De Bitcoinference

The world is changing. Again. Be part of it!  Zo werden we uitgenodigd om de eerste editie van Bitcoinference bij te wonen in Brussel. Meer dan 12 sprekers, meer dan 500 aanwezigen, lekkere cocktails, lekker eten en lekkere beats…. Hey, ons hoef je verder niet te overtuigen, Bruno!

Na een deugddoend ontbijt en koffie werden we begeleid naar de sprekerszaal. Een prachtige zaal met drie projectiebeelden waar we makkelijk alles konden volgen. Na de intro van Bruno, waar we gevraagd werden om onze bitcoinference sokken aan te doen die we gekregen hadden in onze goodiebag, was het tijd om ons brein tewerk te stellen.

De sprekers & projecten

De eerste spreker was Gerrie Smits met zijn voorstelling ‘Understanding the blockchain potential’.

Hij legde op een heel simpele manier blockchain en zijn voordelen tegenover het huidige monetaire systeem uit. Met behulp van sinaasappels toonde hij de werking van de blockchain. Zichtbare P2P transacties dus, waar er weinig tot geen fee op gerekend wordt en geen 3e persoon tussen staat om de transactie te regelen – iets wat veel meer mensen moeten beseffen om adoptie toe te laten.

Geld verplaatsen kost nog teveel geld. Firma’s zoals Uber (een taxibedrijf die geen enkele taxi bezit) of airbnb (een hotelketen die geen enkele kamer bezit) nemen teveel fee op de transacties. Hij schreef zijn bevindingen in het boek “Blockchain is WTF”, waar alles simpel en makkelijk wordt uitgelegd.

De tweede spreker was Paul Puey, hij kwam ons vertellen over ‘How blockchain is creating a new paradigm in digital security’. De titel zegt het zelf, Paul is CEO van Edge security, de talk ging vooral over het beschermen en veiligstellen van je assets. In plaats van het in 1 ‘honeyjar’ te steken, gaan we meer verspreiden. Public en private key kwam aan bod en het feit dat gebruikers nu hun eigen data beheren. Voor het eerst is onze data geld waard, je bent zelf in bezit van je geld, niet de bank. Edge heeft een eigen wallet die zeker het proberen waard is.

Tussen elke spreker werden er willekeurig mensen uitgekozen en gevraagd of ze hun ‘bitcoinference’ sokken aanhadden. Diegene die ze aanhadden werden beloond met 500 shopin tokens. Dit is dan ook de eerste startup pitch. Shopin ‘The world’s first decetralized shopper profile built on the blockchain’. Doron Wesley, CMO van Shopin, kwam ons uitleg geven over het project. We vragen ons meestal af bij een project op blockchain: ‘Is dit echt nodig?’. Wel, Shopin heeft een echte use-case, Amazon is bv. gecentraliseerd en neemt een provisie van 15-30% op de verkoop van goederen. Shopin wil deze provisie niet, waardoor de retailer opeens een grotere winstmarge heeft en de producten dus goedkoper kan aanbieden aan de klant. Natuurlijk moet Shopin ook wel geld verdienen maar dit doen ze dan op bepaalde diensten die de retailer aankoopt. In plaats van Google of Facebook te betalen om te promoten via hun diensten, betalen retailers nu rechtstreeks de klant om te mogen promoten. Nog een heel interessante feature van Shopin is de AI: je neemt een foto van een leuk item en de app zoekt het voor je op.

Vlux

De tweede startup is onze persoonlijke favoriet, hier vindt u onze analyse ervan. Vlux werd voorgesteld door Maria Mckavanagh (COO) en is een ecosysteem voor hernieuwbare energie. Het concept is heel groot en we maken hier asap een artikel over, maar hier alvast een kleine preview. Vlux gaat vooral over ruilhandel in energie, P2P handel dus. Ze hebben hiermee al een succesvolle test gedaan in Londen dus voor ons een perfect voorbeeld van een use-case op blockchain technologie.

Hier de artikelen over de test :
artikel 1
artikel 2

Vlux gaat veel verder dan gewoon P2P energy trading, ze volgen al je elektrische apparaten in huis en geven heel gedetailleerd je energieverbruik weer. Er zijn 650 000 woningbranden te wijten aan defecten of het niet afzetten van haarkrultoestellen alleen al in het Verenigd Koninkrijk. Vlux verwittigt u indien een toestel nog actief is in uw woning EN heeft als doel een vermindering van 50% op je energiefactuur tegen 2020.

Na een korte koffiepauze kwam Alexandra Martin van Global expatriate services aan het woord. Een hekel onderwerp in de wereld van crypto… Taks Legislation. Wat mag er nu wel, en wat mag er niet? Zoals velen onder ons al weten, hangt alles af van het land waar je burger bent en hun visie op crypto. Alexandra wees er nog eens op dat de autoriteiten je wel degelijk kunnen vinden.

Frank Amato is een investeerder en ex- JP Morgan werknemer. Hij legde ons de geschiedenis van fiat uit en wees erop dat fiat net als crypto gebaseerd is op vertrouwen. In tegenstelling wat velen nog denken, is fiat niet meer gesteund door goud! Hij sprak over een massale adoptie om stabiliteit te creëren in crypto.
Giselle Frederick is de Ceo van Zingr die focust op betalingen in de Caraïben. De app ziet er goed uit en de technologie kan zeker ook van pas komen in arme landen waar corruptie heerst. Blockchain kan voor een ware sociale impact zorgen.

Miningkingz ‘Jimmy Butzen’ kwam even pitchen over – vanzelfsprekend – het mijnen van crypto en de hardware errond. Jimmy Butzen is zelfstandig ondernemer en Software Developer bij Miningkingz en is al 6 jaar betrokken bij de crypto. Hij legde uit hoe zwaar hun bedrijf beveiligd is. Het is op een geheime locatie, overal camera’s, perimeters en ze werken met twee internetverbindingen (LAN en telefoonlijn). Ze proberen zoveel mogelijk ecologisch te mijnen door gebruik van zonnepanelen en andere hernieuwbare energiebronnen. Een weetje: ze werken met Windows omdat Linux hun capaciteit niet aankan.

Nog een startup pitch was die van Threefold, gebracht door Weynand Kuijpers. Threefold concentreert zich op data en de opslag ervan. Het wil veel efficienter werken dan de grote datacenters die we nu gebruiken. Replace 1 big datacenter with many small nodes. Het idee zal waarschijnlijk bij velen een belletje doen rinkelen omdat dit een probleem is dat zeker opgelost moet worden. Gedecentraliseerde data is toekomst.

De laatste startup pitch van de voormiddag was van Chris de Herdt, director innovation and technology bij Tobania. Hij had het over het innoveren van uw organisatie, web2.0 vs web3.0 en Superphone. Tobania voorziet de mensen, diensten, oplossingen en software die uw organisatie nodig heeft om de digitale revolutie succesvol te doorstaan.

Na een smaakvolle lunchbreak en high quality crypto-cocktails namen we ons voor nog even de alcohol low level te houden om deze namiddag dezelfde aandacht te schenken als de leerrijke voormiddag.

Bruno Ver bracht zijn talk over de impact van blockchain op vele levens. Hij is al jaren actief in crypto en zijn liefde voor blockchain werkt enorm aanstekelijk. Hopelijk worden vele van zijn verwachtingen werkelijkheid.

Hristo Tenchev volgde Bruno op met een talk over de ‘Blockchain academy‘. Programmeurs zijn sowieso erg gewild en niet voor niks een knelpuntberoep in België. Met de Academy School of Blockchain willen ze een opleiding bieden aan mensen tot programmeur op de blockchain. De vraag naar developers is groot en het aanbod te klein, maar liefst 14 tegenover 1. Blockchain evolueert heel vlug en developers worden betaald om te programmeren, niet om les te geven. Bijgevolg ontstaat er een enorm tekort. De opleiding is niet goedkoop, maar ze beloven wel dat het zijn geld zeker waard is.

Een heel leuke talk was die van Bart Smets, Co-founder en COO van swisscryp. Hij vertelt ons dat 92% van de ICO’s bullshit is en we volgen hierin zijn mening. Na wat gegoochel met cijfers en logica kon hij vrijwel iedereen overtuigen dat we early investors zijn en crypto nog veel groeipotentieel heeft.

Emma Zhu kwam vertellen over High Performance Blockchain of HPB, al wel bekend voor wie met cryptocurrency en trading bezig is. HPB richt zich op software EN hardware, iets wat het project uniek maakt want er is nog geen blockchain gerichte hardware. HPB heeft al een gelsaagd testnet achter de rug met 10000 tx/sec. Veelbelovend project dus.

Onze vriend Quinten François gaf zijn visie over crypto en uitleg over zijn kanaal ‘Young and Investing‘ waar we geruime tijd fan van zijn. Hier kunt u nog eens het exclusieve interview met Quinten lezen.

Na een korte ‘koffie’ (lees: cocktail) pauze gingen we in versneld tempo verder met het laatste deel. Doron Wesley, de CMO van Shopin ging nog over het hot topic GDPR, iets wat iedereen al wel eens gehoord heeft de laatste maanden. Hierna was de startup pitch van Woonkly door Daniel Alvaro Santos Corcoles aan de beurt. Het werd een heel energieke talk (Spaans temperament) dat een concept toont die onze interesse al eerder had gewekt, nl. Proof of Attention. Bedrijven kopen Woonkly en zeggen welke doelgroep ze willen viseren. Tijdens de reclame die getoond wordt aan de doelgroep ziet de kijker een “woonk” verschijnen op het scherm. Indien de kijker hierop klikt toont hij dus een bewijs van oplettendheid aan en krijgt deze woonk.

De volgende startup pitch was voor Reinhard Fellmann van Review Network. Dit is ook wel een concept op het lijf van blockchain geschreven. Zoals de naam doet vermoeden gaat het over reviews, die zijn de dag van vandaag moeilijk nog te vertrouwen. Wie weet zijn ze geschreven door de eigenaar zelf of vrienden of familie en dus niet objectief. De mensen willen meer informatie over de echtheid van reviews, dus is dit concept ideaal hiervoor. Wanneer men een review schrijft, wordt deze gevalideerd door de community en krijgt de schrijver van de review dan pas de beloning.

De laatste startup pitch is deze van Sanblock.io, gebracht door CEO Sarah Diane. De eerste vrouw in Frankrijk die een ICO doet. Klein maar dapper is hier wel van toepassing aangezien ze zonder probleem de zaal inpakt met haar overtuigend concept. Het draait rond loyalty rewards en de mogelijkheid voor retailers om hun eigen token te creëren en hun klanten hiermee te belonen voor hun loyalty.

Daarna ging alles nog een tempo sneller aangezien we een beetje achter zaten op schema. Tavonia Evans vertelde over guapcoin en een gebrek aan zwarte vrouwen in blockchain. Henok Tekle, een VC investor en founding partner van Alphachain haalde het probleem aan van de ICO’s en het bijna onmogelijke om hierin te investeren voor de ‘gewone’ trader. Matt Connoly sprak over de politics en blockchain en David de Vriesere van BitBelgium over de psychologische kant ervan.

De talks werden afgesloten met het bekendmaken van de winnende startup en toen werd ons gevraagd om ons te begeven naar de benedenverdieping. Hier werden we nogmaals verwend met zalige cocktails en frietjes met stoofvlees. Dit gaf de aanwezigen nog de kans gezellig te netwerken met de pompende beats van DJ Wout. Een geslaagde eerste editie dus van Bitcoinference. Trade.be zie je er zeker terug!

 

What's your reaction?

Leave a comment