De centrale bank van Zuid-Korea realiseerde zich net hoe ontwrichtend cryptovaluta’s zijn!

Onderzoekers van de Bank van Korea brachten op 6 februari een rapport uit waarin werd aangetoond wat het potentieel effect is van een digitale coin die door een centrale bank werd uitgegeven. Deze digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC) zijn onlangs in de schijnwerpers gezet nadat de voorzitster van het IMF centrale banken had aangemoedigd om CBDC’s te onderzoeken, wat in direct contrast staat met de aanbeveling van de Bank of International Settlement.

Het idee achter een CBDC (ook wel bekend als een door de staat gesteunde digitale valuta) is het creëren van een op een blockchain gebaseerde versie van de vroegere fiatvaluta van een land. Het digitale geld kan ofwel het bestaande aanbod vervangen, ofwel tegelijkertijd worden gebruikt. Vergeet niet dat de meeste valuta’s al “digitaal” zijn, aangezien meer dan 90% van het circulerende aanbod niet uit papieren bankbiljetten of munten bestaat.

Wat is dan het grote verschil tussen het huidige "digitale" fiat en de cryptovaluta's van een centrale bank?

Vertrouwen!!!

De op blockchain gebaseerde digitale valuta’s hebben een grotere mate van transparantie en veiligheid. In feite kunnen ze de behoefte aan verouderde banken drastisch terugdringen. Volgens één van de auteurs van het rapport van de Koreaanse centrale bank, is de CBDC een soort BoK-bankrekening (Bank of Korea). Mensen vertrouwen het meer dan een commerciële bank”.

Dus als mensen hebben meer vertrouwen in een verifieerbare, veilige en transparante CBDC, dan de fiatvaluta van een commerciële bank, dan zal de bevolking waarschijnlijk beginnen met het opnemen van hun geld van commerciële banken om het om te zetten in CBDC’s. Maar er is één probleem nl. banken zullen onder enorme druk komen te staan als iedereen zijn geld begint op te nemen.

Het rapport stelt vast dat de vraagdeposito’s één van de grootste bronnen van leningen zijn bij de banken. Wanneer mensen hun geld weghalen, verhogen de banken de rentetarieven, of verlagen ze de ratio van de reserves, om meer geld veilig te stellen. Deze situatie zou een nachtmerrie zijn en snel uit de hand lopen. Hoe voorkom je dat dit gebeurt? Volgens Zuid-Korea is de beste oplossing om geen digitale valuta uit te geven door de centrale bank.

Als er geen CBDC beschikbaar is, dan hebben mensen niet de mogelijkheid om hun fiat om te zetten. Het klinkt natuurlijk vrij belachelijk om te zeggen “we weten dat CBDC’s beter zijn, en dat mensen hen meer zouden vertrouwen, maar we gaan ze niet uitgeven omdat we de organisaties die niemand vertrouwt niet willen kwetsen”.

Het is zelden een succesvolle strategie om de vooruitgang of adoptie van technologie opzettelijk te vertragen. Met dat gezegd zijnde, is het waarschijnlijker dat Zuid-Koreaanse burgers zullen streven naar een op blockchain gebaseerde digitale munt, in plaats van achterover te leunen en niets te doen. Als hun centrale bank de technologie niet zal gebruiken om een betere, betrouwbaardere munt te bieden, dan zullen de mensen een manier vinden om zelf de vruchten ervan te plukken.

Bitcoin, de populairste digitale valuta en één die toevallig alle voordelen van een CBDC biedt, maar dan zonder de neveneffecten.

Het is nog maar het begin

Het rapport over de Bank van Korea klopt in grote lijnen. Het is waar dat de commerciële banken de druk zullen opvoeren als mensen geld opnemen om over te schakelen op digitale valuta. Het tempo van de opnames zal waarschijnlijk veel trager gebeuren door de invoering van een niet-staatsgebonden gedigitaliseerde munt dan met een digitale munt van de centrale bank. Deze overgang zal het oude financiële systeem in de kiem smoren, omdat ze de verandering pas merken als het te laat is.

Uit een enquête onder 63 centrale banken (22 in geavanceerde economieën en 41 in opkomende markteconomieën) bleek ook dat centrale banken over de hele wereld met elkaar samenwerken op het gebied van proof-of-concept werkzaamheden, met name op het gebied van securities settlement en cross border settlement.

Voorbeelden van deze samenwerking zijn onder meer het project Stella, dat wordt uitgevoerd door de Bank of Japan en de Europese Centrale Bank. Er wordt ook een gezamenlijk proof-of-concept project uitgevoerd door de Bank of Canada, de Bank of England en de Monetary Authority of Singapore.

Wat betreft de wettelijke bevoegdheid die vereist is om een CBDC uit te geven, gaf bijna 25% van de centrale banken aan dat ze die bevoegdheid al bezitten of op het punt staan te krijgen, terwijl 40% onzeker is. De onzekerheid neemt echter af ten opzichte van het onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd.

Volgens de Bank of International Settlements is meer dan 70% van de centrale banken van over de hele wereld in verschillende stadia waarin de CBDC’s geëvalueerd worden. We mogen verwachten dat een meerderheid van hen tot soortgelijke conclusies zullen komen. In plaats van teleurgesteld te zijn door het resultaat, zouden we dit moeten toejuichen.

De huidige machthebbers zitten te slapen en dit is hoe de verstoring eruitziet.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u gewoon een andere mening? Laat het ons dan zeker weten! Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. Deze groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment