De controverse omtrent de death spiral van Bitcoin, laten we deze voor eens en altijd uit de wereld helpen!!

Elke keer wanneer de Bitcoin prijs tot een laag niveau daalt, duiken er steeds verhalen op over de ‘death spiral’ van Bitcoin-mining met betrekking tot de gemiddelde break-even prijs van de miners. Deze verhalen zijn typisch in community chats en op Social Media wanneer Bitcoin’s prijsactie naar extreme dieptepunten gaat. Ze delen dit verhaal om bewust FUD te zaaien en de lezers bang te maken wat uiteindelijk ook leidt tot kliks op de website.  Vaak, wanneer deze verhalen een soort van trend beginnen te vertonen, dan haalt Bitcoin een dieptepunt in zijn prijs.  Maar deze verhalen houden duidelijk geen rekening met alle uiteenlopende zakelijke omstandigheden van de miners.

Om uw geheugen over wat ‘een deathspiral’ ook alweer is, eens op te frissen.

Een Bitcoin-deathspiral is in principe een scenario waarbij een groot aantal miners besluiten om vrijwel gelijktijdig te stoppen met mining, mede omdat de activiteit voor hen niet meer rendabel genoeg is. De protocolregels van Bitcoin zijn zodanig gestructureerd dat er ongeveer elke tien minuten een nieuw transactieblok moet gemined worden. Blocks zullen sneller opgelost worden wanneer meer miners hashpower naar het netwerk sturen (misschien door een hogere Bitcoin prijs), en de blocks zullen minder snel opgelost worden wanneer miners het netwerk beginnen te verlaten (misschien door een dalende Bitcoin prijs).


Bitcoin Mining Map – geschatte geografische verdeling van de wereldwijde Bitcoin hashrate

Het idee erachter is dat wanneer zoveel miners zouden besluiten het netwerk te verlaten na een sterke prijsdaling (of om één andere reden) dat het netwerk effectief tot stilstand zou komen en er geen nieuwe transacties meer zouden kunnen worden gedaan.

Om de 2.016 blocks is er een moeilijkheidsgraad aanpassing in de mining . Deze moeilijkheidsgraad maakt het vinden van blocks gemakkelijker als er een daling van het netwerk is geweest in de afgelopen 2.016-blocks. Dit betekent in feite dat de hypothetische ‘death spiral’ binnen een periode van 2.016 blocks zou moeten plaatsvinden (ongeveer twee weken wanneer alles normaal functioneert).

 

Hier is wat er zou moeten gebeuren om een echte ‘death spiral’ te laten ontstaan

Na een moeilijkheidsaanpassing in Bitcoin, sluiten 95-99% van de miners zich af en komen er geen nieuwe miners meer online. Aangezien de moeilijkheidsaanpassing in Bitcoin elke 2.016 blocks gebeurt, zou het met slechts ~1% van het hashpercentage nog jaren duren voordat de resterende blokken klaar zijn en de resterende blocks zouden worden gevuld en het netwerk onbruikbaar zou worden. Geen enkele nieuwe mijner die online zou komen, zou het netwerk kunnen platleggen, noch Bitcoin kunnen doden of Bitcoin zou moeten worden ge-hardforked om de moeilijkheidsgraad te verminderen.

Mensen zeggen vaak dat de halving zal leiden tot een ‘death spiral’ wanneer Bitcoin niet aan $xx,xxx break-even prijs komt. Bitcoin’s hash is verdeeld in veel verschillende onderdelen die verschillende hoeveelheden per kWh betalen en met verschillende niveaus van mining hardware die winstgevend blijven op verschillende niveaus van stroomkosten, opslagkosten en operationele overhead. Hierbij wordt ook geen rekening gehouden met het feit dat de eerste batches van nieuwe mining hardware vaak defecten hebben en RMA’d moeten zijn tegen veel hogere tarieven dan de latere batches van de mining hardware. De downtime en het RMA-proces (RESTful-WS mining algorithm) vreet aan de winst van nieuwe mining hardware en heeft een kostprijs ten opzichte van alleen maar oudere hardware, totdat de productie en de kwaliteitscontrole van de nieuwere hardware is verbeterd.

De mining hardware wordt niet zomaar afgesloten. Veel miners hebben lange termijn contractverplichtingen bij energiebedrijven om een bepaalde hoeveelheid elektriciteit voor een bepaalde periode te gebruiken.  Als ze hun lage elektriciteitsprijs voor de halving willen behouden, zullen ze voor een beperkte periode met verlies moeten minen of in de Bitcoinreserves moeten duiken om de rekeningen voorlopig te betalen tot ze een oplossing hebben gevonden. Een andere oplossing is er volledig mee stoppen.

Bij $10.000, zijn de marges van de Bitcoin gezond genoeg zodat een meerderheid van de miners-S9s en S17s – een paar maanden na de halving online kunnen blijven. Black Thursday in maart zorgde er wel al voor dat sommige van deze miningfarms hun deuren sloten. Op $5k zullen de bitcoin-mijnwerkers met nieuwe hardware (Bitmain S17s) en een vermogen van minder dan $.06kWh winstgevend blijven.  S9’s zullen nog steeds winstgevend zijn met een vermogen van minder dan $.025 kWh, wat een klein percentage van de markt is, maar nog altijd rendabel genoeg is om winst te boeken.  Miners kunnen hun S9’s verplaatsen naar locaties met goedkopere energie om de rest van de winst uit de S9’s te halen totdat moeilijkheidsaanpassingen en de beschikbare opstelplaats hen onrendabel maakten.

De Bitcoin halving is een gebeurtenis met een vaste datum en verwachte resultaten.  Miners die niet van plan zijn een jaar of meer uit te trekken voor één van de enige fundamentele gebeurtenissen voor bitcoin, verdienen het om de winkel te sluiten omwille van een slechte bedrijfsplanning. Over vier jaar zal er weer een halving plaatsvinden en ik weet zeker dat deze verhalen weer zullen opduiken. Miners zijn menselijk en zullen ALTIJD geneigd zijn om te speculeren wanneer Bitcoin stijgt.  Miners zullen nog steeds moeten verkopen om de elektriciteitskosten te dekken, maar kunnen wel een groter aanbod aan Bitcoin reserves opbouwen om uiteindelijk tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Dit is een gok, maar als het lukt zullen miners meer geld beschikbaar hebben om meer hardware aan te kopen.

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel.

 

Stay safe & Stay healthy!!

What's your reaction?

Leave a comment