De kracht van Bitcoin is zijn deflatoir ontwerp

De beste ideeën verstoren niet alleen de markt. Ze breiden ze ook uit.

Uber

Toen Uber werd opgericht, zou een investeerder naar het bedrijf hebben gekeken en waarschijnlijk de Total Addressable Market (TAM) vergelijken met de zwarte automarkt (Uber begon als een zwarte autoservice). De meer ambitieuze en vooruitstrevende investeerders hebben Uber misschien zelfs vergeleken met de taxi-industrie in die tijd. Bijna niemand zou toen gedacht hebben dat er een groot percentage van de gehele generatie geen auto meer nodig zou hebben, om gebruik maken van een on-demand autoservice.

 

Airbnb

Toen Airbnb werd opgericht, zou een investeerder het bedrijf vergeleken kunnen hebben met websites voor couch surfen of misschien zelfs websites zoals CraigsList. Zeer weinig mensen konden inschatten dat Airbnb zou uitgroeien tot het grootste verhuurbedrijf ter wereld en dit zonder eigenaar te zijn van vastgoed. Bovendien zou het ongelooflijk moeilijk zijn geweest om te voorspellen dat mensen zouden stoppen met hun baan om overal ter wereld huurimperiums te bouwen met behulp van de tweezijdige marktplaats.

Bitcoin is niet anders

Vandaag de dag wordt het potentieel van Bitcoin’s geldhoeveelheid door veel investeerders vergeleken met de wereldwijde geldhoeveelheid (~90 biljoen dollar). Dit lijkt vanzelfsprekend en rationeel, maar het mist één van de belangrijkste aspecten van Bitcoin – het deflatiesysteem stimuleert individuen om Bitcoin vast te houden in plaats van het uit te geven.

In het huidige fiatsysteem zorgt de inflatie ervoor dat mensen twee dingen doen:

  1. Het creëren van economische groei door geld uit te geven voor het consumeren van goederen en diensten.
  2. Het omzetten van geld naar de opslag van waardevolle assets zoals vastgoed, kunst of goud.

De belangrijkste drijfveer achter deze twee activiteiten is de gegarandeerde devaluatie van een fiatvaluta op jaarbasis.

 

Als een individu zijn vermogen in Amerikaanse dollars nalaat, dan kan hij of zij een verlies aan koopkracht van ongeveer 2% per jaar verwachten. Deze verborgen belasting kan zeer snel materieel worden, vandaar dat de meeste geschoolde mensen geavanceerde methoden gebruiken om de gevolgen van inflatie te vermijden. Gelukkig is Bitcoin niet ontworpen als een inflatiesysteem.

Bitcoin zijn deflatoir systeem

Bitcoin heeft een deflatoir ontwerp dat gebruikmaakt van een disinflatoir monetair beleid. In de tijd dat Bitcoin ontstond, waren er 50 Bitcoin die om de 10 minuten werden gemined door de individuen of groepen die het netwerk van stroom voorzagen. Ongeveer vier jaar later werd de ‘reward voor mining’ teruggebracht tot 25 Bitcoin om de 10 minuten. Vier jaar later werd de reward voor de mining teruggebracht tot 12,5 Bitcoin (waar het nu is). Volgend jaar wordt de mining reward teruggebracht tot 6,25 Bitcoin om de 10 minuten.

Deze halvering zal ongeveer elke 4 jaar doorgaan tot alle 21 miljoen Bitcoin gecreëerd zijn en gedistribueerd zijn over het gehele netwerk (naar schatting 2140 jaar of zo). Op dat moment wordt er geen Bitcoin meer gemaakt. In feite zal elke Bitcoin die verloren, gestolen of vernietigd wordt, leiden tot een afname van het circulerende aanbod (deflatie). Denk daar even over na, terwijl de fiatwereld is ontworpen om oncontroleerbaar geld te kunnen bijdrukken (inflatie), is de gedecentraliseerde valuta gebaseerd op ultieme schaarsheid.

Wat heeft dit te maken met het feit dat Bitcoin een marktuitbreidende technologie is?

Deflatie-assets zijn nog steeds onderhevig aan vraag- en aanbodeconomie. Zolang de vraag blijft toenemen, zal de prijs van de kunstmatig beperkte assets blijven stijgen. Dit betekent dat mensen die hun rijkdom in Bitcoin achterlaten, hun rijkdom in de loop der tijd zullen zien toenemen, in plaats van te zien hoe de waarde ervan afneemt als in een inflatoire geldsoort.

Als dit gebeurt, zullen individuen worden gestimuleerd om meer van hun rijkdom achter te laten in de digitale valuta. Ze zullen het niet gebruiken om vastgoed, kunst, goud of andere waardevolle assets mee te kopen. In werkelijkheid zal Bitcoin op termijn van deze grote vermogenscategorieën marktaandeel gaan stelen, waardoor de wereldwijde geldhoeveelheid drastisch zal toenemen.

Deze theorie over het marktuitbreidingspotentieel van Bitcoin werd voor het eerst gepresenteerd door Murad Mahmudov en het duurde een tijdje voordat we hem konden snappen maar hij heeft een zeer groot punt hierin. Volgens zijn schatting zou Bitcoin de wereldwijde geldhoeveelheid bijna kunnen verdubbelen tot 150 triljoen dollar, waardoor de prijs voor één Bitcoin op meer dan 7 miljoen dollar komt.

Als we iets geleerd hebben van de geschiedenis, dan weten we dat het voor de hand liggend is dat mensen het potentieel van deze ontwrichtende technologie onderschatten, dan dat ze het overschatten. Dit is moeilijk om over na te denken en het kan u zelfs ongemakkelijk maken. Maar de theorie heeft zich in de loop der tijd herhaaldelijk ontwikkeld en Bitcoin is de meest waarschijnlijke troef om deze mijlpaal te realiseren.

Als je heel hard kijkt, dan zie je dat één van de grootste technologische ontwikkelingen in de menselijke geschiedenis langzaam wordt overgenomen. Als Bitcoin zijn belofte kan waarmaken, zullen we allemaal lachen om het feit hoe klein we dachten.

Ik zou graag horen wat u denkt over deze theorie van Bitcoin als een marktuitbreidende technologie, dus voel je vrij om op dit artikel te antwoorden via een mail of laat hieronder een opmerking achter. Ik doe mijn best om op zoveel mogelijk mensen te reageren.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment