Een blik op de toekomst van ons financieel systeem!

Hoe zou de toekomst eruit zien wanneer Bitcoin onze stoutste dromen overtreft? Hoe ziet de wereld van het bankwezen en de financiële wereld eruit wanneer de Federal Reserve, het ministerie van Financiën en hun tegenhangers niet meer in staat zijn om de geldhoeveelheid te manipuleren? Waar komt geld vandaan en vooral hoe stroomt het?

Dit zijn vragen waar wij de laatste tijd meer en meer over nadenken. Het is moeilijk om de wereld opnieuw voor te stellen met een radicaal andere monetaire structuur die draait om een technologie die elf jaar en acht maanden oud is, vooral wanneer men is opgegroeid met een monetair systeem dat nog nooit geen structurele verandering heeft meegemaakt. Op deze manier realiseer je dus een circus met veel clowns.

Het Cantillon effect 

Diep in de toekomst geloven we dat energieproducenten misschien wel de kern van ons toekomstig financiële systeem zullen vormen. We praten veel over het Cantillon-effect** en wat de belangrijkste drijfveer is voor de ongelijkheid die mensen in de hele wereld in armoede en de extreme uiteinden van het politieke spectrum heeft geduwd. De kern van het probleem met het Cantillon-effect is het gecentraliseerde karakter ervan, de bron van de geldcreatie en -distributie. De Fed en andere centrale banken van over de hele wereld coördineren alles met de nodige overheidsentiteiten om ongelimiteerd veel geld bij te drukken en te verdelen onder geprivilegieerde banken en soortgelijke entiteiten die toegang hebben tot de structuren van de centrale bank. De mogelijkheid om geld te creëren is beperkt tot deze entiteiten en tot niemand anders.

**Het Cantillon-effect – Dit verwijst naar de verandering in de relatieve prijzen als gevolg van een verschuiving in de geldhoeveelheid. Het argument is dat geldinjectie (QE en ander inflatieverhogend beleid) de productie van een economie op de lange termijn niet mag veranderen.

Naar wat zal de toekomst evolueren?

Dat is uiteindelijk de grote hamvraag voor ieder van ons, maar wij gaan onze visie hierover al eens delen. Nu Bitcoin bestaat er de mogelijkheid om het zogenaamde “Global Central Banking” systeem volledig te verbreken en te vervangen door een echt gratis, apolitiek monetair instrument. De bron van de Bitcoin-distributie zal er heel anders uitzien dan het kwaadaardige systeem waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Zoals wij al eerder hebben besproken, zijn Bitcoin-miners op zoek naar de goedkoopste energiebronnen, zodat ze zo rendabel mogelijk kunnen minen. Dit leidt ertoe dat miners naar verafgelegen plaatsen verhuizen om “gestrande energiebronnen” die niet worden gebruikt, te benutten. Tot nu toe hebben miners gebruik gemaakt van informatieasymmetrie om infrastructuur op te bouwen zodat ze deze “gestrande energie” kunnen gebruiken om winstgevende bedrijven op te bouwen. Naarmate de tijd vordert, beginnen meer en meer energieproducenten te beseffen dat Bitcoin hen kan helpen efficiënter te worden. We staan aan het begin van een nieuwe golf van kapitaalallocatie in de energiesector die is bedoeld om mining verder uit te bouwen voor de Bitcoin-infrastructuur.

In dit vroege stadium zal de Bitcoin-mining infrastructuur dienen om deze producenten zo efficiënt mogelijk te maken. In de toekomst zal mining gebruikt worden om zoveel mogelijk verloren energie te verbruiken, het op de markt te brengen en als een ‘load-as-a-service’-oplossing voor hernieuwbare energiebronnen. Naarmate de dominantie van Bitcoin toeneemt en de macht van de wereldwijde centrale bankkabel begint af te nemen, zullen energieproducenten de centrale banken beginnen te vervangen als de bron van de geldverdeling; de dynamiek van de financiële sector en de menselijke organisatie die daarbij komt kijken zal fundamenteel veranderen. De bron van het geld zal onder andere liggen in olievelden, kerncentrales, zonnepanelen en hydro-elektrische stuwdammen. Het zal niet langer worden gecentraliseerd in stoffige directiekamers dat door sociopaten wordt gemanipuleerd.

In de toekomst zullen de bronnen van ons geld veel meer verdeeld zijn, zal de verdeling ervan gebaseerd zijn op proof of work (consensus mechanisme van Bitcoin) en risico’s, en zullen ze de fysieke en digitale wereld op de meest efficiënte manier die we nu kunnen kennen met elkaar verbinden. Dit zal leiden tot een financieel systeem dat er heel anders zal uitzien dan het systeem waar we nu mee te maken hebben. Hoe ziet het er precies uit? Wij zijn er op dit moment zelf nog niet helemaal uit, maar we hebben een visceraal gevoel dat het het huidige systeem niet zal nabootsen, zoals velen lijken te denken. Het vermogen om verspilde energie op te nemen bij de bron en deze om te zetten in het moeilijkste geld dat de mens ooit is tegengekomen, heeft nog nooit bestaan. Het zal leiden tot een financieel systeem dat we op dit moment niet kunnen doorgronden.

Degenen die ervan overtuigd zijn dat de centrale banken van vandaag zullen bestaan in de toekomst, hebben het volgens ons bij het verkeerde eind. Degenen die denken dat de centrale banken zich zullen aanpassen en teneinde Bitcoin zullen adopteren, hebben het helemaal bij het verkeerde eind en geloven nog steeds in sprookjes. Deze instellingen worden in real time verouderd en zullen worden vervangen door de energieproducenten die zorgen dat de miners Bitcoin kunnen blijven minen om zo de distributie effeciënt te laten verlopen. De wereld zal er veel beter door worden. Houd dit artikel zeker in het achterhoofd!

What's your reaction?

Leave a comment