De feiten over de laatste maanden van 2017

De slechte situatie van bitcoin in 2018 is totaal het tegenovergestelde van de leidende trend die de munt in 2017 liet zien. Dus aan wat ligt het? Als u een paar researchers zou aanspreken (die een voorliefde voor opsporing van fraude op de financiële markten hebben) dan merken deze personen op dat de stijgingen in de grafieken van bitcoin gelinkt zijn aan de cryptocurrency tether (USDT).

De professor John Griffin en studente Amin Shams van de Universiteit van Texas hebben een artikel gepubliceerd met de titel “Is Bitcoin Really Un-Tethered?”. Het beschrijft wat de deskundigen uiteindelijk concludeerden namelijk een schaduwrijke dynamiek tussen bitcoin en tether. Tether is de cryptocurrency die op positie 12 staat qua market cap.

Met behulp van algoritmen en transactiegegevens uit de openbare blockchain stellen de onderzoekers vast dat tether een coin is die ” weggedrukt wordt in de markt ” en niet gedreven wordt door vraag en aanbod maar door schommelingen van de bitcoinprijs.

Ze verwijzen naar de Bitfinex exchange, die van Azië naar Zwitserland wil verhuizen, aka Crypto Valley. Na het monitoren van de activiteit rond de tether coins op Bitfinex, stellen de onderzoekers vast dat Bitfinex het tether aanbod op de markt bij print op cruciale momenten in bitcoin zijn prestaties.

Lees ook: Tether USDT wat je erover moet weten

Was het de drijfveer van de hoge bitcoinprijs in December 2017

Ons team van trade heeft deze periode altijd gezien als veel lucht dat in de markt werd gepompt door constant tether bij te printen. Wij verwachten nog een groter dieptepunt van bitcoin en dit zal de gehele markt naar een zeer lage marktkapitalisatie brengen.

Dit is wat de bitcoinprijs naar bijna het $20.000 niveau in december 2017 bracht, volgens het rapport, waarvan de resultaten volgens hen “consistent zijn met het feit dat de tetheremittenten de tether eruit duwen om de prijs van bitcoin te stabiliseren”, verklaart het rapport. De Amerikaanse CFTC heeft eerder dit jaar dagvaardingen uitgevaardigd tegen zowel Bitfinex als tether, beide onder leiding van J.L. van der Velde, waarvan zij beweren dat er voldoende reserves moeten zijn om ervoor te zorgen dat ze de coin stabiel maken. Er werd geen fraude ontdekt.

Intussen, als bitcoin dramatisch terugvalt, vonden onderzoekers bewijs dat de tether coin vervolgens door Bitfinex en andere toonaangevende exchanges worden geleid om meer bitcoin aan te schaffen, wat resulteert in een opgedreven prijs. Zij onderzochten de periode van maart 2017 tot en met het einde van het jaar en vonden tientallen voorvallen waarin het gedrag plaatsvindt.

Het zou zinvol zijn, als er prijsmanipulatie met tether plaatsvindt, dat er regulerend toezicht op de markten is. Dit wil ook zeggen dat het de situatie die zich nu voordoet alleen maar vertraagt en dat er daardoor geen redding is voor de bitcoinprijs. Maar de druk op de cryptocurrency markten zou gewoon een gevolg kunnen zijn van alle onzekerheden die er op dit moment heerst.

“Ik heb veel markten bekeken. Als er fraude of manipulatie in een markt is kan het sporen achterlaten in de data. De sporen met de manipulatie hypothese in de data zijn hier zeer consistent ,” zei Griffin Bloomberg.

 

Ondertussen informeert de CEO van Bitfinex van der Velde de publicatie: “Tether uitgifte kan niet worden gebruikt om de prijs van bitcoin of andere coins/tokens op Bitfinex op te drijven.”.

Intussen heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie een onderzoek gestart om vast te stellen of exchanges verantwoordelijk zijn voor eerdere marktwinsten door de bitcoinprijs te manipuleren.

 

What's your reaction?

Leave a comment