De gelijkenissen tussen 2014 & 2018!

Technische analyse is de studie van historische prijsbewegingen in een poging om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Het is bekend dat de geschiedenis de neiging heeft zich te herhalen en dat menselijke emoties zoals angst en opwinding voorspelbaar zijn. Daarom vertrouwen technische traders en investeerders sterk op de prijsactie, we spreken dan over het volume en andere indicatoren om zo een glimp op te vangen van waar de markt naartoe zal gaan.

De gedachte erachter:
  • Wat er in het verleden is gebeurd kan ons een idee geven van wat er in de toekomst zal gebeuren (het stelt ons in staat om de kansen te berekenen, niet de toekomst natuurlijk).
  • De volgende golf van investeerders zal de neiging hebben om de trends van de laatste golf te volgen.
  • Menselijk gedrag in markten is enigszins voorspelbaar.
  • Daarom kan het bestuderen van factoren zoals volume en prijstrends uit het verleden samen met het huidige volume en de huidige prijs ons vertellen over de waarschijnlijkheid van toekomstig volume- en prijstrends.
  • Aangezien het bovenstaande waar is, kan het helpen om alles op een grafiek in kaart te brengen om zo een snel en eenvoudig beeld te krijgen van mogelijke ontwikkelingen die de prijs zou kunnen volgen.

Samengevat – Technische Analyse analyseert niet de fundamenten van een asset (hoewel elke analist die zijn of haar expertise waard is dit ook zal doen). De realiteit is, hoewel het totaal verschillende dingen zijn, dat bij het beleggen en handelen het analyseren van zowel technische als fundamentele zaken even belangrijk is. Bij TA ligt de focus op het in kaart brengen en het gebruik van technische indicatoren om de waarschijnlijkheid van korte-, middellange- en langetermijntrends beter te voorspellen op basis van historische en actuele prijs- en volumetrends. Hier moeten we benadrukken dat technische analyse niet over zekerheid gaat, maar over het vinden van toekomstige waarschijnlijkheden op basis van trends uit het verleden. Een goede analist spreekt nooit over wat er zal of moet gebeuren, maar berekent eenvoudigweg wat er zou kunnen gebeuren op basis van gegevens en overweegt vervolgens de kansen van elke mogelijke serie van gebeurtenissen die zich kunnen voordoen.

We proberen hetzelfde te doen voor Bitcoin (BTC/USD). 2018 was een moeilijk jaar voor de crypto-markt. Bitcoin heeft door de bearmarkt al meer dan 54% van zijn waarde verloren. Velen voorspellen dat we de bodem nog steeds niet hebben bereikt van deze neerwaartse trend, wat angst en onzekerheid in de markt veroorzaakt. Maar is er daadwerkelijk technische evidentie voor meer neerwaarts potentieel?

In dit artikel beantwoorden we die vraag door de markten van 2014 en 2018 te vergelijken.

Bitcoin vertoont hetzelfde patroon als in 2014

De bear markten van zowel 2014 als 2018 zaten in grote falling wedges.

Bitcoin klom op 4 december 2013 tot $1.175 voordat hij tekenen van bullish uitputting/exhaustion vertoonde. De cryptocurrency handelde toen in een neerwaartse spiraal, die een reeks van lagere hoogte- en dieptepunten opleverde. De koude winter heeft iets meer dan een jaar geduurd voordat hij uiteindelijk het dieptepunt bereikte. Bitcoin handelde in deze bearmarkt in een falling wedge.

Falling wedge 2014

We zien hetzelfde patroon in de bearmarkt van dit jaar. In eerste instantie werd er een groot dalend driehoekspatroon op de daily chart waargenomen. Het patroon kwam echter naar voren toen de bearmarkt een reeks van lagere pieken en dieptepunten in de wedge begon te creëren.

Falling wedge 2018

Met deze ontwikkeling zien we een cruciale overeenkomst in de marktpsychologie tussen de bearmarkten van 2014 en 2018.

Het aantal waves van 2014 & 2018

We definiëren het aantal waves als de dieptepunten en hoogtepunten van de bearmarkt. Het is op geen enkele manier gerelateerd aan de Elliot-wave tellingen. Dit gezegd zijnde, vertoont de bear-markten van 2014 en 2018 een opmerkelijke gelijkenis in het aantal wave tellingen vooraleer het de bodem bereikt.

Aantal waves 2014

Gedurende de 2014 neerwaartse trend, had Bitcoin in totaal 11 dieptepunten en hoogtepunten vooraleer het de bodem bereikte. Toen de bodem eenmaal was bereikt, is de markt weer op gang gekomen en is deze uiteindelijk uit het falling wedge patroon gekomen. We zien hetzelfde aantal waves naar voren komen in de neerwaartse trend van dit jaar.

Aantal waves 2018

Tot nu toe heeft de bearmarkt van dit jaar ons in totaal 11 hoogte- en dieptepunten opgeleverd. De elfde wave lijkt een signaal te hebben gegeven dat de bodem is bereikt. Bitcoin probeert momenteel het patroon te doorbreken. De “Bears” zijn echter hard aan het werk om de markt onder controle te houden.

Zullen de “bears” in hun opzet slagen en het neerwaartse potentieel omzetten in realiteit? Nogmaals, we vergelijken de twee bearmarkten om op zoek te gaan naar aanwijzingen.

De long-term support line is nog steeds Intact

Bitcoin heeft de bekende reputatie van faking out en shaking out. Met deze crypto moet u het onverwachte verwachten. Daarom kan het u onverwachts overkomen dat Bitcoin de support line op long term respecteert.

Long-term support 2014

Tussen april 2013 – september 2015 maakte Bitcoin gebruik van haar langdurige support om de markt in leven te houden. Gedurende deze periode stuiterde de markt zes keer op dit support level. Dit toont aan dat Bitcoin wordt ondersteund door een whale of door iedereen in de markt. We zien een gelijkaardig fenomeen in de huidige bearmarkt.

Long-term support 2018

Sinds maart 2017 vertrouwt Bitcoin op deze long-term support om de markt overeind te houden. Gedurende deze periode is de markt vier keer op dit niveau gekomen. Opnieuw zien we dat Bitcoin wordt ondersteund. In de selloff van eergisteren zagen we de markt direct na het aanraken van deze support stuiteren. Dit type verdediging geeft ons het vertrouwen dat de bodem al bereikt is.

Bijkomend

Terwijl de “crypto-bears” nog steeds de ondergang van Bitcoin in de hand werken, blijkt uit deze vergelijking dat BTC in topvorm is. Bitcoin lijkt al een bodem te hebben bereikt en het ziet er rooskleurig uit, zelfs na de selloff van eergisteren. Dus nu is de vraag, waar is de negatieve markt trend waar iedereen het over heeft?

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment