De “death spiral”, is dit het einde van Bitcoin? Andreas Antonopoulos denkt er anders over!

Geen paniek Bitcoin zal niet naar nul gaan, volgens Andreas Antonopoulos dan toch, een cryptocurrency advocaat, onderwijskundige aan de Universiteit van Nicosia en voormalig chief security officer bij Blockchain.info. Voor degene die hem nog niet moesten kennen, hij heeft een zeer hoge reputatie in de “crypto space” en je kan hem altijd volgen op zijn Youtube channel.

Hij legt namelijk uit dat het zelfbeschermingsmechanisme van Bitcoin zich aanpast aan haar omgeving, om zo de mining community te stimuleren. Als het minen van een coin te duur en te moeilijk wordt, dan past het zich aan. Als het te gemakkelijk wordt, dan past het zich ook aan. Het zal uiteindelijk zijn moeilijkheidsgraad aanpassen, zegt Antonopoulos, om de mining winstgevend te maken.

In een serie Bitcoin Q&A’s legt Antonopoulos uit hoe het Bitcoin-protocol is geconfigureerd om de moeilijkheidsgraad elke keer dat er 2.016 blokken worden gemined, te verhogen.

De manier waarop dit werkt: het gaat over een periode van twee weken, er moeten 2.016 blokken zijn, en daarom kunnen we de vorige twee weken meetellen en zeggen: “Hoeveel blocks waren er in de afgelopen twee weken?” Als het antwoord 2.016 is, betekent dit dat de moeilijkheid van het algoritme en de hoeveelheid rekenwerk dat mensen aan Bitcoin mining besteden precies goed is. Het is perfect. Elke 10 minuten komen er nieuwe blocks uit, er valt niets aan te passen.

Laten we nu zeggen dat we in plaats van 2.016 blokken, 2.217 blokken hadden. We hebben dus eigenlijk 10% meer blocks. In dat geval zal het netwerk de moeilijkheid met 10% vergroten – precies dezelfde verhouding als het aantal blocks dat we hadden tegenover het aantal blocks dat we zouden moeten hebben, namelijk 2.016. En als dat verschil 10% is, dan wordt het moeilijkheidsalgoritme met 10% aangepast, waardoor we in de toekomst meer in de buurt komen van de 10-minute blocks.

Als we, in plaats van 2.016 blokken, 1.800 blokken zouden nemen, dan is dat ongeveer 10% te weinig, en zijn er 216 blocks te weinig. Dan zou het netwerk zich evenals met ongeveer 10% in de moeilijkheidsgraad aanpassen. Die calculatie gebeurt om de 2.016 blokken, om de twee weken, op precies hetzelfde moment, op precies hetzelfde block, en beïnvloedt de moeilijkheid van het volgende block over het hele netwerk. Elke computer van het netwerk voert het aantal blocks in dat hij de afgelopen twee weken heeft gespot, meet exact hetzelfde aantal, past de moeilijkheidsgraad met exact hetzelfde aantal aan en komt tot exact hetzelfde antwoord. En zo wisselt het hele netwerk elke twee weken van moeilijkheidsgraad voor exact hetzelfde aantal.

Uitgaande van een doemscenario waarin de mining activiteiten drastisch afnemen, kan Bitcoin te maken krijgen met een plotselinge en aanhoudende interval tussen de omschakelingsperiodes. Het netwerk zou bijvoorbeeld vier weken in plaats van twee weken nodig hebben om 2.016 blokken te produceren, tenminste als slechts 50% van de miners meedoet. In dit geval zou de kans dat meer miners hun activiteiten staken, toenemen, aangezien zij er langer over zouden doen. De impact zou een domino-effect krijgen van verloren mining potentieel, tragere intervallen totdat er een aanpassing plaatsvindt, meer miners die afhaken en meer mining-power die verloren gaat. Dit wordt het zogenaamde ” death spiral ” doem scenario genoemd, die het netwerk zou kunnen doden.

Antonopoulos zegt dat dit een onwaarschijnlijk scenario is, aangezien miners een long term perspectief hebben, investeringen in uitrusting op lange termijn en elektriciteitsplannen hebben die maanden duren, dus dan spreken we niet over dagen of periodes van twee weken. De miners die het moeilijk hebben door de huidige markt crisis, maar die wel gedreven worden door de energieke monetaire stimulansen die het Bitcoin-netwerk biedt, zullen aanzienlijke beloningen ontvangen.

“In feite, als men wacht tot de moeilijkheidsgraad opnieuw wordt bereikt en de moeilijkheid afneemt, dan wordt het makkelijker om te minen. Hierdoor maakt elke miner die wacht meer winst, omdat hij in de nieuwe structuur (moeilijkheid) een groter mining-power percentage heeft dan voorheen. Stel dat, als de mining-power met 50% daalt, dat de miners die blijven rondhangen en wachten op de moeilijkheidsgraad aanpassing, nu twee keer zo winstgevend zijn (na de moeilijkheidsgraad aanpassing). Dat is een vrij goede stimulans om te blijven rondhangen”.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment