloeg teams van Microsoft, Facebook Labs, UC Berkeley en Intel.

Meer informatie op: Reddit

Nebulas (NAS)

Bij elk blockchain project met een “zoekprotocol”, stellen we ons de vraag wat er zou gebeuren als Google ooit besluit de blockchain ruimte te betreden. Tot deze dag komt, is Nebulas de oplossing.

Naast het feit dat het een zoekprotocol is, heeft Nebulas zijn eigen Virtual Machine die DApp ontwikkeling ondersteunt, en zorgt een efficiënt upgrade systeem tegelijkertijd voor snelle schaalbaarheid. Nebulas staat in deze lijst, omdat blockchains steeds meer mainstream worden en we meer en meer gebruik in de echte wereld beginnen te zien. Daarom zullen blockchainprojecten een robuuste, intuïtieve zoekfunctie nodig hebben.

Om items in een zoekmachine te rangschikken, moet er een gevestigd waardesysteem zijn. Er moet een manier zijn om het ene project, dApp, gebruiker of protocol, op waarde te beoordelen ten opzichte van het andere. Nebulas heeft een waardesysteem voor de blockchain ontworpen, wat het mogelijk maakt om gebruikers en accounts effectief te “waarderen” en overeenkomstig te belonen.

Combineer dit met dApps, smart contracts en andere geavanceerde functies, en Nebulas kan een serieuze concurrent worden indien ze het goed aanpakken.

De belangrijkste partnerschappen van Nebulas

 • De founder van Nebulas was één van de oprichters van Antshares.
 • Nebulas is verbonden met Tencent door hun WeStart programma dat hen financiert en adviseert, en hen zal helpen om met andere bedrijven in contact te komen.
 • Nebulas is in partnerschap met “500 Startups”, dit is een incubator en durfkapitaalinvesteerder vergelijkbaar met het Tencent WeStart-programma.
 • Ze zijn reeds begonnen met het opbouwen van relaties binnen de blockchain gemeenschap, wat erg belangrijk is voor elk protocol project. Huidige partners uit de blockchain zijn onder andere YOYOW, Gifto (een platform dat al meer dan 30 miljoen gebruikers heeft – een ranking systeem zal essentieel zijn) en Loopring.
 • Er werd geinvesteerd door FBG Capital, een durfkapitaalonderneming die in het verleden een aantal succesvolle Chinese blockchainprojecten heeft ondersteund.

Andere aspecten

 • Nebulas Rank (NR) – het kernalgoritme voor de rangschikking. Dit is een algoritme dat gebaseerd is op liquiditeit, de uitbreiding van assets onder gebruikers en de interactiviteit tussen gebruikers.
 • De CEO heeft gewerkt voor Google.
 • Hoofd engineering was een senior software engineer bij Google.
 • Co-oprichter was een engineer bij Ant Financial en architect van hun blockchainplatform.
 • Het Proof of Devotion consensus mechanisme selecteert boekhoudkundige nodes op basis van hun rang, volgens het NR-algoritme.
 • Net als Matrix beschikt Nebulas over zelfoptimalisatie, wat ze Nebulas Force noemen. Nebulas Force (NF) biedt de Nebulas blockchain en zijn gedistribueerde applicaties die erop gebouwd zijn, de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. Met NF kunnen ontwikkelaars veranderingen aanbrengen, nieuwe technologieën integreren en bugs repareren zonder dat ze een hard fork nodig hebben.
 • Het ontwikkelaar incentive protocol (DIP) biedt een feedback systeem dat ontwikkelaars motiveert om dApps van topkwaliteit te maken. Ontwikkelaars die goed scoren zullen direct beloond worden met het Nebulas token.
 • Nebulas voorspelt dat hun platform in de komende 5 tot 10 jaar meer dan een miljard gebruikers zal hebben.

Conclusie

Uitzonderlijke Chinese projecten kunnen gemakkelijk een tijdje onder de radar blijven door gebrek aan marketing of moeilijkheden bij het verspreiden van informatie, maar als ze eenmaal opgeblazen worden dan zul je deze ook opmerken. Met goed onderzoek kunt u hiervan profiteren en instappen, terwijl mensen nog steeds wachten op hun favoriete youtuber of blog website om hen te vertellen dat het OK is.

Deze 3 projecten worden volgens Trade zeer ondergewaardeerd en zullen uiteindelijk allemaal ergens in 2018-2019 als toonaangevend worden erkend. Wij verwachten eigenlijk dat alle 3 uiteindelijk zullen samenwerken, waarbij VeChain en Matrix beide verbonden zijn via Hyperledger en via hun relaties met de Chinese overheid, terwijl Nebulas het primaire zoekprotocol is voor beide blockchains.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de top 20, de top 10, de top 5 in 2018-2019 er heel anders zal uitzien dan vandaag. Wij verwachten nog altijd dat 2018 het jaar wordt dat de crypto echt mainstream begint te worden en dat de totale marktkapitalisatie in 2019 meer dan $1000 miljard waard zal zijn. Het is zeer indrukwekkend als je als project tot de top 20 behoort in zo’n hoogwaardige markt.

De meeste informatie in dit artikel is beschikbaar in het openbaar, maar bevat ook informatie die wij rechtstreeks van teamleiders hebben en die niet openbaar gemaakt is.

 

What's your reaction?

Leave a comment