De gelijkenissen tussen het Internet en Bitcoin!

Het eerste prototype van het internet is ongeveer 50 jaar geleden ontwikkeld. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft eind jaren zestig het Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) opgericht, dat gebruik maakte van ‘packet switching’ om op die manier meerdere computers op één enkel netwerk met elkaar te laten communiceren.

Deze vroege versie van het internet was niet bedoeld voor publiek gebruik en de interface bewees dat duidelijk.

Deze foto komt van de internetsectie van het National Museum of Computing in Bletchley Park. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat gebruikers (a) veel technische kennis en (b) een hoge mate van nieuwsgierigheid nodig hadden om deze nieuwe technologie te leren.

Hoewel deze interface niet ideaal was, werd het al snel duidelijk dat het internet ongelooflijk waardevol zou zijn. Het duurde meer dan 20 jaar voordat deze ARPANET-gebruikers uiteindelijk vooruitgang zagen in het algemene consumentenpubliek, maar uiteindelijk werd duidelijk dat het internet door iedereen zou worden gebruikt.

Helaas waren de eerste dagen van het internet niet veel beter. Je had websites die er belachelijk uitzagen en die dan ook nog eens zeer traag waren. Buiten deze 2 feiten had je dan ook nog eens dat vreselijke “dial-up” geluid dat je maar bleef achtervolgen.

Hier zijn enkele iconische bedrijfswebsites van begin de jaren negentig:

En als je denkt dat de gebruikersinterfaces slecht waren, wacht dan tot wij je aan de gebruikservaringen herinneren. Bijvoorbeeld: AOL besteedde meer dan 300 miljoen dollar aan het versturen van fysieke CD-ROM’s naar de mensen thuis. Zij waren op een bepaald moment verantwoordelijk voor ongeveer 50% van alle CD-ROM’s die wereldwijd geproduceerd werden.

Maar deze CD-ROM’s waren enkel goed als u toegang had tot uw telefoonlijn zodat u verbinding kon maken met het internet. Volgens Wikipedia was deze “dial-up access” een vorm van internettoegang die gebruik maakt van de faciliteiten van het openbare telefoonnetwerk (PSTN) om een verbinding tot stand te brengen met een Internet Service Provider (ISP). Dit gebeurde door het kiezen van een telefoonnummer op een conventionele telefoonlijn. De computer of router van de gebruiker maakt gebruik van een aangesloten modem voor het coderen en decoderen van informatie via audiofrequentiesignalen.

Dus niemand in huis kon bijvoorbeeld toegang krijgen tot het internet wanneer er iemand aan de telefoon hing. En als je in staat was om iedereen in je huis te overtuigen om van de vaste telefoonlijn af te blijven, werd je door dit krankzinnige lawaai (filmpje) geconfronteerd met de verbinding van je computer op het wereldwijde web.

De eerste internet gebruikers waren niet de enigen die in de war waren. Veel omstanders waren ofwel (a) in de war door deze nieuwe opmars, ofwel (b) van mening dat het internet veel te veel werd gehyped.

Het is duidelijk dat de verwarde mensen uiteindelijk een beter begrip kregen en de “het is overhyped” -menigte had het uiteindelijk mis.

Hier is een video van hoe verkeerd begrepen het internet was:

Let vooral op de man die schreeuwt: “Het wordt steeds groter en groter”. Dit komt omdat het vroege internet veel gelijkenissen vertoont met Bitcoin en cryptocurrencies die vandaag de dag bestaan. Het is zelfs angstaanjagend hoe gelijkaardig het is.

Ten eerste, de Bitcoin-blockchain werd 11 jaar geleden in het leven geroepen en het was de eerste keer dat een gedecentraliseerd, onveranderlijk grootboek aan de wereld werd gepresenteerd. Het begon met een 9 pagina’s tellende whitepaper. Na verloop van tijd begon het meer & meer gebruikers en liefhebbers aan te trekken.

Deze eerste gebruikers waren meestal (a) technisch geschoold en (b) ongelooflijk nieuwsgierig naar wat deze nieuwe technologie was / kon doen. Om de nieuwe Blockchain-technologie (waarvan de enige toepassing destijds Bitcoin was) te kunnen gebruiken, moest je voorbij deze onaangename gebruikersinterface kijken.

Dus net als het ARPANET-systeem waren de eerste gebruikersinterfaces erg moeilijk voor het publiek. Maar uiteindelijk kwamen de gebruikersapplicaties en interfaces boven water. En dat is waar Bitcoin en cryptocurrencies zich vandaag de dag bevinden.

Er zijn veel meer gebruiksvriendelijke interfaces. Een veel beter design werk. Maar het is niet waar het over 10 tot 20 jaar zal staan.

Hier zijn enkele interfaces van vandaag de dag

We zeggen niet dat deze onderstaande interfaces noodzakelijkerwijs slecht zijn, maar wel dat ze de komende tien jaar drastisch zullen verbeteren. We zullen waarschijnlijk terugkijken en lachen om de huidige staat van het ontwerp, de interfaces en de ervaringen van de gebruikers. Het zal voor ons archaïsch lijken. We zullen ons realiseren dat het onmogelijk bleek dat miljarden mensen deze nieuwe technologie ooit zouden gebruiken zonder de nodige optimalisaties op het vlak van gebruikservaring.

Een goed voorbeeld

Neem nu IP-adressen en digitale wallet-adressen. In de begintijd van het internet moest u vertrouwen op een IP-adres om iets op het internet te vinden. U navigeerde in feite naar een reeks nummers (bijv. 209.85.227.227.104) om te vinden wat u zocht. De problemen hier rondom zijn duidelijk – het kan verwarrend zijn, de adressen zijn moeilijk te onthouden, of het is gemakkelijk om één van deze nummers verkeerd in te typen, enz.

Uiteindelijk werden deze IP-adressen toegewezen aan een overeenkomstige URL (ex: 209.85.227.227.104 is het IP adres voor www.google.com). Dit maakte het makkelijker voor mensen om door het internet te navigeren en te vinden wat ze zochten. Het maakte het gebruik efficiënter en het creëerde bovendien een veel gebruiksvriendelijker internet.

Dit zal volgens ons ook met digitale wallet-adressen gaan gebeuren. Vandaag de dag moet je Bitcoin of een andere digitale valuta naar een willekeurige reeks letters en cijfers sturen (bijv.: 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7SLmv7DivfNa). Dit kan nogal verwarrend zijn, de adressen zijn moeilijk te onthouden en er wordt nogal snel iets fout ingegeven.

Uiteindelijk gaan we naar een wereld evolueren waar de digitale wallet adressen meer mensvriendelijk zullen zijn. Uiteindelijk zullen dit geen willekeurige reeksen letters en cijfers meer zijn. Het zal een woord of een zin zijn die er meer uit ziet als het internet, URL’s en e-mailadressen die vandaag de dag nog steeds van toepassing zijn.

Dit brengt ons op de kern van dit artikel: het zou een vergissing zijn om Bitcoin en crypto te evalueren op basis van wat het nu is. We kijken momenteel gewoon naar een momentopname in de evolutie ervan. Hoe het er vandaag uitziet is heel anders dan hoe het er morgen zal uitzien. En dat is dan weer heel anders dan hoe het er over tien jaar zal uitzien.

Technologie evolueert in een zeer indrukwekkend tempo. Wat vandaag onhandig en inefficiënt aanvoelt, zal worden vervangen door interfaces en ervaringen die in de toekomst gestroomlijnd, snel en ultra-efficiënt zullen zijn.

Net zoals het internet van ARPANET naar het inbellen van internet tot breedbandverbindingen is gegaan, zo zullen Bitcoin en andere cryptocurrencies dat ook doen. Het zal precies dezelfde Bitcoin zijn, maar de gebruikerservaringen zullen heel anders aanvoelen. We zullen laag 2 en laag 3 oplossingen ontwikkelen. We zullen exchanges, wallets, dataproviders en andere infrastructuur drastisch zien verbeteren. Het zal aanvoelen alsof de technische aspecten van het product op de achtergrond zijn verdwenen. U zult het gevoel hebben dat u iets normaal, makkelijk, maar toch wonderbaarlijks gebruikt.

De ontwikkeling van de technologie, met name de overtuigende gebruikersinterfaces en -ervaringen, kost echter veel tijd. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Daarom moeten investeerders en gebruikers geduldig zijn. Ze mogen niet vergeten te kijken naar het tempo van de innovatie. Met de huidige evolutiesnelheid van een technologie, moeten ze begrijpen waar we naartoe gaan.

Want uiteindelijk gaat technologie nooit over waar we nu zijn. Het gaat er altijd om waar we naartoe gaan. En welke middelen er voor nodig zijn om daar te komen.

In dit kader is Bitcoin goed op weg om de oorspronkelijke belofte – om een wereldwijde, gedecentraliseerde, digitale munt te worden – waar te maken. We hebben gewoon geduld nodig, want de troef en de bijbehorende infrastructuur, hebben tijd nodig om te rijpen.

Wij zijn zeer enthousiast en weten zeker dat het potentieel van deze geweldige technologie het wachten waard is.

What's your reaction?

Leave a comment