De cryptomarkt van toen en nu!

De exponentiële groei en acceptatie van digital assets heeft geleid tot veel drama’s, toepassingen en controverses die de aandacht van de wereld heeft getrokken – vooral in 2013, toen de populariteit zich als een lopend vuurtje verspreidde.

Door naar 2018, toen de totale marktkapitalisatie van digitale valuta’s meer was dan 200 miljard dollar. Nieuwe handelaren, investeerders en cryptoliefhebbers konden het niet laten om in de bloeiende cryptomarkt te duiken.

Terwijl te veel studies zich richten op de toekomst van Bitcoin, Ethereum, Ripple en nog veel andere, vinden wij het waardevoller om de groeipatronen van de top 10 cryptocurrencies van de afgelopen vijf jaar te bekijken, zodat onze lezers misschien belangrijke inzichten kunnen krijgen van hun evolutie.

Laten we beginnen….

Als je sinds 2013 in de cryptomarkt zit, dan zullen we je er best niet herinneren aan de top 10 coins van toen. Die op dat moment volgens velen degene waren die het gingen maken in deze sector. We zijn op CMC de historische cryptocurrency data charts gaan bekijken en het viel ons meteen op dat de top 10 coins van 5 jaar geleden en nu niet meer te vergelijken valt, beter nog, de top 10 is nog maar nauwelijks herkenbaar (buiten enkelen). Het is spijtig dat er grote afwezigheid is van deze crypto’s, die slechts vijf jaar geleden nog als grote DE altcoins werden beschouwd.

Bitcoin, een hardfork en de coin die bekend staat als Ripple

Als we kijken naar de “historical snapshots” van CoinMarketCap van december 2013, dan kunnen we zien dat alleen Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) en XRP (XRP)  de laatste vijf jaar hebben overleefd.

Van de vijftig coins die in 2013 bovenaan stonden, zijn er momenteel geen enkele in de top honderd van de markt te vinden, met uitzondering van de drie eerder genoemde coins. De coin die het dichtst in de buurt komt is Nxt (NXT) – een coin die in 2013 op de 16e plaats stond, met een marktkapitalisatie van $5 miljoen. Nu zweeft Nxt net buiten de top honderd, op de 106e plaats met een marktkapitalisatie van 28 miljoen dollar – een niet onbelangrijke stijging.

In 2013 stond Peercoin (PPC) op de 4e plaats, met een marktkapitalisatie van 87 miljoen dollar, en heeft nu een waarde van 14 miljoen dollar. De ooit populaire Namecoin (NMC) heeft een vergelijkbaar lot meegemaakt.

Hoe cryptocurrencies zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld

Sinds de oprichting in 2009 heeft Bitcoin andere cryptocurrencies gedomineerd. Door de jaren heen heeft deze dominantie geleid tot de opkomst van talrijke altcoins, waarvan de trends, de kwaliteit en de waarde bepaald worden door de heerschappij van Bitcoin.

26 mei 2013, toen stonden er op de website coinmarketcap.com slechts 15 cryptocurrencies vermeld. Op dat moment was de totale marktkapitalisatie $1.548.982.054 waard.

2013 werd door Forbes uitgeroepen tot het “Jaar van de Bitcoin”. Dit was het jaar waarin Bitcoin de harten van veel enthousiaste beleggers veroverde, met een koers van $1.242 per coin en een lage goudprijs van $1.240 per ounce.

De waarde is explosief omhooggeschoten, groeit in waarde en levert de nodige input op voor debatten, online forums en seminars. Deze snelle ontwikkeling leidde tot zeer tegenstrijdige standpunten die cryptocurrencies aan de ene kant als oplichterij, en aan de andere kant als een vruchtbaar en aantrekkelijk project beschouwden. De waarheid is dat beide standpunten verbazingwekkend overtuigend overkomen. Door de hoge volatiliteit van de cryptocurrency markten waren er in de daaropvolgende jaren grillige waardeschommelingen en meningsverschillen.

Vandaag de dag zijn er zo’n 2073 cryptocurrencies genoteerd op coinmarketcap.com met een globale marktkapitalisatie van meer dan $101 miljard.

Bitcoin heeft wel marktaandeel verloren ten opzichte van 2013

In 2013 was de totale marktkapitalisatie van de eerst 4 coins (buiten Bitcoin) goed voor slechts een tiende van Bitcoin zijn markt aandeel. In december 2013 (tijdens de piek) was de globale marktkapitalisatie $10 miljard waard. Samen bezaten Litecoin, XRP en Peercoin op dat moment iets meer dan $1 miljard daarvan.

Vijf jaar geleden was de dominantie van Bitcoin 88,9% en het marktaandeel van Litecoin bedroeg toen zelfs 6% meer dan dat van de “rest” (die de rest van de altcoinmarkt vormden).

Dit staat in contrast met de huidige situatie, waarin Bitcoin 60 miljard dollar waard is, en de volgende drie altcoins een gezamenlijke waarde van 24 miljard dollar vertegenwoordigen – een aanzienlijke stijging van een tiende naar 2/5 van de waarde van Bitcoin.

Uitgaande van deze cijfers kunnen we concluderen dat de altcoins de laatste vijf jaar zijn geëxplodeerd en een “voorsprong” hebben genomen op Bitcoin – maar voor hoe lang nog? Zoals blijkt uit het Nxt (NXT) voorbeeld, ook al is de altcoin markt de afgelopen jaren afgezwakt en uitgeput geraakt, toch kwam er in 2017 nog genoeg nieuw geld binnen om een aantal oude coins overeind te houden.

Maar met de huidige altcoin daling van 95% tot 99%, en de ICO trend die begint uit te dunnen, vragen vele zich af hoelang de cryptocurrency investeerders nog vertrouwen zullen blijven hebben in iets dat de laatste tijd zo voorbijgestreefd en tijdrovend is gebleken.

Conclusie

Het aantal cryptocurrencies neemt gestaag toe en de marktsituatie verandert snel. De lijst van de belangrijkste cryptocurrencies is in de loop van de laatste jaren meermaals veranderd, evenals de marktkapitalisatie of de prijs van de populairste coins. Door het aantal en de snelheid van de dagelijkse ontwikkelingen is het moeilijk om deze manueel te volgen en te analyseren, wat soms resulteert in gemiste kansen en investeringsfouten.

Hoewel de meeste van de top 10 cryptocurrencies in 2013 veel hype opwekten, verdienden de meeste van hen helaas niet om in de lijst van 2018 te zitten. Cryptocurrencies hebben een ongezonde relatie met FUD (angst, onzekerheid en twijfel) en FOMO (angst om te missen). FUD betekent negatieve opvattingen over cryptocurrencies die in alle sociale media en forums worden gedeeld.

De toekomst van cryptocurrencies hangt sterk af van de regelgeving van de overheid in verschillende landen. Tot het moment dat de massale adoptie van cryptocurrencies plaatsvindt, zullen we moeten afwachten waar de wereld staat.

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment