De belangrijkste ontwikkelingen voor 2019

2018 is een bewogen jaar geweest in de crypto-industrie. De crypto-markt ondervond een ernstige prijscorrectie en het ging zelfs zo ver dat sommigen begonnen te twijfelen aan de toekomst van deze veelbelovende blockchain-technologie. Ondanks alle verliezen en FUD blijven de fundamenten groeien, en is 2019 een veelbelovend jaar voor de projectontwikkeling van bepaalde cryptocurrenties, die zich nu meer richting de massa gaan richten.

Institutionele organen raken steeds meer geïnteresseerd in cryptocurrencies. Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse staat Ohio die belastingbetalingen in Bitcoin accepteert. Handelaren die cryptocurrencies accepteren als betalingen zijn ook toegenomen en verschillende personen getuigen op sociale media hoe zij voor goederen en diensten betaalden met cryptocurrencies zoals BTC, ETH en BNB. De opvallende handelaars die Bitcoin accepteren zijn onder andere Overstock, eGifter, Expedia, Shopify, en nog andere.

Belangrijke institutionele ontwikkelingen voor 2019

2018 stond vol met verhalen over institutionele investeerders die zich zouden inkopen in cryptocurrencies, met in het bijzonder Bitcoin.

Dit heeft geen aanleiding gegeven tot een bull-markt, die velen onder ons wel hadden verwacht. Het ETF-voorstel van Bitcoin is in 2018 meerdere malen verworpen. Maar het marktsentiment is aan het veranderen, aangezien de SEC-commissaris heeft aangegeven dat een Bitcoin ETF “zeer waarschijnlijk” is.

Enkele institutionele ontwikkelingen die in 2018 steeds terugkwamen en in 2019 gelanceerd zullen worden:

  • Lancering Bakkt – 

Bakkt is een platform dat fysieke Bitcoin futures zal leveren (en in de toekomst ook nog andere crypto futures), deze zullen beschikbaar zijn in de Amerikaanse dollar, Britse pond en de euro. De fysieke cryptofutures zijn ontworpen om investeringen aan te trekken van institutionele beleggers, die tot nu toe uit de buurt van de markt zijn gebleven. Bakkt belooft echter een “gereguleerd ecosysteem” waar beleggers kunnen investeren in cryptocurrency producten.

Bakkt zal ook oplossingen bieden die een breed scala aan problemen verhelpen, die van invloed zijn op de marktadoptie van cryptocurrency. Deze oplossingen omvatten het toezicht op fraude en manipulatie. Dit gaan ze doen met behulp van een toezichtmechanisme dat dergelijke activiteiten kan opsporen en verminderen. Bakkt zal ook een gekwalificeerde custody service leveren voor cryptocurrencies, waardoor verschillende institutionele beleggers in staat worden gesteld om te beleggen in de cryptocurrencies

  • Lancering Fidelity Digital Assets

Dit is een financiële dienstverlenende onderneming, die bekend staat om haar “retail-brokerage” . Ze hebben cryptocurrency custody en brokerage oplossingen ontwikkeld voor grote instellingen. De services zullen worden aangeboden via de nieuwe onderneming, Fidelity Digital Assets. De eerste custody-oplossingen zullen voor bitcoin en ether zijn, maar de onderneming is ook van plan om andere digitale assets te gaan beheren in de toekomst. Wat de trading business betreft, zal het bedrijf de zogenaamde white-glove services aanbieden aan vermogensbeheerders (om hen te helpen de markt te betreden). Fidelity zal optreden als makelaar voor deze klanten en orders doorsturen naar OTC-desks waar de firma de beste prijs voor zijn klanten kan vinden.

  • Lancering exchange ErisX –

ErisX streeft ernaar om haar platform voor cryptohandel te lanceren tegen het tweede kwartaal van 2019. Het heeft de ambitie om een derivatenmarkt te lanceren bovenop de spotmarkt. Zowel ErisX als Bakkt heeft een lange lijst van grote Wall Street ondernemingen als financierders. De financiering zal helpen om het platform uit te bouwen. Met de toenemende financiële steun van toonaangevende bedrijven biedt ErisX de meest robuuste, veilige en gereguleerde digitale assets die beschikbaar zijn voor zowel institutionele als individuele deelnemers.

  • Lancering BTC-futures Nasdaq –

Nasdaq heeft nauw samengewerkt met de Commodities Futures Trading Commission (CFTC) om in het eerste kwartaal van 2019 goedkeuring te krijgen voor de voorgestelde lancering van Bitcoin futures. Nasdaq biedt professionele en institutionele beleggers een gecentraliseerde marktplaats die de deelnemers in staat stelt om te speculeren over de toekomstige prijsbewegingen van Bitcoin (BTC).

Deelnemers komen overeen om een lange “buy” of short “sell” positie te nemen op een specifieke toekomstige datum tegen een specifieke prijs. Eenmaal een contract aangegaan, moeten de participanten kopen of verkopen tegen de overeengekomen prijs, ongeacht wat de marktprijs is op het moment van de contractuitvoering. De Nasdaq Bitcoin futures zijn niet de eerste die de cryptocurrency markt hebben bereikt, en zullen waarschijnlijk niet de laatste zijn.

  • Lancering trading platform Boerse Stuttgart –

De op één na grootste aandelenbeurs van Duitsland zal binnenkort van start gaan, met beta-testen van hun platform. De beurs zal zijn activiteiten uitvoeren via een app genaamd “Bison”.

De beurs zal beginnen met de ondersteuning van Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin, maar in de toekomst zullen er nog meer cryptocurrencies beschikbaar zijn. De Bison App heeft als doel om de toegang tot de cryptocurrency markt zo intuïtief en toegankelijk mogelijk te maken. Het registratieproces en de KYC-vereisten zouden niet meer dan een paar minuten duren.

  • Lancering DX.Exchange (deze gaat Tesla, Apple, andere aandelen van Nasdaq digitaliseren op de Ethereum blockchain) –

Het in Estland gebaseerde bedrijf , DX Exchange zal de handel lanceren op “tokenized stocks”  en dit van de grootste bedrijven ter wereld. Dit werd bereikt door middel van een overeenkomst met MPS Marketplace Securities Ltd, een bedrijf dat tokens uitgeeft die de aandelen vertegenwoordigen door middel van smart contracts. In tegenstelling tot traditionele beurzen, biedt dit systeem zijn gebruikers de mogelijkheid om 24 uur per dag, 7 dagen per week te handelen op aandelen.

Ontwikkelingen die je in 2019 kan verwachten

–  Bitcoin – Gerelateerde afbeelding

De Bitcoin blockchain blijft zich ontwikkelen ondanks de bear markt, het meest opvallende aspect van de ontwikkeling is het Lightning Network.

Bitcoin verwerkt momenteel ongeveer 7 transacties per seconde. Deze lage transactiesnelheid is het belangrijkste technische argument tegen Bitcoin.

Het Lightning Network is een oplossing die eind 2017 werd gecreëerd om Bitcoin te helpen schalen en een hoge transactiesnelheid mogelijk te maken. Het Lightning Network heeft in de loop van 2018 gestage vooruitgang geboekt, is overgenomen door een startup voor het verwerken van betalingen, bekend als CoinGate, en is onlangs met 300% gegroeid door de ondersteuning van meer dan 4.000 nodes.

Een volledige versie van het Lightning Network wordt in 2019 verwacht. Het succes ervan zal dan gebaseerd zijn op adoptie, wat enige tijd in beslag zal nemen.

– Ethereum – Afbeeldingsresultaat voor ETHEREUM logo vector

Sinds de release in 2015 heeft de blockchain van Ethereum al zoveel dapps en games op zijn netwerk dat er zorgen over schaalvergroting zijn geuit.

Ethereum kan op haar platform pronken met meer dan 2.000 dapps, en ontwikkelaars zijn onder druk gezet om een oplossing te vinden voor haar schaalbaarheidsproblemen. Zelfs smart contractfunctionaliteit moet voortdurend worden bijgewerkt, aangezien de blockchain industrie blijft evolueren.

De volgende upgrade van Ethereum volgt in januari 2019. De update, Constantinople genaamd, is ontworpen om de efficiëntie van de blockchain te verbeteren. De block rewards voor miners zullen verminderen en de blockchain zal meer ASIC-bestendig worden.

Veel later in 2019 is Ethereum van plan om een tweede upgrade door te voeren, waaronder de implementatie van het Casper-protocol en sharding.

Casper zal Ethereum overzetten van een Proof-of-Work (PoW) protocol naar een Proof-of-Stake (PoS) protocol. PoS biedt een oplossing tegen grote mining bedrijven die te veel macht krijgen in de blockchain.

Sharding zal de Ethereum blockchain in staat stellen om hogere transactiesnelheden te bereiken, dit door het verdelen van netwerkbronnen zodat één enkele node niet elke transactie in de geschiedenis van de blockchain hoeft te verwerken, om een nieuwe transactie te kunnen sluiten.

– Litecoin – Gerelateerde afbeelding

Litecoin is zijn status als het zilver aan het goud van Bitcoin aan het verstevigen.

Nu Bitcoin uitgroeit tot een winkel van waarde, kunnen mensen zich terughoudend opstellen om het te gebruiken voor alledaagse transacties, en het liever opslaan. Litecoin is dus een alternatief om alledaagse betalingen mogelijk te maken.

De Litecoin Foundation heeft al een campagne die dit aanmoedigt, paywithlitecoin.co, die in principe de voordelen van betalen met LTC laat zien, zoals snelle transacties en lage kosten.

De verwachting is dat de kosten van LTC veel lager zullen uitvallen met de release van Litecoin Core 0.17. Deze update werd aangekondigd in oktober 2018 en zal waarschijnlijk begin 2019 worden vrijgegeven.

Het is echter onwaarschijnlijk dat het Lightning Network in 2019 een volledig functioneel product wordt, hoewel een belangrijke ontwikkeling wordt verwacht.

Litecoin streeft er ook naar om meer anonieme transacties op de blockchain mogelijk te maken om zo de fungibiliteit te vergroten. Dit werd aangegeven door Litecoin Founder Charlie Lee op de populaire crypto TV show Magical Crypto Friends en kan tot de prioriteiten van Litecoin behoren voor 2019.

– Cardano – Gerelateerde afbeelding

Cardano zou de eigenschappen van de Shelley fase in 2019 moeten vrijgeven, beginnend met delegatie en staakpool testnets. Shelley is de fase in de ontwikkeling van Cardano gericht op het volledig gedecentraliseerd en autonoom maken van het project.

Cardano zou ook geavanceerde smart contractmogelijkheden moeten bieden die geschikt zijn voor zakelijk gebruik, zeker als het gaat om transactiesnelheid.

– TRON – Afbeeldingsresultaat voor TRON Logo

TRON lanceerde zijn mainnet op 25 juni 2018 en is sindsdien blijven groeien.

Onlangs overtrof Tron Ethereum in het gebruik van dapps, maar ook in het aantal en het volume van de transacties die via deze dapps werden uitgevoerd.

In een recent interview zegt Justin Sun, CEO van de Tron Foundation, dat Tron zk-SNARKS in het netwerk zal opnemen. Naar verwachting zal dit in Q1 2019 plaatsvinden, wat betekent dat de overdracht van TRX tokens anoniem en in grotere mate privé kan worden.

Vermeldenswaardig is tevens de overname van BitTorrent door Tron in juli 2018, wat een stap is om de mainstream adoptie van Tron te bevorderen. Tron zal in 2019 zijn netwerk gaan inzetten om BitTorrent op een efficiëntere manier uit te bouwen, een ontwikkeling die bekend staat als Project Atlas.

– OmiseGo – Afbeeldingsresultaat voor OmiseGo Logo

Het OmiseGo-project brengt financiële services naar de “unbanked” van de wereld, met de nadruk op Azië. OmiseGo is gebaseerd op Ethereum netwerk dat dient/zal dienen als een peer-to-peer betalingssysteem en een gedecentraliseerde exchange.

In 2019, zal het project volgens hun roadmap een belangrijke mijlpaal bereiken. Namelijk, het creëren van een schaalbare PoS blockchain en een gedecentraliseerde exchange.

– Hyperledger – Gerelateerde afbeelding

Hyperledger is een open-source, non-profit en onafhankelijk, smart contractplatform dat oorspronkelijk werd gelanceerd door The Linux Foundation.

Hyperledger is gericht op het bouwen van een platform dat geschikt is voor grote organisaties, zoals IBM en Intel, die geïnteresseerd zijn in blockchain en smart contracts.

Op 1 oktober 2018 kondigde Hyperledger een partnerschap aan met Enterprise Ethereum Alliance (EEA), elk van hen wordt een geassocieerd lid in de organisatie van een andere organisatie. Dit zal naar verwachting in 2019 leiden tot een samenwerking, wat waarschijnlijk zal resulteren in de interoperabiliteit van de Hyperledger- en Ethereum-blokkades.

– Qtum – Afbeeldingsresultaat voor QTUM Logo

Qtum is een opmerkelijk dapps platform met een Proof-of-Stake (PoS) systeem voor de verificatie. Het mainnet werd in september 2017 gelanceerd en een aantal ontwikkelingen hebben al plaatsgevonden op het platform.

Qtum is van plan om zijn bedrijfsversie QtumX in Q1 2019 te lanceren. In Q2 2019 zal Qtum naar verwachting zijn eerste publieke testnet met x86 smart contracts uitbrengen, en de mainnet integratie van de x86 Virtual Machine is gepland voor Q4 2019.

Qtum is ook van plan om Lightning Network in 2019 te introduceren. Dit zal de omvang van het blockchain-platform vergroten en de transactiesnelheid verhogen. Het is de bedoeling om in Q2 een publiek testnet van het Qtum Lightning Network te realiseren.

– Zilliqa – Afbeeldingsresultaat voor zilliqa Logo

Zilliqa is een blokchain platform voor het hosten van gedecentraliseerde applicaties, vergelijkbaar met Ethereum.

Het grote voordeel van Zilliqa is een transactiesnelheid die vele malen hoger ligt dan wat Ethereum op dit moment biedt. Volgens de website kan het platform tot 2.828 transacties per seconde verwerken.

De mainnet lancering van Zilliqa was voorheen gepland voor Q3 2018. De planning werd echter aangepast vanwege zorgen over de gereedheid van de code.

In januari 2019 is er een tijdsschema aangekondigd voor de introductie van het mainnet van Zilliqa.

Andere veelbelovende ontwikkelingen

IOTA en Volkswagen hebben de lancering van een digitale autopas gepland voor Q1 2019. Dit zou het eerste werkende product voor IOTA zijn. Dit is naar verwachting het eerste van velen, omdat IOTA al partnerschappen heeft met andere bedrijven waarmee ze plannen hebben om producten te maken met hun Tangle-technologie.

Onlangs is Coinbase begonnen met het aanbieden van een over-the-counter (OTC) trading desk die instellingen in staat stelt om crypto exposure te verkrijgen.

Binance is ook begonnen met het testen van een fiat-to-crypto exchange in Singapore. De volledige lancering zal worden verwacht in 2019, met veel meer exchanges en trading tools die ook in de rij staan om geïntroduceerd te worden in de crypto markt.

Conclusie

De crypto-industrie heeft in 2018 een grote mate van robuustheid getoond, ondanks de bearmarkt.

Gedurende 2018 werd de crypto-industrie achtervolgd door regelgevende geruchten die bijdroegen aan FUD inzake de toekomst van crypto. Nu er een glimp is van hoe de regelgeving er voor de crypto-industrie zal uitzien, zal de focus in het nieuwe jaar weer liggen op efficiëntie (door ontwikkeling) en adoptie (door marketinginspanningen).

De impact van deze nieuwe ontwikkelingen zal nog onzeker zijn wat betreft de waarde van cryptocurrencies. Hoewel er argumenten zijn voor een bull run, kunnen de short sellers de markt nog steeds voor een langere periode beïnvloeden.

Ondanks alles wat er gebeurd is, zijn er veel dingen om naar uit te kijken in 2019 – het bovenstaande is slechts een selectie van enkele ontwikkelingen die we in het nieuwe jaar kunnen verwachten.

2019 zal zeker niet zijn zoals 2018 en 2017. Wat het jaar wordt, ligt in handen van de ontwikkelaars, business managers, marketeers en diverse stakeholders in het ecosysteem van de industrie.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment