De eerste breuken van het monetaire systeem beginnen zichtbaar te worden!

De Federal Reserve is gedwongen om ongekende acties te ondernemen om de COVID-19 pandemie te bestrijden. Ze voerden meerdere noodrenteverlagingen uit om Amerika naar de 0% te duwen, terwijl ze ook hun balans met meer dan 75% uitbreidden tot een zotte $7+ biljoen.

Deze monetaire stimuleringsmaatregelen hebben snel een omgeving gecreëerd waarin de dalende aandelenprijzen hun koers hebben omgedraaid en naar boven zijn geëxplodeerd. In sommige gevallen zijn de aandelenkoersen vandaag de dag hoger dan vóór de pandemie. Het zou moeilijk zijn om te beargumenteren dat de FED acties niet hebben gewerkt op de korte termijn – ze waren in staat om de aandelenprijzen te doen stoppen met dalen, beleggers die niet uit de markt werden geschud zijn opnieuw goed bezig, en veel van de banen die verloren zouden zijn gegaan zijn gered.

Dit klinkt allemaal heel geweldig. Maar is dat ook zo?

De belangrijkste vraag is al die tijd geweest wat het effect van deze acties op de middellange tot lange termijn zou zijn. Iedereen weet dat het effect op korte termijn van dalende tarieven en het drukken van ongoddelijke hoeveelheden geld het systeem zal overspoelen met liquiditeit. Beleggers zijn er dol op. De Federal Reserve maakt ze letterlijk rijk.

Maar wat gebeurt er als de balans van de Fed begint te krimpen? Dit is geen theoretische oefening. Wij staan nu op het punt om erachter te komen, omdat volgens Omkar Godbole van Coindesk “de centrale bank balans daalde met $88 miljard tot $6.97 biljoen (-1.5%) gedurende de week van 8 juli, die eerder in begin juni een recordhoogte van $7.16 biljoen bereikte, volgens de gegevensbron Federal Reserve Bank of St. Louis de “grootste daling in 11 jaar tijd.”

Sommige mensen zullen debatteren dat de aandelen een terugval zullen krijgen omdat de Fed hun injectie van liquiditeit in de markt vertraagt. Andere mensen beweren dat de daling op de balans slechts een teken is dat de spanning op het systeem afneemt, zodat de noodkredietfuncties niet zo agressief door de marktpartijen wordt aangeboord. Hoe dan ook, deze argumenten doen er eigenlijk niet toe.

Het lijkt moeilijk te geloven dat de Fed niet gedwongen zal worden om de balans voor de rest van 2020 verder uit te breiden. President Trump heeft al publiekelijk verklaard dat er meer stimulansen op komst zijn, dus de verwachting is dat er ook een toenemende balans mee gepaard zal gaan. Bovendien voelt het intuïtief aan dat de huidige regering alles in het werk zou stellen om de aandelenmarkt ook voor de verkiezingen van november hogerop te duwen als een manier om het vertrouwen van de kiezers te winnen.

Dus wat is het belangrijkste punt omtrent de Federal Reserve balans krimp van vorige week?

Raak er niet aan gewend. We zien misschien een paar weken een krimp, maar de grotere trend van expansie zal zich waarschijnlijk voortzetten. Zoals altijd zijn deze dingen moeilijk te voorspellen, maar de structurele problemen in de economie wijzen op de verslaving aan overheidsinterventie. Net zoals een crackverslaafde niet high kan worden zonder crack te roken, kan de Amerikaanse economie niet blijven groeien zonder de effecten van monetaire stimuleringsmaatregelen.

Tot slot willen wij ingaan op één van de meest belachelijke zaken die wij nog steeds horen van mensen die te maken hebben met de gevolgen van het bijdrukken van geld. Ze blijven wijzen op de CPI-cijfers als maatstaf voor de inflatie. De manipulatie van dit getal is goed gedocumenteerd, terwijl het ook onwetend zou zijn om aan te nemen dat elke sociaaleconomische klasse hetzelfde inflatieniveau ervaart.

Eén van de beste maatregelen is naar mijn mening om de aandelenmarkt in iets anders dan Amerikaanse dollars te benoemen. Hier is de beursprestatie in Bitcoin sinds begin 2020.

Wacht, de aandelenmarkt is bijna vlak als de prijs in Amerikaanse dollars staat, maar het is ongeveer 25% lager als het in Bitcoin wordt uitgedrukt. Wat als we de aandelenmarkt in goud noteren?

Historisch gezien is de beurs in principe vlak na 1971 als je de inflatie in US-dollar niet meeneemt. Ongeacht het gezonde geld waarin je de aandelen indiceert, zie je dat de groei bijlange na niet zo indrukwekkend is geweest. Een groot deel van de stijging van de beurswaarde van de Amerikaanse dollar komt voort uit de devaluatie van de dollar, in plaats van dat de aandelenmarkt in waarde stijgt.

Er staan vreemde tijden voor de deur. De Federal Reserve zal de dollar blijven devalueren, dus de aandelen zouden moeten blijven razen. Het zal niet noodzakelijkerwijs zijn omdat bedrijven het beter doen, maar omdat het systeem op lange termijn ontworpen is om altijd in waarde te stijgen.

Rijkdomopbouw is een spel. Leer de regels en gebruik ze in uw voordeel. Je hoeft niet de slimste persoon in de kamer te zijn. Je moet jezelf gewoon in een positie plaatsen om het systeem te laten doen waarvoor het ontworpen is.

 

Stay safe & healthy!

What's your reaction?

Leave a comment